Њемачка шокирана насиљем на Космету

Немачка и међународна заједница су шокирани насиљем које се шири Косовом и Метохијом, па и оним од прошлог викенда, изјавио је известилац Министарства спољних послова Немачке за Балкан Ернест Рајхел.

Србија 16.01.2016 | 17:10
Њемачка шокирана насиљем на Космету

"Оно што је заиста упитно јесте чињеница да не постоји јасно дистанцирање опозиционих партија од насиља. Имамо утисак да се опозиција налази на демократској странпутици из које се хитно мора наћи излаз, рекао је Рајхел у интервјуу за радио Дојче Веле.

Немачка је, казао је, уверена да се косовска опозиција мора вратити парламентарној расправи о разликама у мишљењу, расправи на основу аргумената, али не уз сузавац и Молотовљеве коктеле.

Рајхел, који је био амбасадор Немачке у Приштини, признаје да садашња ситуација на самопроглашеном Косову отежава тамошњим властима политичко деловање.

Истиче да је наставак дијалога Београда и Приштине у интересу тзв. Косова јер са, како каже, дијалогом "следе фундаментални интереси косовске суверености" и њихова реализација, наводећи притом "укидање српских паралелних структура, како је немачка канцеларка Ангела Меркел 2011. године захтевала у Београду".ђ

Он је одбацио наводне тезе које долазе с тзв. Косова да од дијалога профитира само Београд, јер је у преговорима за чланство у ЕУ, а самопроглашено Косово нема ни безвизни режим.

"Што се Србије тиче, она, као и све земље региона, има обећање Европске уније из Солуна да ће постати члан ЕУ. А у случају Србије смо, поред свеобухватних критеријума за преуређивање државе и друштва по европском моделу, додатно затражили и свеобухватну нормализацију односа са самопроглашеним Косовом", подсетио је Рајхел.

Говорећи о евентуалној могућности поделе Космета, Рајхел каже да САД, Немачка и друге европске државе неће дозволити ствараје "државе у држави, попут Републике Српске".

"То је перцепција косовске опозиције, која није баш у вези са стварношћу", навео је он.

Упитан за јачање улоге Русије на Балкану Рајхел каже да има поверење у стратешку оријентацију Србије према ЕУ и западној заједници држава.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

уг

16.01.2016 16:13

Сад видите са каквима је србија живјела толике године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

16.01.2016 17:54

Нијемци шокирани? И МЗ? Причам ти приче. Нека воде боље бригу о својим шиптарима

Name

xy

17.01.2016 16:03

Мој Микићу да ти одговорим, Нијемци веома добро воде бригу о /својим-нашим/ шиптарима! Био сам горе и видио како их лијепо обучавају па шељу назад да би радили ово...!

Name

родјо

16.01.2016 16:21

Само се ви правите луди и затварајте оци да ниста не видите.Није такво стање од јуце али Свабо заиграла МЕЦКА и у твом двористу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мудра Глава

16.01.2016 17:07

А за друге народе све дозвољено а Србе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана сцх

16.01.2016 18:05

Господе спаси Србе од провокација и зла које нам се намеце.Мир дусама насим. Сацувај нас Господе једини си ти праведник а све остало празне прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

16.01.2016 19:28

Бог ће СРБима помоћи тамо гдје СРБи не буду могли сами себи помоћи!

Name

Мутанти

17.01.2016 09:35

Има људи који намерно скоце у воду да би се цео зивот могли цудити засто су били мокри.Зар постоји неко на овој земаљској кугли ко не зна, ко су и ста су косовско-метохијске "демократе"? Да су они увек представљани у лазном светлу из свеједно којих или цијих интереса.Политика је цудо.

ОДГОВОРИТЕ