НБА: Европљани освајају НБА, шампион декласиран у Детроиту!

Легенде шампионског Детроита виделе моћне Пистонсе како руше Ратнике! Валасова „тројка“ отишла под сводове Палате. У Филаделфији виђено је и највеће изненађење - Севентисиксерси се иживљавали над Портландом! Сакраменто славио против Клиперса, Јута рутински сломила Лејкерсе... Небески лет Џона Вола завршио се неславно...

Кошарка 17.01.2016 | 09:40
НБА: Европљани освајају НБА, шампион декласиран у Детроиту!

Емотивна ноћ у Детроиту крунисана је великим скалпом неуништивог шампиона!

Кошаркаши Детроит Пистонса употпунили су церемонију одласка чувене „тројке“ Бена Валаса под сводове велелепне Палате величанственом победом над Голден Стејт Вориорсима, упркос томе што је фуриозни тандем Кари - Томпсон заједно убацио чак 62 поена. Рашид Валас, Чонси Билапс, Ричард "Рип" Хамилтон, Тајшон Принс, као и тренер легендарне генерације Пистонса која је 2004. године узела шампионски прстен, Лери Браун, имали су прилику да гледају велико буђење и тријумф какав се ових дана најчешће сањао. Ратници јесу имали двојицу изузетно расположених играча, али су сви остали потпуно заказали. То је Драмонду, Калдвел Поупу, Џексону и остатку тима било довољно да се разгоропаде и славе резултатом 113:95.

Публика у дупке пуној Палати у Обурн Хилу поздравила је чувеног центра Бена Валаса стојећим овацијама у неколико наврата, а прелепа церемонија „пензионисања“ његовог дреса виђена је на самом полувремену утакмице, у тренутку када је Детроит већ водио резултатом 65:49.

И деловало је све тако познато, као да су се Пистонси вратили кроз време, у најбоље дане новије прошлости. Играчи Стена ван Гандија одисали су нестварном енергијом, што су на терену неуморно и испољавали. Чак и када је Стеф Кари сам током треће деонице убацио чак 16 поена, Детроит је и даље имао чак 11 поена вишка. Једноставно, домаћин је имао више расположених скорера, док код Голден Стејта Андре Игудала није имао ни поен, а Дрејмонд Грин је шутирао 1/7 из игре и меч завршио са пет поена.

Велико вече поново је имао Андре Драмонд, који је имао 14 поена, али и 21 скок и три блокаде. Најефикаснији су ипак били Кентавијус Калдвел Поуп и Реџи Џексон са по 20 кошева. Код гостији Кари је имао 38 поена, седам скокова и пет асистенција, а Клеј Томпсон 24 поена и шест ухваћених лопти.

Овим поразом Голден Стејт остао је „кратак“ за један тријумф како би стигао историјски најбољи скор убележен после 41 утакмице – ЛА Лејкерса из сезоне 1995/96, када су имали 38 победа и три пораза.

Апсолутни шок претходне ноћи приредили су кошаркаши Филаделфије, који су се иживљавали над Портландом као да не играју за најлошији тим у НБА лиги. Фантастично издање имао је Џалил Окафор са 25 поена и 10 скокова, чиме је водио Севентисиксерсе до тек пете победе ове сезоне. Али, више него убедљиве – 114:89.

Било је то вече у којој је играчима Филаделфије све полазило за руком. Заиста је у неколико наврата деловало као да је Портланд тај тим који игра најслабију кошарку ове сезоне, а не Филаделфија. Због тога домаћин је имао чак пет различитих стрелаца са двоцифреним учинком, док је код Трејлблејзерса највише кошева убацио Демијан Лилард – 14. Додуше, исто колико и Мејерс Ленард... Али, гости су имали катастрофалне проценте шута – 34/87 из игре, 5/29 за три и 16/24 са линије слободних бацања. Премало да би се било шта урадило.

На другој страни поред Окафора запажени учинак имао је Ришаун Холмс са 17 поена и шест скокова, док су Иш Смит и Роберт Корвингтон имали по 16 поена. Посебно треба истаћи да је разлика у неколико наврата ишла и на преко 30 поена, па је Портланд једва избегао праву катастрофу.

Највећа драма виђена је у окршају Вашингтона и Бостона, у којем су Селтикси однели велику победу након што су искористили изузетно лоше постављену одбрану домаћина. На крају чак ни небески лет Џона Вола није помогао да се дође бар до продужетка - 119:117.

У последњих пола минута утакмице виђена је права, класична пенал завршница. На 23 секунде пре краја Џае Краудер зарадио је техничку грешку, при вођству Бостона резултатом 114:110. Тада је прво Нил погодио једно, а Вол још два бацања и тако минус свео на минимум. Ипак, у следећем нападу Ајзеа Томас отишао је на линију пенала и оба пута био прецизан, да би исти учинак имао и Вол одмах затим. Права драма уследила је када је Амир Џонсон из Бостона био непрецизан код другог слободног бацања, код резултата 117:115 за госте.

Темпл је био највиши у скоку, а Маркус Смарт морао је да прави брзи фаул. Играч Вашингтона оба пута био је сигуран, резултат је био изједначен, 14 секунди пре последњег звука сирене. А онда се десило чудо. Смарт је одиграо паметно и врло лепом асистенцијом упослио Краудера, који је од потенцијалног трагичара постао херој. Имао је домаћин тек четири секунде да се извуче, Вол је узео лопту и кренуо у спринт ка кошу. Упркос огромном скоку и небеском лету, лопта није желела у кош.

Код Бостона Томас је имао 32 поена, а код домаћина Вол је убацио 36 поена, чему је додао и 13 асистенција, седам скокова и седам украдених лопти, али и шест изгубљених.

НБА – РЕЗУЛТАТИ

Шарлот – Милвоки 92:105
/Лин 15 - Мидлтон 24/

Атланта – Бруклин 114:86
/Милсап 21 - Јанг 18/

Детроит – Голден Стејт 113:95
/Калдвел Поуп, Џексон 20 - Кари 38/

Филаделфија – Портланд 114:89
/Окафор 25 - Лилард, Ленард 14/

Вашингтон – Бостон 117:119
/Вол 36 - Томас 32/

Мемфис – Њујорк 103:95
/Гасол 37 - Порзингис 17/

Јута – ЛА Лејкерс 109:82
/Гобер 18 - Вилијамс 20/

ЛА Клиперс – Сакраменто 103:110
/Редик 22 - Казинс 19/

Коментари / 0

Оставите коментар