НФЛ: Српски квотербек без Супербоула, нестваран крај у Аризони!

На корак од пласмана у Супербоул дошле су екипе Њу Ингланд Патроита и Аризона Кардиналса, које су се пласирале у своја конференцијска финала.

Остали спортови 17.01.2016 | 15:40
НФЛ: Српски квотербек без Супербоула, нестваран крај у Аризони!

Њу Ингланд је уз нову одличну партију свог организатора игре Тома Брејдија елиминисао "српског квотербека" Алекса Смита и Канзас сити Чифсе са 27:20, да би се потом права драма одвијала у Аризони, где су домаћи Кардиналси најпре у последњој секунди четврте четвртине примили нестваран тачдаун од Грин Беја, али су на крају ипак савладали госте у продужетку са 26:20.

Када је о Патриотама реч, њима је на мегдан стигао тим Чифса који је, предвођен Смитом на терену, а са клупе дугогодишњим тренером Филаделфије Ендијем Ридом, везао 11 победа. Ипак, момак који је истетовирао грб са четири оцила, није успео да се као квотербек Канзас ситија радује 12. пут у низу.

Зашто је Смит баш то истетовирао? Сам је то објаснио следећим речима:

“Када смо се 2011. у Санта Барбари окупили на 60. рођендану мог тате, мој старији брат Џош и ја решили смо да убедимо оца Дага да сви заједно урадимо нешто у спомен на мог чукундеду, који је био српског порекла, а који је стигао у САД из Аустроугарске још као 12-годишњак”, рекао је Алекс Смит.

Са крстом са четири оцила играо је од тада, а умало да са њима на леђима дође и до конференцијског АФЦ финала, последњег корака пред наступ у Супербоулу. Ипак, наспрам себе је имао Тома Брејдија, четвороструког освајача Супербоула - укључујући и претходног, када је са 28:24 побеђен Сијетл.

Овога пута Брејди је, и поред бола у скочном зглобу чије је тетиве истегао пре две седмице, комплетирао 28 од 42 додавања, за 302 јарди и два тачдауна. Поред стандардне, готово незаустављиве мете, снажног тајт енда Роба Гронковског, Брејдију се вратио још један важан саиграч, омалени хватач Џулијан Еделман, који је у новембру сломио кост у стопалу, а Чифсе мучио са десет хватања за 100 јарди, иако је меч почео са неколико испуштених лопти.

Што се "српског квотербека" тиче, Алекс Смит и Канзас сити су скоро све време "јурили резултат", а како у томе нису успели и поред Смитових 29/50 додавања за 246 јарди и једног "баченог" тачдауна, Њу Ингланд је прошао у финале АФЦ-а. За пласман у Супербоул играће против победника меча Денвер - Питсбург.

Далеко напетије је протекао меч у Аризони, где су Кардиналси угостили Грин Беј, шампиона из 2010, предвођеног Ароном Роџерсом, двоструким МВП-ем лиге. Последњих десетак минута овог дуела ће се дуго, дуго препричавати.

Прво су Кардиналси, са Карсоном Палмером као квотербеком, успели да уз неколико срећних момената освоје 80 јарди и преузму вођство, да би потом зауставили гостујуће Пекерсе и на њиховом четвртом дауну, па им се већ тада смешкала победа. Међутим, лоша организација Аризониних напада омогућила је Роџерсу још један, последњи покушај. И тада, прво чудо: квотербек Грин Беја је био на четири јарде од своје ендзоне, 96 јарди далеко од циља, а само минут до краја четврте четвртине. Четврти покушај за 20 јарди и - Арон Роџерс је успео да избори наставак напада.

Друго чудо десило се на пет секунди пре очекиваног славља Аризоне, када је на 39 јарди од циља почео напад Грин Беја а чудесни Роџерс успео да, док је време истицало, лопту баци скоро 50 метара - да би хватање мало познатог и мало коришћеног Џефа Џениса донело продужетак.

Да све постане додатно занимљиво, побринуло се бацање новчића на тему "ко ће први кренути у напад" у продужетку. Просто, новчић се није окренуо у ваздуху, па је бацање морало поново да се изведе.

А у продужетку, Аризона Кардиналси нису дозволили и треће чудо Пекерса. Нису им ни дали лопту. А са њом су и сами изводили одличне потезе: Карсон Палмер је пронашао сјајног хватача Лерија Фицџералда, који је умакао готово свим ривалима и био оборен тек 75 јарди касније.

Исти актери су били заслужни и за коначно поентирање, па је Фицџералдово трик-трчање од пет јарди донело 26:20 Аризони, чији је квотербек Палмер меч завршио са учинком 25/41 за 349 јарди, три тачдауна и два пресечена додавања, а Роџерс застао на 24/44 за 21 јарди и два тачдаун додавања за Грин Беј.

С ким и где ће Аризона играти за пласман у Супербоул, још увек се не зна. Ако у недељу увече Каролина на свом терену савлада Сијетл, Каролина ће потом угостити и Аризона Кардиналсе. А ако Сијетл Сихокси победе - онда ће они морати да гостују у Аризони.

Коментари / 0

Оставите коментар