Суд и Тужилаштво БиХ крећу у борбу против корумпираних политичара

Ништа више неће бити исто! Овакав закључак намеће се из онога што су у четвртак заједно саопштили Тужилаштво БиХ и Суд БиХ, а сваку њихову ријеч подржало Високо судско и тужилачко вијеће.

Босна и Херцеговина 18.01.2016 | 22:52
Суд и Тужилаштво БиХ крећу у борбу против корумпираних политичара

Одлучније него икад настављамо борбу, кривични поступак који се води биће проведен независно и по највишим правосудним стандардима и нико неће моћи политичким притисцима утицати на његов крајњи исход – поручили су грађанима Суд БиХ и Тужилаштво БиХ, зашто не рећи директно циљајући на предсједнике СДА и СББ-а.

Будући су потпуно спалили простор за повлачење овог става под било каквим изговором, јасно је да је предсједници Суда БиХ Медџиди Кресо и главном државном тужиоцу Горану Салиховићу „пукло“ и да су ушли у жесток и одсудни рат против политичара који би их контролисали и натјерали да раде по њиховим личним и страначким захтјевима.

Очигледно, кап је прелила чашу након што је ове недеље ухапшен секретар Министарства безбједности БиХ Бакир Даутбашић осумњичен за ометање истраге против Насера Кељмендија којем се суди у Приштини и којег су америчке власти ставиле на своју црну листу највећих и најопаснијих наркодилера у свијету.

Кељмендију се суди и за организовање убиства Рамиза Делалића Ћеле у Сарајеву, а Даутбашић је осумњичен да је утицао на једног свједока како у том процесу не би спомињао Фахрудина Радончића. Суд БиХ прихватио је захтјев Тужилаштва БиХ и одредио је Даутбашићу једномјесечни притвор.

На вијест о хапшењу Даутабашића први су реаговали шефови СДА и СББ-а, Бакир Изетбеговић који је члан Предсједништва БиХ, и Фахрудин Радончић који је делегат у Дому народа Парламента БиХ. Својим изјавама директно су се уплели у надлежности и независност правосуђа.

Не треба заборавити да је Изетбеговић прошлог мјесеца, у случају Насера Кељмендија и Радончића и истраге коју води Тужилаштво БиХ, све ставио под упитник акцентујући да се „у БиХ неосновано прогоне политичари и нама то не треба“. Тиме је директно стао иза Радончића који већ дуго тврди да му подмећу и да је жртва монтираних афера и процеса.

"Потпуно непримјерено је да политичке странке на овакав начин врше притисак. Наш мандат није да испуњавамо било чије жеље него да проводимо законе ове земље", одговорили су им Суд и Тужилаштво БиХ уз јавни позив „ појединим политичарима да своју енергију усмјере на политичке, социјалне и економске реформе и оставе на миру Суд и Тужилаштво БиХ да раде свој посао“.

Искуство учи да овдашњи политичари на овај или онај начин брзо и лако уклањају свакога ко им се нађе на путу, па има смисла питање могу ли Медџида Кресо и Горан Салиховић издржати оно што им предстоји јер им удари са свих страна не гину, и остати на ногама?

Кресо већ дуго води отворену и јавну борбу против уплитања политике у правосуђе и због тога се против ње воде углавном прикривене хајке с покушајима дискредитације.

Нападана је безброј пута, од ње је тражена оставка, тражена је њена смјена, а на све то Кресо не крије да Суд БиХ трпи притиске, пријетње и неосноване оптужбе, да је та институција апсолутно независна од било каквог политичког утицаја и иде „у кост“: „Политичарима одговара ентитетско правосуђе. Ми знамо да су ентитетски судови под политичким утицајем“.

Наши извори кажу да се посљедњих дана из неких политичких странака интересују када актуелној предсједници Суда БиХ истиче мандат и „постоји ли могућност скраћења“.

Иначе, мандат предсједника Суда БиХ и главног државног тужиоца траје шест година – Кресо је именована 26. јануара 2011., а Салиховић 12. децембра 2012. године.

