"Izvini" je malo za pokušaj ubistva

Nedoumice zbog presude protiv Lukasa V. koji je izbo mladića u Srbiji. Amerikanac, šampion u mačevanju, znao gde bode, kaže advokat Goran Petronijević.

Srbija 18.01.2016 | 10:40
"Izvini" je malo za pokušaj ubistva

Vest da je obustavljen postupak protiv Amerikanca Lukasa V. (17), koji je krajem oktobra prošle godine, na Kelemegdanu, izbo Beograđanina Toma Ćulafića (19), košarkaša KK Beko, te da je mladi Njujorčanin prošao samo sa "izvini", izazvala je šok u javnosti.

Ovakvu, nesvakidašnju sudsku odluku, mnogi smatraju "sramnom za srpsko pravosuđe", a ima i onih koji misle da je ona "instruisana".

Goran Petronijević, advokat oštećenog Toma Ćulafića, zaaprepašćen je onim što se događalo iza vrata maloletničkog odeljenja Višeg suda u Beogradu, pre svega tužilaštva.

"Tužilaštvo je istragu o ovom slučaju vodilo krajnje neprofesionalno i poltronski, potpuno ignorišući sve dokaze, kako one iz policije i bolnice, tako i druge, koje je oštećena strana dostavila", tvrdi Petronijević.

Amerikancu se, na sve načine, izašlo u susret. Iako umalo nije ubio nevinog mladića, odnosno teško ga je povredio, dozvolilo se da prođe gotovo bez pritvora, bez kazne i sa jedva "izvini". Bruka za srpsko pravosuđe!

"U istrazi je načinjeno niz propusta. Najpre, tužilaštvo je preinačilo tvrdnju sudskog veštaka kada je reč o oružju kojim je uboden Ćulafić. Iako je veštak bio isključiv da je reč o nožu ili perorezu, tužilaštvo je na kraju reklo da je mladić uboden "neidentifikovanim predmetom", što je apsurd.

Takođe, tužilaštvo kao da je namerno htelo da previdi činjenicu da je mladi Amerikanac, kobne noći, komunicirao telefonom sa svojim prijateljima i dogovarao se oko davanja izjava, a pre toga da je hteo da pobegne iz Srbije. Uostalom, i uhapšen je na aerodromu pri pokušaju bekstva. Zar sve to nisu dovoljne činjenice koje svedoče da je želeo da izbegne odgovornost za ono što je počinio?

Konačno, kako navodi advokat, mladi Njujorčanin je dobro znao čime, kako i gde da ubode srpskog košarkaša:

Javnost nije upoznata sa činjenicom da je Amerikanac inače vrsni mačevalac i da se ovim sportom bavi odmalena. Utvrđeno je da je, čak četiri godine zaredom, bio prvak u mačevanju među srednjoškolcima.

Zato je, kobne noći, tačno znao kako i gde da ubode Ćulafića. A ubo ga je nožem, koji je posle bacio, baš u grudi i to samo dva centimetra od srca. Momak je jedva preživeo!

Ipak, Lukas V. je uspeo da izbegne krivično gonjenje i zatvor u Srbiji, jer se sa tužilaštvom dogovorio da mu se, ako prizna krivicu i izvini se Ćulafiću, izrekne vaspitna mera zbog nanošenja lakih povreda.

On je prvobitno bio osumnjičen za pokušaj ubistva. Takođe, 25.000 evra jemstva, koje je svojevremeno porodica maloletnog Amerikanca predala nadležnom Višem sudu u Beogradu, za njegov izlazak iz pritvora, biće im vraćeno.

Pitam se da li bi to tako bilo u suprotnom slučaju, da je Srbin u Americi napravio isto delo ili da je, recimo, u Beogradu Srbin izbo Amerikanca? No, u svakom slučaju, mi ćemo podneti odštetni zahtev nadležnima u Srbiji, ali i u Americi, odnosno tražićemo obeštećenje za ono što je njihov državljanin uradio našem mladiću.

Nažalost, ovo nije i jedini slučaj gde je srpsko pravosuđe slučajno ili namerno "zažmurilo" na krivična dela koja su stranci počinili u našoj zemlji.

Tako je prošla puna godina otkako je na putu Kopaonik - Brus, u udesu koji je izazvao predstavnik američke ambasade u Beogradu, poginula Milanka Popović (77).

Nesreća se dogodila kada je na "pežo 605", u kojem se na mestu suvozača nalazila Milanka, velikom brzinom naleteo džip, kojim je upravljao šef ekonomskog odeljenja američke ambasade Dejvid Endrju Krživda. Od siline udarca, Milanka je stradala na licu mesta, dok su njena ćerka i sin zadobili teže povrede.

"Vinovnik nesreće je na licu mesta priznao krivicu", tvrdi Milankina ćerka Gradimirka Popović.

Međutim, do danas za ono što je učinio nije i odgovarao, jer se verovatno pozvao na imunitet. Dodatno boli to što se ni posle godinu dana niko iz američke ambasade nije udostojio da nam se izvini, uputi reči utehe, saučešće...

Prema prošlogodišnjim podacima, zatvorske kazne u Srbiji služilo je 170 zatvorenika stranaca. Najviše njih robijalo je zbog krivičnih dela vezanih za drogu i razbojništva.

Od stranih državljana u zatvorima u Srbiji najviše je onih iz BiH, Crne Gore, Rumunije, Austrije, Makedonije, Holandije. Po pravilu, strani državljani kaznu izdržavaju u Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica, ali i po nekim drugim srpskim zatvorima.

Izvor: Novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

SSSS

18.01.2016 11:00

SRAMOTA NEMA REČI.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

18.01.2016 11:45

Nismo svi izgleda isti pred zakonom !

Name

Md

18.01.2016 15:54

Ko smije osuditi amera,političari iz Srbije bih prije pobili 1000 Srba nego da osude jednog kauboja

ODGOVORITE
Name

Nema dileme

18.01.2016 20:38

Amerikanac je nekom dobro platio. Eto, Aleksandre Vučiću, saznaj kome!

ODGOVORITE