Omasovljena kupovina vozačkih ispita?!

Malo je auto-škola u kojima nije moguće "kupiti" vozački ispit, jednoglasno poručuju brojni stručnjaci, nakon slučaja koji je zabilježen u Novom Gradu, gdje su zbog ovakvih mahinacija uhapšeni instruktor i član ispitne komisije.

Republika Srpska 19.01.2016 | 07:35
Omasovljena kupovina vozačkih ispita?!

Taj slučaj otvorio je Pandorinu kutiju, a stručnjaci zaključuju da je neophodno urediti ovu oblast, jer je pustiti da vozi vozača s kupljenom dozvolom, kako slikovito ističu, isto što i baciti dijete neplivača u vodu.

"Vidite, moje lično mišljenje je da bi službe, kada bi imalo radile svoj posao, mogle svaki dan u svakom gradu gdje se sprovodi ispit uhvatiti takav slučaj! To je postala već jedna zaraza", naglašava Zdravko Ivić, član Upravnog odbora Asocijacije auto-škola BiH, uz podsjećanje da su na ovakvu praksu upozoravali više puta, ali je rezultat izostao.

Sličnog je stava i Vitomir Tošić, sekretar Udruženja auto-škola grada Banjaluka, koji naglašava da je malo auto-škola u kojim se ne prodaju vozački ispiti.

"Zakonski, odnosno sistemski je to potrebno spriječiti. Mi smo sugerisali rješenje Savjetu ministara BiH i parlamentarcima u PV PS BiH. Potrebno je u zakon upisati mehanizam kojim se kontroliše sprovođenje vozačkih ispita i to je sva filozofija. Pitanje je samo da li hoće ili neće da se suoče s tim problemom, odnosno da li će kao dosad okretati glavu", navodi Tošić.

On ističe da su svjesni "lopovluka koji se sprovodi, te da je praksa slična kao kada se na fakultetima prodaju ispiti".

"Kada kandidat stekne vozačku dozvolu na ovakav način isto je kao kada u more bacite dijete za koje znate da ne zna plivati", upozorio je Tošić.

Da je ova problematika i te kako prisutna, upozorava i Mićo Miljević, inženjer saobraćaja iz Banjaluke, koji kaže da je najveći problem što ne postoje kriterijumi prilikom izbora ispitivača.

"Situacija na našim putevima pokazuje nam kakve vozače imamo", podvlači Miljević.

Problem je, kako navodi, moguće riješiti tako što bi ispitivači bili profesionalci, odnosno u stalnom radnom odnosu, po sličnom modelu kakav je na snazi u Hrvatskoj.

"Potrebno je uspostaviti i sistem kontrole nad polaganjem vozačkih ispita. Kontrolu rada auto-škola trebalo bi da rade MUP Republike Srpske i Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske", napomenuo je Miljević.

Podaci nadležnih institucija takođe pokazuju da slučaj, koji je prije nekoliko dana zabilježen u Novom Gradu, nije usamljen.

"U prethodnih pet godina bilo je više slučajeva kada je Zavod za obrazovanje odraslih informacije o mogućem činjenju krivičnog djela davanja mita uputio nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova", kazali su nam iz Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske.

Kako ističu, Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, pored krivične odgovornosti koja se utvrđuje u krivičnom postupku, predviđa i oduzimanje licence ispitivača i dozvole instruktora vožnje na period od tri do šest mjeseci.

Takođe, sud u krivičnom postupku može utvrditi i zabranu obavljanja određene djelatnosti, te u tom slučaju osuđeno lice nema mogućnost da vrši poslove za koje mu je izrečena zabrana.

"U konkretnom slučaju (Novi Grad), nakon dobijenih zvaničnih podataka od strane nadležnog MUP-a biće donesena odluka o preduzimanju mjera koje su u nadležnosti Zavoda za obrazovanje odraslih", napominju iz Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske.