Заједничка порука коју су упутили Суд и Тужилаштво БиХ засигурно неће смирити узавреле страсти политичара и њихове страхове, а то што је не не помињу доказ је више.

Како год, из њиховог става произлази да неће поклекнути пред политичким притисцима што ће се, како сазнајемо, у идућа два мјесеца показати новим уловом крупних риба – политичара који су актери корупције и организираног криминала великих размјера без обзира на њихов утицај и моћ, укључујући финанцијску.

Предраг Којовић, предсједник Наше странке и делегат у Дому народа Парламента Федерације, сматра да је застрашујући ниво непоштивања који у случају Даутбашића СДА и СББ показују према држави, њеним институцијама и њеним грађанима „откривајући још једном да су само декларативно за јачање државе и европске принципе владавине закона умјесто људи, док у пракси понижавају ову државу“. Он иде даље и изводи логичну паралелу:

"Након што је Даутбашић ухапшен и притворен, СББ га кандидује за државног министра, а СДА подржава ту кандидатуру. Ништа се није промијенило ни након што је Суд БиХ одређивањем једномјесечног притвора потврдио да је ријеч о озбиљним оптужбама. То је недвосмислен знак да ти коалициони партнери не поштују ни Суд БиХ ни Савјет министара јер јавним иступима директно покушавају утицати на одлуке које доноси Суд БиХ. Поставља се питање по чему се онда они, у том смислу, разликују од СНСД-а Милорада Додика који не поштује одлуке Уставног суда БиХ и Суда БиХ".

Извор: Дневни лист

Коментари / 64

Оставите коментар
Name

Сигурно

18.01.2016 06:42

Мало вас је, колико има багре и лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКЛАЊАЈТЕ ИХ

18.01.2016 12:55

ОВО ДВОЈЕ ОДМАХ СКЛОНИТИ КОРУМПИРАНА БАГРА ПОКАЗАЛИ СУ КО СУ И СТА СУ

Name

Дејан.бл

19.01.2016 08:30

Хахахахахаха , па ста су до сад радили .? Тек у задњим годинама мандата су се сетили засто су ту постављени. Ухапсити прво њих двоје.

Name

зоки-подкозарје

20.01.2016 00:20

у Федерацији се и десава понесто , а у нас бас ниста.... Уби ме цекање...

Name

марко самардзиц

18.01.2016 06:59

Вас двоје ухапсити,па онда даље!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре м с

18.01.2016 07:34

Шта једес да си толико паметан...

Name

Геограпхy

18.01.2016 09:00

Јео луде гљиве па халуцинира, онај ко брани политичке бандите и хоштаплере или није нормалан или је заједно са њима

Name

Идемо Заједно

18.01.2016 09:22

Пуна подршка усуд и тужилаштву,имате моћну полицију и службе уз вас,искористите ситуацију и почните хапсити врх пирамиде,ни по бабу ни по стричевима,само прикупире чврсте доказе и онда пред суд,мани те се представа,јаке доказе и онда привожење,па нека пред судом се бране.Крените већ данас

