Analiza: Pet pravila koja će ubrzati tenis...!

Zasad samo na egzibicionim turnirima, ali uveliko se razmišlja da beli sport postane dinamičniji i lakši za praćenje.

Tenis 18.01.2016 | 23:00
Analiza: Pet pravila koja će ubrzati tenis...!

Krajem jedne, a početkom druge sezone na programu su mnogobrojni egzibiciioni turniri u kojima malo ko može da isprati sve izmene organizatora. Na njima je Fast4 uveden kao format koji bi trebao da zaživi u bliskoj budućnosti, a uporedno s njim ispipava se puls gledalaca i njihovo viđenje belog sporta u narednim godimama.

Fast4 je format je koji je pokrenuo Teniski savez Australije pre godinu dana, kojom želi da modernizuje i ubrza igra kojoj, prema njihovom viđenju, preti stagnacija popularnosti. Jedan od gorućih problema je publika za koju se smatra kako postaje sve starija, a stručnjaci se slažu da bi je trebalo „podmladiti“ pravilima koja bi se uklopila u tempo današnjice.

Ruku na srce, postoji niz detalja koje koče igru, a često se meču pažnja poklanja tek u završnom setu, koji odlučuje pobednika. Zamislite grend slem okršaj: pet setova, od čega bi tri ili četiri bila završena posle 13 gemova, a na sve to gledaoci se „prže na suncu“ ili „bulje u ekran“.
„To je odličan koncept za današnji svet u kome su ljudi zaposleniji nego ikad i ne mogu da odvoje previše vremena za tradicionalniji format“, opisao je Lejton Hjuit posle avanture u Fast4.

Današnji tenis jedan je od dorađenijih sportova u kome su pravila jasno postavljena. Retke su svađe igrača i sudija, za razliku od drugih sportova u kojima se diže prašina oko sitnica. Koncept tenisa, za razliku od fudbala i košarke, jasniji je i pravilima određeniji, ali primer „sokolovog oka“ pokazuje u kom pravcu bi trebalo da se kreće.

Pravila su svuda jednaka, a sve se svodi na broj četiri. Na primer, meč s početka prošle godine između Rodžera Federera i Lejtona Hjuita u Sidneju završen je rezultatom 4:3(5:3), 2:4, 3:4(3:5), 4:0, 4:2.
* Gem se igra na četiri dobijena poena, na 3:3 igra se odlučujući poen
* Set se igra na četiri dobijena gema, na 3:3 se igra se taj-brejk, u kome se igra do pet poena (na 4:4 ponovno važi odlučujući poen)
* Meč se igra na tri seta
* Nema prednosti
* Servis je važeći čak ako loptica dira mrežu

Osim toga, između dva gema Fast4 propisuje pauzu od 60 sekundi tokom koje igrači ne smeju da sednu na klupu, dok pauza između setova traje minutu i po i u okviru nje je dopuštena potpuna sloboda.

To bi trebalo da dovede do dinamičnije igre, ali...

Već se godinama najavljivalo poništavanje „letsa“, odnosno ponavljanja poena prilikom servisa kad loptica dira mrežu. Fast4 donosi više slobode koja bi sigurno štetila igračima koji se oslanjaju na ubojite i hiruški tačne servise. To bi rezultiralo i većim brojem bejkova.

Postoji i ideja o promeni obeležavanja poena, iako se ona čini nepotrebnom, jer su tradicionalni oblici (15, 30, 40) prihvaćeni kao zaštitni znak, pa bi se stvorila konfuzija kod gledalaca.

Poželjna je i izmena koncepta „oko sokolovo“. Ponekad je suludo da igrači, budući da su iskoristili sve kredite, u prelomnim trenucima meča ne mogu da iskoriste pravo na ponovni pregled sporne situacije. Umesto toga, bilo bi prihvatljivije ako bi odluku o pozivanju „oka sokolovog“ donosio isključivo glavni sudija za sve lopte koje su sporne.

Jedna od spornih tema u tenisu su i medicinski tajm-auti. Igrači ča često koriste da bi uzdrmali rivala ili prekinuli njegovu dobru seriju. Postoje predlozi da bi u tom slučaju bilo poželjno dodeliti dva poena protivniku u sledećem gemu (30:0) kako bi se sprečile manipulacije.

Ne bi bilo na odmet uvesti semafor koji bi odbrojavao vreme između poena. Marija Šarapova i Rafael Nadal bili u tom slučaju bili na udaru, jer najčešće oni krše „pravilo 25 sekundi“. U tom slučaju bi, umesto dosadašnje procene sudija, zvučni signal označio prekršaj.
„Uživao sam igrajući u ovom novom formatu, mislim da je zanimljiv igračima i publici. Publika je uključenija u svaki poen, samim tim je i bolja atmosfera“, smatra Nadal.

Biće teško primeniti sve zamišljene izmene na najviši, takmičarski, nivo tenisa, međutim, baš upravo se nedavni turniri egzibicionog karaktera pokazuju da igrači i publika polako upoznaju pravila Fast4 i da su ih mnogi pozdravili.

Komentari / 0

Ostavite komentar