(NN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dragan Holandija

19.01.2016 06:44

Kao da je to nesto novo pa sve je manje para u RS i pocinje krasti svako ne iz hira nego jer je primoran, narocito u privatnom sektoru. Drugacije ne mozes opstati legalno neki posao jer ti drzava sve otima kroz namete a tvoje porodice nema nigdje. Zato na zapadu nece nista ni biti priznato kad roditelju pokusaju slati djecu na zapad, jer ovde znaju da je u Bosni smisao rada otmi ili kupi.

ODGOVORITE
Name

bsts

19.01.2016 06:58

Dodjite u Modriču pa ćete vidjet šta je muljaza

Name

Михаило Микић

19.01.2016 07:12

У САД је возачка дозвола привилегија која се вади после испита у полицији под условом да ти возачка дозвока због пијанства, дрогирања или криминалних дјела судски није забрањена. Вађење Возачке дозволе без разлике на категорију кошта 24 долара, а ко нас је цијело богастви!

Name

SDS=RS

19.01.2016 06:51

Rano ste se sjetili???Kod nas potiče mito i korupcija od Presednika i Premijerke.A gdjesu Ministri,Načelnici,Policija itd.Katastrofa .....

ODGOVORITE
Name

rob

19.01.2016 07:02

Taj instruktor kupio diplomu kupio radno mjesto i sad da nekog pusta dzabe nema logike

ODGOVORITE
Name

NN

19.01.2016 08:20

Treba malo i predsjedniku dati, nemože sve sebi uzeti.

Name

NN

20.01.2016 20:42

Ovi su mala maca u odnosu na DRAGU VURDELJU iz BL i BABIĆA iz Prijedora.

Name

cg

19.01.2016 07:05

Meni nije jasno sta se to ne kupuje za pare nek ki neko kaže Ljudi shvatite u RS je sve za novac a novac za pojedine

ODGOVORITE
Name

nota bene

19.01.2016 07:35

Milorad Dodik i njegov režim su sve doveli do apsurda. Davno. Poravnali su sve civilizacijske vrijednosti. Nepismenjaštvo je zavladalo ovim prostorom. Jesu ti vozači opasnost na putu ali su vozačke dozvole sitnica u odnosu na sve druge "diplome" kojih su se nepismenjaci dočepali. Ministar Savanović kaže "neće ide". Pogledajte ko upravlja RS. Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Od Banjaluke je napravljen diznilend za budale. Odmah nakon rata je nastao vic vezan za šupicu u haustoru zgrade. Vic ide otprilike ovako: Izbjeglica složila drva u lift. Neko pozvao lift. Komentar izbjeglice: 'Ajde, što mi je ukrade drva, al' ukrade mi i šupicu! Sad vam takvi vode državu, javna preduzeće, organe uprave, vladu, predaju po banjalučkim školama, na univerzitetima posebno pvim novim privatnim koledžima...

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

19.01.2016 09:48

НОТЕ БЕНЕ, ПРАБО СИ БЕНЕ! КРИВО ТИ ШТО СУ СРБИ ИЗ ДАЛМАЦИЈЕ, КОРДУНА, БАНИЈЕ, ЛИКЕ И ЈУГОЗАПАФНЕ БОСНЕ ДОШЛЕ КОД СВОЈЕ БРАЋЕ У РС. ЗАТО ЋУТИ И НЕ ЈАВЉАЈ СЕ БИШЕ, ЈЕР БОГУ НЕ КАЖЊАВА СВАКИ ДАН. ТАКО СУ ГОВОРИЛИ И СРБИЈАНЦИ ДОК НИСУ БИЛИ БИМБАРДОВАНИ. ЗАТО НЕ ДЈЕЛИ СРБЕ ПО МЈЕСТУ РОЂЕЊА И СРБСКИМ ЗЕМЉАМА ИЗ КОЈИХ СУ НАЖАЛОСТ МОРАЛИ ДОЋИ КОД БРАЋЕ СВОЈЕ!