Name

ОДЗАК

18.01.2016 14:22

ПОХАПСИТЕ ИЗВОДЈАЦЕ РАДОВА ТРАСЕ АУТО ЦЕСТЕ СВИЛАЈ ОДЗАК НА КОЈУ ЈЕ УГРАДЈЕН КРАДЕНИ СЉУНАК ИЗ РИЈЕКЕ БОСНЕ А АКТЕИ ПЉАЦКЕ ДРЗАВНОГ НОВЦА СУ СТРАБАГ И ЕУРО АСФАЛТ И ЦЕЛНИЦИ ВОДА СРПСКЕ СА КРИМИ ТАЈКУНИМА ЈЕ ДРЗАВА ПОКРАДЕНА ЗА ПРЕКО 30 МИЛИОНА СИПА ЗНА ТУЗИЛАСТВО ЗНА И СВА МИНИСТАРСТВА ЗНАЈУ У БИХ АЛИ НЕСМИЈУ НИСТА ПОДУЗЕТИ ЈЕР ЈЕ УМЈЕСАН И МИН ИЗ РС КОВАЦЕВИЦ И МИРЈАНИЦ А ЦЕЛНИК ЦЕСТА ФЕДЕРАЦИЈЕ КАРИЦ И МИН ХАДЗИЦ НИСУ НИСТА ПОДУЗЕЛИ ЈЕР СУ ИЗВОДЈАЦИ ЊИХ ПОДМИТИЛИ ДА НЕ ИНСИСТИРАЈУ НА ПОСТОВАЊУ ПРОЈЕКТА А ЗАТО ЈЕ НАСИЛНО НАТЈЕРАН НАДЗОР ДА ПОТПИСЕ СИТУАЦИЈЕ ДА ЈЕ СВЕ У РЕДУ А У СТВАРИ ЦИЈЕЛА ТРАСА ЈЕ ТРЕБАЛА ДА СЕ РАДИ ОД КАМЕНА КРЕЦЊАКА ПО ПРОЈЕКТУ А НЕ ОД КРАДЕНОГ СЉУНКА ПА ЕВО САЛИХОВИЦУ И КРЕСО РЈЕСИТЕ ОЗБИЉАН КРИМИНАЛ ПА ЦЕМО ВАМ ВЈЕРОВАТИ ДА СТЕ ОДЛУЦНИ А ПРОСТО ЈЕ КО ПАСУЉ

Name

Димњак

20.01.2016 06:29

Оџак : зато ће све да се слегне за неколико цм, и да пропадне пут. Ријечни шљунак није добар за високе насипе!

Name

Самy

18.01.2016 07:30

Несто контам кад би ухапсили све који су правили неке малверзације у РС би остало да зиви једно 100 000 хиљада људи,овде су сви за несто упетљани а ових сто хиљада сматрају за будале,као могли су да украду а нису хтјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

18.01.2016 10:30

Слабо конташ, ухапсити и ваљано осудити курту и готово. Е онда треба остати доследан а не да узјаши мурта

Name

МИРКО

19.01.2016 04:34

ПАЗИ СЛАВКО ДА ТИ БАЈИ НЕ ПРАВИС ДРУСТВО!

Name

Мирко и Славко

18.01.2016 07:37

Сто висе политицара у затвор,све који су криминалци. Да Баји кад додје не буде досадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крњо

18.01.2016 07:42

Знали цекали шта су цекали. Нема од њих ништа то су исто криминалци прво њих прецесљати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица

18.01.2016 07:51

Ми смо много запели за рудоњу, а сам се монтира и стално доставља нове доказе о свом криминалу. Бојим се да на тај нацин увелико ради на русењу Српске. Опасне су прице да су само Срби криминалци и злоцинци. Треба врсити притисак и на Радонцица и Ахметовица и Бакира. Не мозе ми нико реци да нема материјала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

18.01.2016 07:54

Оцистите ви судије и тузиоце у својим редовима прво....сумнивог морала који крсе законе доносеци оп сор наруцене пресуде без доказа и аргумената...

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

18.01.2016 07:54

Немате ви затвора,колико има корумпираних политицара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само напријед

18.01.2016 07:59

У Фочанском кпд_у директор Синиша Гољанин, крените од њега.Има пресуђено убиство у Трнову, узима 10.000 за запослење, пушта затворенике уз мито.Пребацује их на економију за 5000..То зна цијела Фоча И тужилаштво И сви ћуте...Каква црна борба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

18.01.2016 08:03

Ко их је довео на власт тај це их и скинути. Све им је дато да несто ураде али су изиграли добијене задатке. Е сад сила је ту они кони су увели демократију и науцили лопове да цецу то ке демократија сад су рекли е то су лопови. И све згазити, као Садама и Гадафија. А јебес народ, сад це сви викати тако и треба, а сви за њих гласали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

18.01.2016 08:10

Нема вецих криминалаца од њих двоје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

18.01.2016 08:29

У праву си. Госпођи требало ЧЕТИРИ године да сконта шта је у ствари њен посао, а малом корумпираном испрдку ТРИ пуне године??? Потребна је КОМПЛЕТНА РЕФОРМА ПРАВОСУЂА, уз забрану обављања највиших функција свим лицима који воде поријекло са простора бивше YУ!!!! Само странци могу овим нашим лоповима је.ати мајку, нико други!

