BiH najkorumpiranija zemlja u Evropi

Ukoliko BiH želi da napreduje na evropskom putu mora pojačati borbu protiv korupcije, rečeno je danas u Sarajevu na konferenciji "Mogućnosti i izazovi u borbi protiv korupcije u BiH".

Bosna i Hercegovina 18.01.2016 | 20:40
BiH najkorumpiranija zemlja u Evropi

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Evropske unije, koja je za projekat "Jačanje antikorupcijskih kapaciteta i mreža civlih organozacija za borbu protiv korupcije" u protekle dvije godine izdvojila oko 450 hiljada evra.

"Sva istraživanja pokazuju da je BiH najkorumpiranija zemlja u Evropi,te da korupcija uništava BH ekonomiju, povećava siromaštvo i onemogućava ulazak stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta", izjavila je predsjednik Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije Aleksandra Pandurević.

Pandurević dodaje da je poražavajuće da su političari, koji bi trebali biti stub borbe protiv korupcije, često najkorumpiraniji, a to dokazuju njihovi imovinski kartoni.

"Niko nema zakonsku nadležnost da provjeri nesrazmjer između imovine i prihoda.Moramo stvoriti zakonske predpostavke da svaki nesrazmjer bude predmet krivičnih istraga", ističe Pandurević i dodaje da krivične istrage o kriminalu i korupciji moraju biti brže i efikasnije.

"Dvije godine pričamo o ugovoru vrijednom 104 milona maraka koje su Institucije BiH sklopile u vezi nabavke ličnih dokumenata.Nedopustivo je da istraga o tome traje dvije godine.Ako je sve u redu,mi koji sumnjamo da je kršen zakon treba da uputimo izvinjenje ljudima koje prozivamo,ali ako je zakon prekršen onda se mora podignuti optužnica protiv odgovornih", zaključuje Pandurević.

Na pitanje da li je tačno da je stepen korupcije najveći u politici i javnom sektoru u BiH direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak odgovara da će se to saznati kada se objavi Izvještaj o radu agencije u 2015.godini.

"Javnost će biti o svemu obaviještena i upoznata sa podacima kojima mi raspolažemo,ali vam mogu reći da je tačno to o čemu vi govorite", kaže Lisak.

Evropska komisija je u izvještaju o napredku BiH konstatovala da BiH nema dovoljno razvijen institucionalni i zakonodavni kapacitet za borbu protiv korupcije.

Iz Delegacije Ervropske unije u BiH poručuju da je za borbu protiv korucije neophodna politička volja na svim nivoima vlasti.

"Borba protiv korupcije je izuzetno važna u svakom društvu i treba da bude ključ napredka.U borbu protiv korupcije treba svi da se uključe. To je ključno za pristup BiH Evropskoj uniji i mi smo spremni da pomognemo u borbi protiv korupcije", poručuje predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Ričard Vud.

Na konferenciji "Mogućnosti i izazovi u borbi protiv korupcij u BiH" učestvovao je i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić koji je istakao da je borba protiv korupcije prije svega zadatak domaćih institucija koje moraju da pokažu odlučnost i toj borbi i eliminaciji te pošasti.

BN TV

 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

18.01.2016 19:46

Potrebna je politička volja naroda. Korupcija je majka ovog naopakog naroda. Da narod valja valjali bi i političari.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

18.01.2016 20:06

Divlja jabuko sada si u pravu. Svi pametni a sve u Bosni ide naopako. Zasto? Zato sto je takav narod. Naucuo kod Tite nista da neradi vec samo da da sjedi ba cilimu duvan puseci. Nema toga u demokratiji! MORA DA SE RADI!

Name

kmet

18.01.2016 19:52

Jel to neka novina....Kako ce onda BiH u EU....Tamo je korupcija svedeba na minimum i strogo kaznjiva a kod nas je privilegovana i nagradjuje se a ako pokusate da prijavite je i borite se protiv nje najebali ste skroz.

ODGOVORITE
Name

koja

18.01.2016 19:52

Pa kome to nije jasno? Pogledajte samo sve agencije na nivou BiH, pa Savjet ministara, ama sve bh institucije, pa to je užas, ta korupcija razjeda državu!

ODGOVORITE
Name

Aperon

18.01.2016 20:22

Kako bi inace dobili Diplome poslove,firme,da nisi kupovali i fascifikovali,i na razne nacine. varali.Sva tri naroda,tri religije i 3 boga.

