Шок! Боксер Радника из Бијељине позитиван на допинг!

Ђорђе Томић боксер Радника из Бијелине био је позитиван на амфетамин.

Остали спортови 18.01.2016 | 22:00
Шок! Боксер Радника из Бијељине позитиван на допинг!

Ђорђе Томић боксер Радника из Бијелине био је позитиван на амфетамин.

Агенција за антидопинг контролу Босне и Херцеговине је у узорку боксера Ђорђа Томића, утврдила присуство недозвољене супстанце са Листе забрањених средстава – метхyленедиоxyметхампхетамине (МДМА).

Наведена супстанца налази се на Листи забрањених средстава Свјетске антидопинг агенције (WАДА) и припада групи С6. СТИМУЛАНСИ (специфични стимуланси).

Присуством МДМА у наведеном узорку утврђено је кршење члана 2.1 Свјетског антидопинг кодекса (Присуство забрањене супстанце или њених метаболита или маркера у узорку спортисте).

Ђорђе Томић је од стране Агенције за антидопинг контролу писмено обавијештен о резултатима анализе узорка која је урађена у надлежној лабораторији, као и о праву на анализу узорка „Б“ или одрицања од истог, а у складу с чланом 7.3 Свјетског антидопинг кодекса.

С обзиром да се спортиста у предвиђеном року није изјасно о праву на анализу „Б“ узорка сматра се да се тог права одрекао, а Боксерски савез Босне и Херцеговине донио је одлуку о привременој суспензији са домаћих и међународних такмичења до окончања поступка.

Пронађена супстанца основни је састојак дроге ецстасy која је врло популарна међу младима због релативно једноставне набавке и погрешног мишљења да је „сигурна супстанца“.

Његовом злоупотребом може доћи до низа акутних здравствених проблема: хипертермије, хипонатријемије, поремећаја срчаног ритма, психичких проблема, едема мозга, оштећења јетре и бубрега, па чак и до смртног исхода. Погрешно се сматра стимулатором доброг расположења који није опасан. Употребом долази до повећања будности и енергије, као и потискивања умора и сна. Јавља се живахност и расте осјећај блискости с другом особом или окружењем. Престанком дјеловања јавља се осјећај умора и депресије који може потрајати сатима, пише на порталу антидопинг агенције БиХ.

Узорак за анализу прикупљен је дана 14.11.2015. године у Сарајеву на такмичењу у оквиру 4. кола Премијер лиге БиХ у боксу. Осим Томићевог на истом такмичењу узета су још 3 узорка која су била негативна.

Коментари / 0

Оставите коментар