Name

правник

18.01.2016 08:38

Како вам судије могу радит у судовима а кривицно су гоњене и осудјиване за злоупотребу слузбеног полозаја....

ОДГОВОРИТЕ
Name

П.приправник

18.01.2016 16:57

Може,може??.све у Држави правној.Кога још занима закон.

Name

Драган

18.01.2016 08:45

Е, ако ће Меџида ред да утерује бошњачки лопови су сигурни к'о бели медведи. Сигурни су и српски лопови, али Срби ће бити на удару. Њих Меџидица не готиви, лопови њој нису проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

18.01.2016 09:01

Вјеровао бих да вијест гласи: Суд и Тужилаштво БиХ крећу у борбу против корумпираних судија и тужилаца. Прво помети у сопственом дворишту па онда иди даље, у противном од овога нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

18.01.2016 09:09

Салиховицу поцни од својих нпр Милан Тегелтија бр 1 којег треба ухапсити !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предсједник

18.01.2016 10:29

Очигледно да не није требало И да не треба. Упркос уништених доказа у суду у коме је био предсједник, он је напредовао. При томе, не зна двије реченице поштено саставити. Такви могу увјек бити на власти јер нико нема жељу да их слуша. Ни то што се дружио са рајом из финих кланова И то је обавеза предсједника суда, да буде фин са свима. Ни то што је из Српца, ама нема разлога да не буде бар два мандата предсједник, као И остали, прије њега. И гарантујем, упркос свега овог да је бољи од Новковића.

Name

Ријана

18.01.2016 11:02

Који ресторан ради у том суду? Као за запослене суда И пола БЛ? Распитајте се.

Name

ада

18.01.2016 09:15

Сто прије то боље док лопови и мафија није дигла сидра

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

18.01.2016 09:26

Крените ви у борбу против тероризма и они који подрзавају тероризам

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

18.01.2016 09:55

Види се да има Додика и у федерацији колико хоцес. То су два главна из федерацље господо судије,тај двојац из федерације, Додик, Цовиц и неколико око њих ријесите ако сте у могуцности сваки нормалан цовјек це вас подрзати.Тим потезом било би ријесено питање и народа и дрзаве,а и притисак на суд и судије.Мислим да треба за ово колико толико захвалити САВЕЗУ ЗА ПРОМЈЕНЕ,јер највисе они говоре о криминалу и корупцији а и министар сигурности гос.МЕКТИЦ је јако упоран у томе сто је за сваку похвалу.То би огорцило зивот владајуцим ентитенским олигархијама ако неби могли утјецати на дрзавне судије,кога треба судити а кога не.А зна и врабац на грани да су судови у ентитетима под потпуном контролом тих мафијаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

којот

18.01.2016 09:57

САМО РЕФЕРЕНДУМ! Додика ће проклињати покољења ако не распише референдум и прогласи одлуке суда гдје суде ратни злочинци неважећим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

18.01.2016 13:51

Суд суди по цињеницама и доказима а не по зељама

Name

гост

18.01.2016 09:58

То је срамота јер је то вас посао и био до сада и ста сте цекали? Мозда вам је зао сто немозете да будете у подјели колаца? Погледајте ста су ратни провитери уграбили себи и својима ито немогу покрити њихова примања јер то нису "зараде".

