NBA: Evropljani osvajaju NBA, šampion deklasiran u Detroitu!

Legende šampionskog Detroita videle moćne Pistonse kako ruše Ratnike! Valasova „trojka“ otišla pod svodove Palate. U Filadelfiji viđeno je i najveće iznenađenje - Seventisiksersi se iživljavali nad Portlandom! Sakramento slavio protiv Klipersa, Juta rutinski slomila Lejkerse... Nebeski let Džona Vola završio se neslavno...

Košarka 17.01.2016 | 09:40
NBA: Evropljani osvajaju NBA, šampion deklasiran u Detroitu!

Emotivna noć u Detroitu krunisana je velikim skalpom neuništivog šampiona!

Košarkaši Detroit Pistonsa upotpunili su ceremoniju odlaska čuvene „trojke“ Bena Valasa pod svodove velelepne Palate veličanstvenom pobedom nad Golden Stejt Voriorsima, uprkos tome što je furiozni tandem Kari - Tompson zajedno ubacio čak 62 poena. Rašid Valas, Čonsi Bilaps, Ričard "Rip" Hamilton, Tajšon Prins, kao i trener legendarne generacije Pistonsa koja je 2004. godine uzela šampionski prsten, Leri Braun, imali su priliku da gledaju veliko buđenje i trijumf kakav se ovih dana najčešće sanjao. Ratnici jesu imali dvojicu izuzetno raspoloženih igrača, ali su svi ostali potpuno zakazali. To je Dramondu, Kaldvel Poupu, Džeksonu i ostatku tima bilo dovoljno da se razgoropade i slave rezultatom 113:95.

Publika u dupke punoj Palati u Oburn Hilu pozdravila je čuvenog centra Bena Valasa stojećim ovacijama u nekoliko navrata, a prelepa ceremonija „penzionisanja“ njegovog dresa viđena je na samom poluvremenu utakmice, u trenutku kada je Detroit već vodio rezultatom 65:49.

I delovalo je sve tako poznato, kao da su se Pistonsi vratili kroz vreme, u najbolje dane novije prošlosti. Igrači Stena van Gandija odisali su nestvarnom energijom, što su na terenu neumorno i ispoljavali. Čak i kada je Stef Kari sam tokom treće deonice ubacio čak 16 poena, Detroit je i dalje imao čak 11 poena viška. Jednostavno, domaćin je imao više raspoloženih skorera, dok kod Golden Stejta Andre Igudala nije imao ni poen, a Drejmond Grin je šutirao 1/7 iz igre i meč završio sa pet poena.

Veliko veče ponovo je imao Andre Dramond, koji je imao 14 poena, ali i 21 skok i tri blokade. Najefikasniji su ipak bili Kentavijus Kaldvel Poup i Redži Džekson sa po 20 koševa. Kod gostiji Kari je imao 38 poena, sedam skokova i pet asistencija, a Klej Tompson 24 poena i šest uhvaćenih lopti.

Ovim porazom Golden Stejt ostao je „kratak“ za jedan trijumf kako bi stigao istorijski najbolji skor ubeležen posle 41 utakmice – LA Lejkersa iz sezone 1995/96, kada su imali 38 pobeda i tri poraza.

Apsolutni šok prethodne noći priredili su košarkaši Filadelfije, koji su se iživljavali nad Portlandom kao da ne igraju za najlošiji tim u NBA ligi. Fantastično izdanje imao je Džalil Okafor sa 25 poena i 10 skokova, čime je vodio Seventisikserse do tek pete pobede ove sezone. Ali, više nego ubedljive – 114:89.

Bilo je to veče u kojoj je igračima Filadelfije sve polazilo za rukom. Zaista je u nekoliko navrata delovalo kao da je Portland taj tim koji igra najslabiju košarku ove sezone, a ne Filadelfija. Zbog toga domaćin je imao čak pet različitih strelaca sa dvocifrenim učinkom, dok je kod Trejlblejzersa najviše koševa ubacio Demijan Lilard – 14. Doduše, isto koliko i Mejers Lenard... Ali, gosti su imali katastrofalne procente šuta – 34/87 iz igre, 5/29 za tri i 16/24 sa linije slobodnih bacanja. Premalo da bi se bilo šta uradilo.

Na drugoj strani pored Okafora zapaženi učinak imao je Rišaun Holms sa 17 poena i šest skokova, dok su Iš Smit i Robert Korvington imali po 16 poena. Posebno treba istaći da je razlika u nekoliko navrata išla i na preko 30 poena, pa je Portland jedva izbegao pravu katastrofu.

Najveća drama viđena je u okršaju Vašingtona i Bostona, u kojem su Seltiksi odneli veliku pobedu nakon što su iskoristili izuzetno loše postavljenu odbranu domaćina. Na kraju čak ni nebeski let Džona Vola nije pomogao da se dođe bar do produžetka - 119:117.

U poslednjih pola minuta utakmice viđena je prava, klasična penal završnica. Na 23 sekunde pre kraja Džae Krauder zaradio je tehničku grešku, pri vođstvu Bostona rezultatom 114:110. Tada je prvo Nil pogodio jedno, a Vol još dva bacanja i tako minus sveo na minimum. Ipak, u sledećem napadu Ajzea Tomas otišao je na liniju penala i oba puta bio precizan, da bi isti učinak imao i Vol odmah zatim. Prava drama usledila je kada je Amir Džonson iz Bostona bio neprecizan kod drugog slobodnog bacanja, kod rezultata 117:115 za goste.

Templ je bio najviši u skoku, a Markus Smart morao je da pravi brzi faul. Igrač Vašingtona oba puta bio je siguran, rezultat je bio izjednačen, 14 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene. A onda se desilo čudo. Smart je odigrao pametno i vrlo lepom asistencijom uposlio Kraudera, koji je od potencijalnog tragičara postao heroj. Imao je domaćin tek četiri sekunde da se izvuče, Vol je uzeo loptu i krenuo u sprint ka košu. Uprkos ogromnom skoku i nebeskom letu, lopta nije želela u koš.

Kod Bostona Tomas je imao 32 poena, a kod domaćina Vol je ubacio 36 poena, čemu je dodao i 13 asistencija, sedam skokova i sedam ukradenih lopti, ali i šest izgubljenih.

NBA – REZULTATI

Šarlot – Milvoki 92:105
/Lin 15 - Midlton 24/

Atlanta – Bruklin 114:86
/Milsap 21 - Jang 18/

Detroit – Golden Stejt 113:95
/Kaldvel Poup, Džekson 20 - Kari 38/

Filadelfija – Portland 114:89
/Okafor 25 - Lilard, Lenard 14/

Vašington – Boston 117:119
/Vol 36 - Tomas 32/

Memfis – Njujork 103:95
/Gasol 37 - Porzingis 17/

Juta – LA Lejkers 109:82
/Gober 18 - Vilijams 20/

LA Klipers – Sakramento 103:110
/Redik 22 - Kazins 19/

Komentari / 0

Ostavite komentar