Hrvati masovno po gorivo dolaze u BiH

Iako Hrvatsku očekuje novi pad cijena goriva, mnogi stanovnici pograničnih mjesta još više nego dosad svojim automobilima po gorivo odlaze u Bosnu i Hercegovinu. Razlog je osjetno niža cijena goriva, a vozači tvrde - preći granicu zbog toga itekako se isplati.

Bosna i Hercegovina 19.01.2016 | 07:13
Hrvati masovno po gorivo dolaze u BiH

Velike gužve i čekanje u redu za točenje goriva. Uobičajen je to prizor zadnjih dana na benzinskoj pumpi u Ljubuškom. Osim registarskih oznaka BiH, sve češće su i one hrvatske.

''Gužve su znači ogromne, treba nam još jedna pumpa, a iz Hrvatske svakodnevno imamo mnogo auta'', govori Damir Bilić, radnik jedne benzinske pumpe.

Trenutna cijena evrodizela na hercegovačkoj pumpi je 1,26 konvertibilnih maraka što, preračunato u kune, iznosi 5,04 kune.

Litar benzina stoji 1,51 konvertibilnu marku, odnosno 6,04 kn. Poređenja radi, u Hrvatskoj je, prema podacima Ministarstva privrede, za litar dizela potrebno izdvojiti 7,60, a litar benzina 8,99 kn.

Sve veća razlika u cijeni goriva u Hrvatskoj i BiH najviše odgovara stanovnicima pograničnog područja u Hrvatskoj. Stoga ne čudi da se vozači sve češće odlučuju rezervoare napuniti u BiH.

Nevažno ide li njihov limeni ljubimac na naftu ili benzin oni koji napune rezervoar mogu uštedjeti preko sto kuna.

(N1)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

turizam

19.01.2016 07:25

Postali smo atrakcija

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

19.01.2016 07:37

A u Banjaluci, super 98 oktana 1.85KM. I uz to, pun je gaza.

ODGOVORITE