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

18.01.2016 10:27

Прво оцистите тузиластво и судство од корумпираних тузилаца и судија па онда судите како треба,по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еским

18.01.2016 11:25

А ГДЈЕ ЦЕ ИХ СВЕ СМЈЕСТИТИ.МОРАЛИ БИ ИЗГРАДИТИ ЈЕДАН ПОСЕБАН ГРАД ЗА СВЕ ЊИХ.СРЕЦА ЗА ЊИХ СТО НЕМАМО СИБИР.

Name

тузилац

18.01.2016 10:28

Покрените поступак против ВСТВ они су ти који подрзавају криминализиране судије и оне који непостује одлуке Уставног Суда...Цистите своје двористе јер да је цисто било би нам свима боље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аритмија

18.01.2016 10:37

А који криминак је у болници Фоча

ОДГОВОРИТЕ
Name

еским

18.01.2016 11:22

А ГДЈЕ ЦЕ ИХ СВЕ СМЈЕСТИТИ.МОРАЛИ БИ ИЗГРАДИТИ ЈЕДАН ПОСЕБАН ГРАД ЗА СВЕ ЊИХ.СРЕЦА ЗА ЊИХ СТО НЕМАМО СИБИР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

18.01.2016 11:28

Па људи моји из Судстава, Васе судије непостују одлуке Уставног Суда Небојса Пејовиц, Милан Тегелтија а Ви хоцете да то постују други нпр Додик !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

18.01.2016 11:33

Засто вам предмет Стрмица организовани криминал и сверц прекограницни криминал стоји у латици тузиластва пуна 6година сипа вам је доставила извједтај о том ко се амнестира и стити од тог криминала....

ОДГОВОРИТЕ
Name

блатт

18.01.2016 11:35

А шта сте чекали до сада?Јасно је да је ова изјава у функцији самоодбране,пошто су нападнути од Радончића и Изетбеговића,а они ће радити као и до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

како?

18.01.2016 11:40

Како мозе неко да буде судија а доказано му је да је злоупотребио свој полозај ,овласти и ауторитет.Правосназно је због тог осудјен.Дсли је нормално оцекивати да тај судија суди по закону и дијели правду.Цист примјер вам је основни суд у Мркоњиц Граду,судија Недјија Сехелиц...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како него тако

18.01.2016 14:59

Дотицну је спомињо Змај од Сипова и посто је под његовом заститом мозе да ради ста хоце

Name

Богоје ре атеиста

18.01.2016 11:46

Ако не ударите на главног мафијаса Додика ударицете треци дан главом у песак, а ако удадите на Додика ми=опрате имати доказе па б ирајте , ако је то освета за референдум само му цините магарецу услугу, крените од нуле па где стигнете јер це проговорити и целни то јесте кљуцни људи ако су људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

18.01.2016 13:54

Ајте убрзано против најгорих а то су Човић и Додик!!!и Фахро уз њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро је

18.01.2016 14:08

Ја мислио да це Бају да нам хапсе кад оно само ове сто су корумпирани. Насем славују из Бакинаца је како знамо испод низења да узима сицу он је постен. А кад му зафали он лијепо понесе стембиљ у банку и дигне си бесповратни кредит. Тако је некад и за сина урадио да мали има од цег да зиви док не роде јабуке за брање

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

18.01.2016 14:10

Надјите ми иједног судију који није политицки ангазован, па макар и само приступницом????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

цхф

18.01.2016 14:58

Све редом лопове треба хапсит

ОДГОВОРИТЕ
Name

ловац

18.01.2016 15:21

Нека се озванице подаци колико и каквих санкција је изрекло ВСТВ дициплински тузилац....

ОДГОВОРИТЕ
Name

пријатељ БОСНЕ

18.01.2016 17:56

Роде сто се дијелите по националности и овде када требамо а их осудимо дали су срби или босњаци или хрвати за нас они су лопови а ми сиромаси будимо јединствени и за додика и изетбеговицаи нам опсту болницу узима за гу.оње а ми да се лијецимо у иностранству све сто је добро унистисе хватајте их недозволимо то народе освијестите зена изетбеговица унисти болницу опсту нецес висе моци диземо се .

