"Извини" је мало за покушај убиства

Недоумице због пресуде против Лукаса В. који је избо младића у Србији. Американац, шампион у мачевању, знао где боде, каже адвокат Горан Петронијевић.

Србија 18.01.2016 | 10:40
"Извини" је мало за покушај убиства

Вест да је обустављен поступак против Американца Лукаса В. (17), који је крајем октобра прошле године, на Келемегдану, избо Београђанина Тома Ћулафића (19), кошаркаша КК Беко, те да је млади Њујорчанин прошао само са "извини", изазвала је шок у јавности.

Овакву, несвакидашњу судску одлуку, многи сматрају "срамном за српско правосуђе", а има и оних који мисле да је она "инструисана".

Горан Петронијевић, адвокат оштећеног Тома Ћулафића, заапрепашћен је оним што се догађало иза врата малолетничког одељења Вишег суда у Београду, пре свега тужилаштва.

"Тужилаштво је истрагу о овом случају водило крајње непрофесионално и полтронски, потпуно игноришући све доказе, како оне из полиције и болнице, тако и друге, које је оштећена страна доставила", тврди Петронијевић.

Американцу се, на све начине, изашло у сусрет. Иако умало није убио невиног младића, односно тешко га је повредио, дозволило се да прође готово без притвора, без казне и са једва "извини". Брука за српско правосуђе!

"У истрази је начињено низ пропуста. Најпре, тужилаштво је преиначило тврдњу судског вештака када је реч о оружју којим је убоден Ћулафић. Иако је вештак био искључив да је реч о ножу или перорезу, тужилаштво је на крају рекло да је младић убоден "неидентификованим предметом", што је апсурд.

Такође, тужилаштво као да је намерно хтело да превиди чињеницу да је млади Американац, кобне ноћи, комуницирао телефоном са својим пријатељима и договарао се око давања изјава, а пре тога да је хтео да побегне из Србије. Уосталом, и ухапшен је на аеродрому при покушају бекства. Зар све то нису довољне чињенице које сведоче да је желео да избегне одговорност за оно што је починио?

Коначно, како наводи адвокат, млади Њујорчанин је добро знао чиме, како и где да убоде српског кошаркаша:

Јавност није упозната са чињеницом да је Американац иначе врсни мачевалац и да се овим спортом бави одмалена. Утврђено је да је, чак четири године заредом, био првак у мачевању међу средњошколцима.

Зато је, кобне ноћи, тачно знао како и где да убоде Ћулафића. А убо га је ножем, који је после бацио, баш у груди и то само два центиметра од срца. Момак је једва преживео!

Ипак, Лукас В. је успео да избегне кривично гоњење и затвор у Србији, јер се са тужилаштвом договорио да му се, ако призна кривицу и извини се Ћулафићу, изрекне васпитна мера због наношења лаких повреда.

Он је првобитно био осумњичен за покушај убиства. Такође, 25.000 евра јемства, које је својевремено породица малолетног Американца предала надлежном Вишем суду у Београду, за његов излазак из притвора, биће им враћено.

Питам се да ли би то тако било у супротном случају, да је Србин у Америци направио исто дело или да је, рецимо, у Београду Србин избо Американца? Но, у сваком случају, ми ћемо поднети одштетни захтев надлежнима у Србији, али и у Америци, односно тражићемо обештећење за оно што је њихов држављанин урадио нашем младићу.

Нажалост, ово није и једини случај где је српско правосуђе случајно или намерно "зажмурило" на кривична дела која су странци починили у нашој земљи.

Тако је прошла пуна година откако је на путу Копаоник - Брус, у удесу који је изазвао представник америчке амбасаде у Београду, погинула Миланка Поповић (77).

Несрећа се догодила када је на "пежо 605", у којем се на месту сувозача налазила Миланка, великом брзином налетео џип, којим је управљао шеф економског одељења америчке амбасаде Дејвид Ендрју Крживда. Од силине ударца, Миланка је страдала на лицу места, док су њена ћерка и син задобили теже повреде.

"Виновник несреће је на лицу места признао кривицу", тврди Миланкина ћерка Градимирка Поповић.

Међутим, до данас за оно што је учинио није и одговарао, јер се вероватно позвао на имунитет. Додатно боли то што се ни после годину дана нико из америчке амбасаде није удостојио да нам се извини, упути речи утехе, саучешће...

Према прошлогодишњим подацима, затворске казне у Србији служило је 170 затвореника странаца. Највише њих робијало је због кривичних дела везаних за дрогу и разбојништва.

Од страних држављана у затворима у Србији највише је оних из БиХ, Црне Горе, Румуније, Аустрије, Македоније, Холандије. По правилу, страни држављани казну издржавају у Казнено-поправном заводу Сремска Митровица, али и по неким другим српским затворима.

Извор: Новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СССС

18.01.2016 11:00

СРАМОТА НЕМА РЕЧИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

18.01.2016 11:45

Нисмо сви изгледа исти пред законом !

Name

Мд

18.01.2016 15:54

Ко смије осудити амера,политичари из Србије бих прије побили 1000 Срба него да осуде једног каубоја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема дилеме

18.01.2016 20:38

Американац је неком добро платио. Ето, Александре Вучићу, сазнај коме!

ОДГОВОРИТЕ