БиХ најкорумпиранија земља у Европи

Уколико БиХ жели да напредује на европском путу мора појачати борбу против корупције, речено је данас у Сарајеву на конференцији "Могућности и изазови у борби против корупције у БиХ".

Босна и Херцеговина 18.01.2016 | 20:40
БиХ најкорумпиранија земља у Европи

Конференција је одржана под покровитељством Европске уније, која је за пројекат "Јачање антикорупцијских капацитета и мрежа цивлих органозација за борбу против корупције" у протекле двије године издвојила око 450 хиљада евра.

"Сва истраживања показују да је БиХ најкорумпиранија земља у Европи,те да корупција уништава БХ економију, повећава сиромаштво и онемогућава улазак страних инвестиција и отварање нових радних мјеста", изјавила је предсједник Комисије за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције Александра Пандуревић.

Пандуревић додаје да је поражавајуће да су политичари, који би требали бити стуб борбе против корупције, често најкорумпиранији, а то доказују њихови имовински картони.

"Нико нема законску надлежност да провјери несразмјер између имовине и прихода.Морамо створити законске предпоставке да сваки несразмјер буде предмет кривичних истрага", истиче Пандуревић и додаје да кривичне истраге о криминалу и корупцији морају бити брже и ефикасније.

"Двије године причамо о уговору вриједном 104 милона марака које су Институције БиХ склопиле у вези набавке личних докумената.Недопустиво је да истрага о томе траје двије године.Ако је све у реду,ми који сумњамо да је кршен закон треба да упутимо извињење људима које прозивамо,али ако је закон прекршен онда се мора подигнути оптужница против одговорних", закључује Пандуревић.

На питање да ли је тачно да је степен корупције највећи у политици и јавном сектору у БиХ директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције Сеад Лисак одговара да ће се то сазнати када се објави Извјештај о раду агенције у 2015.години.

"Јавност ће бити о свему обавијештена и упозната са подацима којима ми располажемо,али вам могу рећи да је тачно то о чему ви говорите", каже Лисак.

Европска комисија је у извјештају о напредку БиХ констатовала да БиХ нема довољно развијен институционални и законодавни капацитет за борбу против корупције.

Из Делегације Ервропске уније у БиХ поручују да је за борбу против коруције неопходна политичка воља на свим нивоима власти.

"Борба против корупције је изузетно важна у сваком друштву и треба да буде кључ напредка.У борбу против корупције треба сви да се укључе. То је кључно за приступ БиХ Европској унији и ми смо спремни да помогнемо у борби против корупције", поручује представник Делегације Европске уније у БиХ Ричард Вуд.

На конференцији "Могућности и изазови у борби против корупциј у БиХ" учествовао је и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић који је истакао да је борба против корупције прије свега задатак домаћих институција које морају да покажу одлучност и тој борби и елиминацији те пошасти.

БН ТВ

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

дивља јабука

18.01.2016 19:46

Потребна је политичка воља народа. Корупција је мајка овог наопаког народа. Да народ ваља ваљали би и политичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

18.01.2016 20:06

Дивља јабуко сада си у праву. Сви паметни а све у Босни иде наопако. Засто? Зато сто је такав народ. Науцуо код Тите ниста да неради вец само да да сједи ба цилиму дуван пусеци. Нема тога у демократији! МОРА ДА СЕ РАДИ!

