Хрвати масовно по гориво долазе у БиХ

Иако Хрватску очекује нови пад цијена горива, многи становници пограничних мјеста још више него досад својим аутомобилима по гориво одлазе у Босну и Херцеговину. Разлог је осјетно нижа цијена горива, а возачи тврде - прећи границу због тога итекако се исплати.

Босна и Херцеговина 19.01.2016 | 07:13
Хрвати масовно по гориво долазе у БиХ

Велике гужве и чекање у реду за точење горива. Уобичајен је то призор задњих дана на бензинској пумпи у Љубушком. Осим регистарских ознака БиХ, све чешће су и оне хрватске.

''Гужве су значи огромне, треба нам још једна пумпа, а из Хрватске свакодневно имамо много аута'', говори Дамир Билић, радник једне бензинске пумпе.

Тренутна цијена евродизела на херцеговачкој пумпи је 1,26 конвертибилних марака што, прерачунато у куне, износи 5,04 куне.

Литар бензина стоји 1,51 конвертибилну марку, односно 6,04 кн. Поређења ради, у Хрватској је, према подацима Министарства привреде, за литар дизела потребно издвојити 7,60, а литар бензина 8,99 кн.

Све већа разлика у цијени горива у Хрватској и БиХ највише одговара становницима пограничног подручја у Хрватској. Стога не чуди да се возачи све чешће одлучују резервоаре напунити у БиХ.

Неважно иде ли њихов лимени љубимац на нафту или бензин они који напуне резервоар могу уштедјети преко сто куна.

(Н1)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

туризам

19.01.2016 07:25

Постали смо атракција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

19.01.2016 07:37

А у Бањалуци, супер 98 октана 1.85КМ. И уз то, пун је газа.

ОДГОВОРИТЕ