У недјељу одлука: Врх СНС-а тражи изборе

Главни одбор СНС овластиће сутра лидера странке и премијера Александра Вучића да може и пре заседања изборне скупштине напредњака 13. фебруара да одлучи о расписивању ванредних парламентарних избора.

Србија 16.01.2016 | 21:55
У недјељу одлука: Врх СНС-а тражи изборе

Огромна већина функционера СНС залаже се за превремени излазак на биралишта и очекује се да одлука ГО буде једногласна.

Уколико премијер ускоро преломи да поднесе оставку и тако изазове републичке изборе, они би се највероватније одржали заједно са покрајинским и локалним 24. априла.

Према нашим информацијама, политичке игре око склапања предизборних коалиција увелико трају. Наши извори нам преносе да ће на напредњачкој листи сигурно бити Покрет социјалиста, Нова Србија и СДПС Расима Љајића, али овога пута, највероватније, неће бити места за СПО Вука Драшковића и Карићев ПСС.

Упркос спекулацијама да би ПУПС могао да напусти социјалисте, извесно је да ће Дачић - Кркобабић - Палма поново наступити у истој формацији, како на покрајинским и локалним, тако и на парламентарним изборима.

Бојан Пајтић је послао позив за састанак опозиције у уторак, 19. јануара, у просторијама ДС на Теразијама, на адресе око 20 странака, покрета, синдиката... На листи су, између осталих, СДС, ЛДП, ЛСВ, Заједно за Србију, Заједно за Шумадију, Саша Радуловић, Преокрет, Слога, али нема бившег потпредседника демократа Борислава Стефановића (који у покрајини има договор са Чанком). Готово сви су се, кажу у ДС, одазвали позиву.

На разговоре о предизборној сарадњи су, како су јуче поручили, спремни и Борис Тадић и Чедомир Јовановић. Они ће на састанак доћи с "белим папиром" и очекују да ни ДС не поставља никакве предуслове, нити да кандидује људе за будуће функције.

Лидери СДС и ЛДП спремни су да потпишу да после избора неће са Вучићем правити коалицију, али је Тадић напоменуо да је и он раније имао потписе и животна обећања, "али, људи су људи". Јовановић је рекао да ове три странке треба да регулишу односе због будућности и позвао Вучића да донесе одлуку о ванредним изборима, "ако мисли добро Србији".

На десном полу политичке сцене засад су се удружили ДСС и Двери, а њима би могао да се придружи и СОФ Синише Ковачевића. Радикали ће, по традицији, наступити самостално и на покрајинским и на републичким изборима, а њихов лидер Војислав Шешељ поручује да рачунају на више од 20 одсто гласова.

Нуде споразум

Либерали и социјалдемократе јуче су представили и споразум о савезу опозиционих странака. У документу се као кључне тачке сарадње наводе залагање за улазак Србије у ЕУ, борба против сиромаштва и обавезивање на неулазак у савезе са СНС и СПС.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дјордје С.

16.01.2016 15:57

Вуциц це опет бити премијер, у цему је квака ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мандат

16.01.2016 21:55

Да одма обезбиједи јос 4 године власти

Name

Михаило Микић

16.01.2016 17:51

Само се путем ИЗБОРА може доћи на власт. Само да не буде сјаше Курте да узјаши Мурте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лингуа мендум

16.01.2016 22:50

То су само шпекулације. Новинари чули по коју ријеч енглеског па сад не кажу шпекулације него спекулације - што је погрешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Михајло

17.01.2016 04:03

Браво за Михајла, сасвим искрено.

ОДГОВОРИТЕ