Njemačka šokirana nasiljem na Kosmetu

Nemačka i međunarodna zajednica su šokirani nasiljem koje se širi Kosovom i Metohijom, pa i onim od prošlog vikenda, izjavio je izvestilac Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za Balkan Ernest Rajhel.

Srbija 16.01.2016 | 17:10
Njemačka šokirana nasiljem na Kosmetu

"Ono što je zaista upitno jeste činjenica da ne postoji jasno distanciranje opozicionih partija od nasilja. Imamo utisak da se opozicija nalazi na demokratskoj stranputici iz koje se hitno mora naći izlaz, rekao je Rajhel u intervjuu za radio Dojče Vele.

Nemačka je, kazao je, uverena da se kosovska opozicija mora vratiti parlamentarnoj raspravi o razlikama u mišljenju, raspravi na osnovu argumenata, ali ne uz suzavac i Molotovljeve koktele.

Rajhel, koji je bio ambasador Nemačke u Prištini, priznaje da sadašnja situacija na samoproglašenom Kosovu otežava tamošnjim vlastima političko delovanje.

Ističe da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u interesu tzv. Kosova jer sa, kako kaže, dijalogom "slede fundamentalni interesi kosovske suverenosti" i njihova realizacija, navodeći pritom "ukidanje srpskih paralelnih struktura, kako je nemačka kancelarka Angela Merkel 2011. godine zahtevala u Beogradu".đ

On je odbacio navodne teze koje dolaze s tzv. Kosova da od dijaloga profitira samo Beograd, jer je u pregovorima za članstvo u EU, a samoproglašeno Kosovo nema ni bezvizni režim.

"Što se Srbije tiče, ona, kao i sve zemlje regiona, ima obećanje Evropske unije iz Soluna da će postati član EU. A u slučaju Srbije smo, pored sveobuhvatnih kriterijuma za preuređivanje države i društva po evropskom modelu, dodatno zatražili i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa samoproglašenim Kosovom", podsetio je Rajhel.

Govoreći o eventualnoj mogućnosti podele Kosmeta, Rajhel kaže da SAD, Nemačka i druge evropske države neće dozvoliti stvaraje "države u državi, poput Republike Srpske".

"To je percepcija kosovske opozicije, koja nije baš u vezi sa stvarnošću", naveo je on.

Upitan za jačanje uloge Rusije na Balkanu Rajhel kaže da ima poverenje u stratešku orijentaciju Srbije prema EU i zapadnoj zajednici država.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ug

16.01.2016 16:13

Sad vidite sa kakvima je srbija živjela tolike godine

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

16.01.2016 17:54

Нијемци шокирани? И МЗ? Причам ти приче. Нека воде боље бригу о својим шиптарима

Name

xy

17.01.2016 16:03

Moj Mikiću da ti odgovorim, Nijemci veoma dobro vode brigu o /svojim-našim/ šiptarima! Bio sam gore i vidio kako ih lijepo obučavaju pa šelju nazad da bi radili ovo...!

Name

rodjo

16.01.2016 16:21

Samo se vi pravite ludi i zatvarajte oci da nista ne vidite.Nije takvo stanje od juce ali Svabo zaigrala MECKA i u tvom dvoristu.

ODGOVORITE
Name

Mudra Glava

16.01.2016 17:07

A za druge narode sve dozvoljeno a Srbe ?

ODGOVORITE
Name

ana sch

16.01.2016 18:05

Gospode spasi Srbe od provokacija i zla koje nam se namece.Mir dusama nasim. Sacuvaj nas Gospode jedini si ti pravednik a sve ostalo prazne price.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

16.01.2016 19:28

Бог ће СРБима помоћи тамо гдје СРБи не буду могли сами себи помоћи!

Name

Mutanti

17.01.2016 09:35

Ima ljudi koji namerno skoce u vodu da bi se ceo zivot mogli cuditi zasto su bili mokri.Zar postoji neko na ovoj zemaljskoj kugli ko ne zna, ko su i sta su kosovsko-metohijske "demokrate"? Da su oni uvek predstavljani u laznom svetlu iz svejedno kojih ili cijih interesa.Politika je cudo.

ODGOVORITE