Name

кмет

18.01.2016 19:52

Јел то нека новина....Како це онда БиХ у ЕУ....Тамо је корупција сведеба на минимум и строго казњива а код нас је привилегована и наградјује се а ако покусате да пријавите је и борите се против ње најебали сте скроз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

која

18.01.2016 19:52

Па коме то није јасно? Погледајте само све агенције на нивоу БиХ, па Савјет министара, ама све бх институције, па то је ужас, та корупција разједа државу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аперон

18.01.2016 20:22

Како би инаце добили Дипломе послове,фирме,да ниси куповали и фасцификовали,и на разне нацине. варали.Сва три народа,три религије и 3 бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кгб

18.01.2016 20:24

Све ок да сеф те агенције није Сеад Лисак....бивси радник границне полиције и у то вријеме се радило све а ма бас све и сваста....?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕМОКРАТИЈА

18.01.2016 20:29

ДЕМОКРАТИЈА ЈЕ ОБЛИК ВЛАСТИ КОЈИ НАЈБОЉЕ ДОКАЗУЈЕ ДА НАРОД ИМА ОНАКВУ ВЛАСТ КАКВУ ЗАСЛУЖУЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

18.01.2016 20:30

Какав народ таква власт! Не познајем нити једну особу која је предала апликацију за посао, без да је питала свију наоколо за некакве "везе-штеле"! Сви се прво распитају гдје би могли "подмазати", тек послије се "пријављују"... Да се не НУДИ мито, корупције не би ни било. А и ти си Александра посљедња која треба да "указује" на корупцију. Сви који сједите у тим фотељама сте корумпирани, посао махањем картонима ДА / НЕ једном мјесечно не вриједи ни 20 марака! Зашто нисте сви бојкотовали сједнице док Душманка не врати паре које је украла за 25 минута пензионерког "стажа"? Зашто тај погани закон нисте укинули сљедећи дан?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

сwисс

18.01.2016 21:03

Нек скину милета и снсд све са коалиционим партнерима и попецемо бар за двајест мјеста нагоре. Ако то ураде и у федерацију, бицем и испред свицарке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

18.01.2016 21:54

Треба народ промијенити! Нису политичари дошли с мјесеца, него из народа. Треба населити кинезе и нека људи уживају. Мој рођени отац је ЛОПОВ, иако би крви дао просјаку на улици! Никада није никоме одмогао, не познајем бољег човјека, али има у себи балканску покварену крв. Свака викендица на Сокоцу и око Кнежине је добила струју без грађевинске дозволе, укључујући и бандере, захваљујући њему и екипи. Када краду из фирме, то за њих није крађа????? Још се чуде када их питам, као државно се "не рачуна" у лоповлук? Они као "добри" јер помажу сиротињи да добије струју??? СИРОТИЊА НЕ ПРАВИ ВИКЕНДИЦЕ БЕЗ ДОЗВОЛЕ, него безобразни и покварени људи!!!

Name

Драган

18.01.2016 21:39

И све под патронатом ОХР-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сиромак

18.01.2016 23:34

Сви политицари и корумпирани који су крали и краду народ,дабогда све то за лијекове потросили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.01.2016 03:13

Не само високи представник комлетну власт из увоза једини нацин да опстанемо али ми сањамо само о страним инвестицијама и избацивањем странаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

19.01.2016 06:10

Залосни су ови коментари. По мом је прво криво сколство јер нити се ста уци нити гдје има радити и онда се бори да се презиви. Како објаснити неком кад неко има висе иако нигдје неради него онај који иде на "посао" а ниста не уради. Они који су на полозају да могу "помоци" у неком криминалу су најпознатији и нај бољи. Сами др. присиљавају сиротињу да дају МИТО а не заостају ни други који сматрају да су они Закон. Сву кривицу сносе владе јер они нити контролису а и контфолисање је немогуце јер они су им помогли да додју на тај полозај или су у неком сродству. Излаз је муко трпан јер бираци слегну раменима и казу да немогу ниста промјенити а Партије окупљају своје а они су сви гладни. Министар купује диплому, директор узима 10ХКМ мита прави вилу вриједну Милионе и насе Владе су против ипитивања порјекла имовине а ту је леегло корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

19.01.2016 19:52

БРАВО НАШИ-босна,босна,босна,босна,Живјели наши,а неваљају Ваши !!!!Ми смо Шампиони.Ми смо Шампиони!!!

ОДГОВОРИТЕ