Анализа: Пет правила која ће убрзати тенис...!

Засад само на егзибиционим турнирима, али увелико се размишља да бели спорт постане динамичнији и лакши за праћење.

Тенис 18.01.2016 | 23:00
Анализа: Пет правила која ће убрзати тенис...!

Крајем једне, а почетком друге сезоне на програму су многобројни егзибицииони турнири у којима мало ко може да испрати све измене организатора. На њима је Фаст4 уведен као формат који би требао да заживи у блиској будућности, а упоредно с њим испипава се пулс гледалаца и њихово виђење белог спорта у наредним годимама.

Фаст4 је формат је који је покренуо Тениски савез Аустралије пре годину дана, којом жели да модернизује и убрза игра којој, према њиховом виђењу, прети стагнација популарности. Један од горућих проблема је публика за коју се сматра како постаје све старија, а стручњаци се слажу да би је требало „подмладити“ правилима која би се уклопила у темпо данашњице.

Руку на срце, постоји низ детаља које коче игру, а често се мечу пажња поклања тек у завршном сету, који одлучује победника. Замислите гренд слем окршај: пет сетова, од чега би три или четири била завршена после 13 гемова, а на све то гледаоци се „прже на сунцу“ или „буље у екран“.
„То је одличан концепт за данашњи свет у коме су људи запосленији него икад и не могу да одвоје превише времена за традиционалнији формат“, описао је Лејтон Хјуит после авантуре у Фаст4.

Данашњи тенис један је од дорађенијих спортова у коме су правила јасно постављена. Ретке су свађе играча и судија, за разлику од других спортова у којима се диже прашина око ситница. Концепт тениса, за разлику од фудбала и кошарке, јаснији је и правилима одређенији, али пример „соколовог ока“ показује у ком правцу би требало да се креће.

Правила су свуда једнака, а све се своди на број четири. На пример, меч с почетка прошле године између Роџера Федерера и Лејтона Хјуита у Сиднеју завршен је резултатом 4:3(5:3), 2:4, 3:4(3:5), 4:0, 4:2.
* Гем се игра на четири добијена поена, на 3:3 игра се одлучујући поен
* Сет се игра на четири добијена гема, на 3:3 се игра се тај-брејк, у коме се игра до пет поена (на 4:4 поновно важи одлучујући поен)
* Меч се игра на три сета
* Нема предности
* Сервис је важећи чак ако лоптица дира мрежу

Осим тога, између два гема Фаст4 прописује паузу од 60 секунди током које играчи не смеју да седну на клупу, док пауза између сетова траје минуту и по и у оквиру ње је допуштена потпуна слобода.

То би требало да доведе до динамичније игре, али...

Већ се годинама најављивало поништавање „летса“, односно понављања поена приликом сервиса кад лоптица дира мрежу. Фаст4 доноси више слободе која би сигурно штетила играчима који се ослањају на убојите и хирушки тачне сервисе. То би резултирало и већим бројем бејкова.

Постоји и идеја о промени обележавања поена, иако се она чини непотребном, јер су традиционални облици (15, 30, 40) прихваћени као заштитни знак, па би се створила конфузија код гледалаца.

Пожељна је и измена концепта „око соколово“. Понекад је сулудо да играчи, будући да су искористили све кредите, у преломним тренуцима меча не могу да искористе право на поновни преглед спорне ситуације. Уместо тога, било би прихватљивије ако би одлуку о позивању „ока соколовог“ доносио искључиво главни судија за све лопте које су спорне.

Једна од спорних тема у тенису су и медицински тајм-аути. Играчи ча често користе да би уздрмали ривала или прекинули његову добру серију. Постоје предлози да би у том случају било пожељно доделити два поена противнику у следећем гему (30:0) како би се спречиле манипулације.

Не би било на одмет увести семафор који би одбројавао време између поена. Марија Шарапова и Рафаел Надал били у том случају били на удару, јер најчешће они крше „правило 25 секунди“. У том случају би, уместо досадашње процене судија, звучни сигнал означио прекршај.
„Уживао сам играјући у овом новом формату, мислим да је занимљив играчима и публици. Публика је укљученија у сваки поен, самим тим је и боља атмосфера“, сматра Надал.

Биће тешко применити све замишљене измене на највиши, такмичарски, ниво тениса, међутим, баш управо се недавни турнири егзибиционог карактера показују да играчи и публика полако упознају правила Фаст4 и да су их многи поздравили.

Коментари / 0

Оставите коментар