Name

РОБИНЗОН КРУСОО

18.01.2016 17:43

А СТА ЦЕМО СА ДОСАД УРАДЈЕНИМ ПРОПУСТИМА У РАДУ, ТО ЈЕЛ ТРЕБА АМНЕСТИРАТИ..... ПА НЕКОМ ЈЕ НАНЕСЕНА СТЕТА ЉУДИ МОЈИ ЦУТАЊЕМ, ОПСТРУКЦИЈОМ, ЗАТАСКАВАЊЕМ, ТО ОНА СТАРА ОД НОВЕ ГОДИНЕ СВЕ ПОСТЕНО КО ФОЛЛЛЛЛЛ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

18.01.2016 18:00

Сматрам да би судије поред потребног искуства и одлицне биографије морали и требали да имају и моралну одговорност исто као и професионалну., а не да буду кривицно гоњени и осудјивани, да се против њих води неки поступак, како онда да они суде и досудјује правду и постују закон ако су га сами прекрсили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

5-0

18.01.2016 20:48

Доказа у БиХ су само фраза и појам они неиграју никакву улогу у доносењу пресуда вец лицни став поступајуцег судије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕУСТАВНИ СУД И ТУЗИЛАСТВО,

18.01.2016 22:01

Кадија те Тузи, кадија ти суди. Доста је висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КГБ

19.01.2016 13:07

Организовани криминал и сверц цигарета преко границног прелаза Стрмица.Ова прва дама је пуних седам година знала за тај сверц и криминал, лицно упозната, постоје материјални доказо о том ста је уцинила по том основу полицајцу који је то разоткрио пријецено је смрцу,покусали су му монтират отказ са посла, нема ста му директор границне Винко Думанциц није радио.Јели то борба против криминала и корупције.Како це се градјани осјецат брзбједно и пријавити корупцију када је оваај полицајац просао тортуру и пакао и низ понизења!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пуме

19.01.2016 15:53

Ко то има право да саботира истрагу,ко то има право да скрива кривицно дело поготово у тако одговорним министарствима који би морали бити брз и ефикасан сервис за спрецавање и процесуирање свих облика криминала и корупције овде око сверца цигарета преко Стрмице, и границне полиције несто гадно смрди!!!Неко се дебело покривао и скривао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

фбиа

20.01.2016 08:25

Лицно против институције суда и тузиластва немам ниста и поздрављам...Али мислим да на целу са овом зеном ниста се знацајно неце и немозе догодити...Било је слуцајева гдје је била упозната са организираним криминалом....у који су цак упетљани високопозицирани људи полициских агенција .Ниста није уцинила ево пуних осам година.Истице мандат и то је то...Треба се несто приказат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

20.01.2016 10:51

Ма дааајјјјј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мартин

20.01.2016 11:06

Сложио бих се са Дејаном. Шта је ову господу раније спречавало да се боре против организованог криминала и корупције? Овакве изјаве су обичан дневно-политички памфлет кој има за циљ да покаже да држсвни органи раде свој посао.Најгора варијанта је што се суд и тужилаштво БиХ користе за обрачун са политичким противницима, а не за борбу против криминала и корупције. Господо, поднесите оставке на функције у суду и тужилаштву и пустите да на ваша мјеста дођу истински професионалци који ће свој посао обављати по закону, а не по диктату политичких моћника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

20.01.2016 11:36

Истице им мандат....глуме само.У латицама имају предмета пауцина и будј се ухватила...Сад ко несто це радити....Треба оправдат нерад...досадасњи.!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЕНЕРАЛНА МИСАО

20.01.2016 11:58

МУДРИ ЈЕВРЕЈИ КАЖУ, КАД НЕ ЗНАШ ШТА СЕ ДОГАЂА У ПОЛИТИЦИ ПРАТИ ТРАГ НОВЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цхф

07.04.2016 10:53

Све редом хапсит и на голи оток

ОДГОВОРИТЕ