U nedjelju odluka: Vrh SNS-a traži izbore

Glavni odbor SNS ovlastiće sutra lidera stranke i premijera Aleksandra Vučića da može i pre zasedanja izborne skupštine naprednjaka 13. februara da odluči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Srbija 16.01.2016 | 21:55
U nedjelju odluka: Vrh SNS-a traži izbore

Ogromna većina funkcionera SNS zalaže se za prevremeni izlazak na birališta i očekuje se da odluka GO bude jednoglasna.

Ukoliko premijer uskoro prelomi da podnese ostavku i tako izazove republičke izbore, oni bi se najverovatnije održali zajedno sa pokrajinskim i lokalnim 24. aprila.

Prema našim informacijama, političke igre oko sklapanja predizbornih koalicija uveliko traju. Naši izvori nam prenose da će na naprednjačkoj listi sigurno biti Pokret socijalista, Nova Srbija i SDPS Rasima Ljajića, ali ovoga puta, najverovatnije, neće biti mesta za SPO Vuka Draškovića i Karićev PSS.

Uprkos spekulacijama da bi PUPS mogao da napusti socijaliste, izvesno je da će Dačić - Krkobabić - Palma ponovo nastupiti u istoj formaciji, kako na pokrajinskim i lokalnim, tako i na parlamentarnim izborima.

Bojan Pajtić je poslao poziv za sastanak opozicije u utorak, 19. januara, u prostorijama DS na Terazijama, na adrese oko 20 stranaka, pokreta, sindikata... Na listi su, između ostalih, SDS, LDP, LSV, Zajedno za Srbiju, Zajedno za Šumadiju, Saša Radulović, Preokret, Sloga, ali nema bivšeg potpredsednika demokrata Borislava Stefanovića (koji u pokrajini ima dogovor sa Čankom). Gotovo svi su se, kažu u DS, odazvali pozivu.

Na razgovore o predizbornoj saradnji su, kako su juče poručili, spremni i Boris Tadić i Čedomir Jovanović. Oni će na sastanak doći s "belim papirom" i očekuju da ni DS ne postavlja nikakve preduslove, niti da kandiduje ljude za buduće funkcije.

Lideri SDS i LDP spremni su da potpišu da posle izbora neće sa Vučićem praviti koaliciju, ali je Tadić napomenuo da je i on ranije imao potpise i životna obećanja, "ali, ljudi su ljudi". Jovanović je rekao da ove tri stranke treba da regulišu odnose zbog budućnosti i pozvao Vučića da donese odluku o vanrednim izborima, "ako misli dobro Srbiji".

Na desnom polu političke scene zasad su se udružili DSS i Dveri, a njima bi mogao da se pridruži i SOF Siniše Kovačevića. Radikali će, po tradiciji, nastupiti samostalno i na pokrajinskim i na republičkim izborima, a njihov lider Vojislav Šešelj poručuje da računaju na više od 20 odsto glasova.

Nude sporazum

Liberali i socijaldemokrate juče su predstavili i sporazum o savezu opozicionih stranaka. U dokumentu se kao ključne tačke saradnje navode zalaganje za ulazak Srbije u EU, borba protiv siromaštva i obavezivanje na neulazak u saveze sa SNS i SPS.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Djordje S.

16.01.2016 15:57

Vucic ce opet biti premijer, u cemu je kvaka ...

ODGOVORITE
Name

mandat

16.01.2016 21:55

Da odma obezbijedi jos 4 godine vlasti

Name

Михаило Микић

16.01.2016 17:51

Само се путем ИЗБОРА може доћи на власт. Само да не буде сјаше Курте да узјаши Мурте!

ODGOVORITE
Name

lingua mendum

16.01.2016 22:50

To su samo špekulacije. Novinari čuli po koju riječ engleskog pa sad ne kažu špekulacije nego spekulacije - što je pogrešno.

ODGOVORITE
Name

re Mihajlo

17.01.2016 04:03

Bravo za Mihajla, sasvim iskreno.

ODGOVORITE