ODGOVORITE
Name

kgb

18.01.2016 20:24

Sve ok da sef te agencije nije Sead Lisak....bivsi radnik granicne policije i u to vrijeme se radilo sve a ma bas sve i svasta....?????

ODGOVORITE
Name

ДЕМОКРАТИЈА

18.01.2016 20:29

ДЕМОКРАТИЈА ЈЕ ОБЛИК ВЛАСТИ КОЈИ НАЈБОЉЕ ДОКАЗУЈЕ ДА НАРОД ИМА ОНАКВУ ВЛАСТ КАКВУ ЗАСЛУЖУЈЕ.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

18.01.2016 20:30

Kakav narod takva vlast! Ne poznajem niti jednu osobu koja je predala aplikaciju za posao, bez da je pitala sviju naokolo za nekakve "veze-štele"! Svi se prvo raspitaju gdje bi mogli "podmazati", tek poslije se "prijavljuju"... Da se ne NUDI mito, korupcije ne bi ni bilo. A i ti si Aleksandra posljednja koja treba da "ukazuje" na korupciju. Svi koji sjedite u tim foteljama ste korumpirani, posao mahanjem kartonima DA / NE jednom mjesečno ne vrijedi ni 20 maraka! Zašto niste svi bojkotovali sjednice dok Dušmanka ne vrati pare koje je ukrala za 25 minuta penzionerkog "staža"? Zašto taj pogani zakon niste ukinuli sljedeći dan?????

ODGOVORITE
Name

swiss

18.01.2016 21:03

Nek skinu mileta i snsd sve sa koalicionim partnerima i popecemo bar za dvajest mjesta nagore. Ako to urade i u federaciju, bicem i ispred svicarke.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

18.01.2016 21:54

Treba narod promijeniti! Nisu političari došli s mjeseca, nego iz naroda. Treba naseliti kineze i neka ljudi uživaju. Moj rođeni otac je LOPOV, iako bi krvi dao prosjaku na ulici! Nikada nije nikome odmogao, ne poznajem boljeg čovjeka, ali ima u sebi balkansku pokvarenu krv. Svaka vikendica na Sokocu i oko Knežine je dobila struju bez građevinske dozvole, uključujući i bandere, zahvaljujući njemu i ekipi. Kada kradu iz firme, to za njih nije krađa????? Još se čude kada ih pitam, kao državno se "ne računa" u lopovluk? Oni kao "dobri" jer pomažu sirotinji da dobije struju??? SIROTINJA NE PRAVI VIKENDICE BEZ DOZVOLE, nego bezobrazni i pokvareni ljudi!!!

Name

Dragan

18.01.2016 21:39

I sve pod patronatom OHR-a.

ODGOVORITE
Name

siromak

18.01.2016 23:34

Svi politicari i korumpirani koji su krali i kradu narod,dabogda sve to za lijekove potrosili.

ODGOVORITE
Name

borac

19.01.2016 03:13

Ne samo visoki predstavnik komletnu vlast iz uvoza jedini nacin da opstanemo ali mi sanjamo samo o stranim investicijama i izbacivanjem stranaca

ODGOVORITE
Name

kum

19.01.2016 06:10

Zalosni su ovi komentari. Po mom je prvo krivo skolstvo jer niti se sta uci niti gdje ima raditi i onda se bori da se prezivi. Kako objasniti nekom kad neko ima vise iako nigdje neradi nego onaj koji ide na "posao" a nista ne uradi. Oni koji su na polozaju da mogu "pomoci" u nekom kriminalu su najpoznatiji i naj bolji. Sami dr. prisiljavaju sirotinju da daju MITO a ne zaostaju ni drugi koji smatraju da su oni Zakon. Svu krivicu snose vlade jer oni niti kontrolisu a i kontfolisanje je nemoguce jer oni su im pomogli da dodju na taj polozaj ili su u nekom srodstvu. Izlaz je muko trpan jer biraci slegnu ramenima i kazu da nemogu nista promjeniti a Partije okupljaju svoje a oni su svi gladni. Ministar kupuje diplomu, direktor uzima 10HKM mita pravi vilu vrijednu Milione i nase Vlade su protiv ipitivanja porjekla imovine a tu je leeglo korupcije.

ODGOVORITE
Name

Baja

19.01.2016 19:52

BRAVO NAŠI-bosna,bosna,bosna,bosna,Živjeli naši,a nevaljaju Vaši !!!!Mi smo Šampioni.Mi smo Šampioni!!!

ODGOVORITE