Савез синдиката пуца због Закона о раду

Новим Законом о раду, који је усвојен 29. децембра прошле године, а који ће на снагу ступити 20. јануара, огорчени су у свим гранама Савеза синдиката Републике Српске, док ни послодавцима, како поручују, овим законским рјешењем дефинитивно неће процвјетати руже!

Република Српска 16.01.2016 | 21:54
Савез синдиката пуца због Закона о раду

Поред поменутог незадовољства, у СС Републике Српске морају да се носе и с расколом у властитим редовима, изазваним крајње опречним ставовима о томе ко је највећи кривац за законско рјешење од којег стрепи њихово чланство!

Позив на одговорност

Из Синдиката управе највећим гријехом СС Републике Српске и даље сматрају то што је овај савез све вријеме игнорисао преговоре, због чега, како поручују, нису одустали од позивања на одговорност оних који су се у овој причи највише питали.

- Ријеч је о Предсједништву и Генералном вијећу, органима који су заузели став да са осталим социјалним партнерима не треба сједати за преговарачки сто! Након анализе закона, заузећемо став ко је најодговорнији за одлуку да се не иде у преговоре. Након сједнице Републичког одбора одредићемо се о начину на који ћемо органе СС Републике Српске позвати на одговорност - каже предсједник овог синдиката Томислав Врховац.

Он сматра да је игнорисање приче о усвајању новог закона било изузетно неодговорно према радницима.

- Наш став је да је за преговарачким столом требало тражити компромис, а тек онда ићи с протестима. Чињеница је да ништа нисмо добили, осим рушења цензуса о репрезентативности с 20 на пет одсто, што је можда и наш највећи губитак - истиче Врховац.

У другим гранама СС Републике Српске , међутим, и даље су мишљења да се с послодавцима и Владом једноставно није имало о чему преговарати.

- Састанчили смо и по десет сати "у комаду", али нисмо постигли договор. Хтјели смо измјене постојећег закона, а не доношење новог. Влада за то није хтјела ни да чује, па нисмо имали пуно избора - истиче предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Тане Пеулић.

Према његовим ријечима, највећи проблем у овој причи није рушење цензуса о репрезентативности синдиката, него чињеница да нови закон предвиђа 20 ситуација за експресно отпуштање радника.

- Ову мањкавост и још неке кључне недостатке новог закона покушаћемо поправити у новом колективном уговору - оптимистичан је Пеулић.

Томе се нада и његов колега из Синдиката здравства Миленко Гранулић, који истиче за Пресс да би, све и да је СС Републике Српске преговарао, исход био исти.

- Дакле, опет би пред нама био хаотичан закон који пријети да нанесе велику штету радницима. Примјера ради, плате се сад обрачунавају по учинку, тако да ће њихов износ зависити од воље послодаваца?! - објашњава Гранулић.

Минули рад

Из Уније удружења послодаваца Републике Српске поручују да плате немају и неће имати никакве везе с вољом послодаваца, него са залагањем радника на послу.

- Овим законом ни у најмањој мјери неће бити умањена права радника, него нерадника - каже за наш лист предсједник ове уније Драгутин Шкребић.

Он додаје да новим законским рјешењем нису задовољни ни послодавци, сматрајући га прегломазним и недореченим.

- За варијанту смо да се минули рад рачуна само код посљедњег послодавца, те да, ако Влада Републике Српске прихвата међународну праксу да старт за годишњи одмор буде 20 дана, пауза буде неплаћена. Кроз колективни уговор ћемо покушати да коригујемо неке одредбе којима нисмо задовољни - каже Шкребић.

Савановић: Република Српска добила темељан закон

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је ријеч о темељном закону који мијења социјалну и економску судбину радника.

- Раднике смо заштитили максимално колико смо могли, у складу с временом у којем живимо. Нагласио бих да ММФ и Свјетска банка нису писали приједлог закона о раду у Републике Српске, као што тврде синдикалци. Када смо припремали овај закон, испред себе смо имали сличне законе из окружења. Наш закон је аналитички боље разрађен у односу на закон у ФБиХ - поручио је Савановић.

(Прессрс.ба)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Перо

16.01.2016 15:15

Ма како пуцање, намирили су се они сви. Баја не препуста ниста слуцају.Све се слегло, као да се ниста није десило, па ни Мисицке висе нема ни зглаве, али је само закон о раду нови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

16.01.2016 16:14

Ја сам цуо управо супротно: разлике су толико непремостиве да су одлуцили руцати у разлицитим ресторанима.

Name

дивља јабука

16.01.2016 15:41

Нема тог закона који це помоци док га ви имплементирате. Само страна управа. Комплет сво управљање дрзавом дати некој другој дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

16.01.2016 17:01

Од прије десет година код приватника имам одмор 18 дана, дневни одмор неплацен,регрес нема,синдикално организовање непозељно т.ј. о томе нема прице.А имам 38 г. стаза.Знаци није се постовао ни стари закон а неце ни нови.Засто.Па нема дрзаве, није заинтересована за те проблеме.А не вјерујем ни ад це у будуцности бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

16.01.2016 17:40

Дици минималац на 600км и све ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник јадник

16.01.2016 17:47

Кад видим министра Савановића одмах добијем дијареју. Срећан сам што нисам у прилици да га сретнем, вјероватно би ми се смучило па бих морао и повраћати. Гади ми се, обичним ријечима речено. Само се питам, какав ли је човјек, како може заспати кад зна колико људи (радника) га не воли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Први комссија

16.01.2016 19:47

Ма знам га ја ко пребијену пару. Образ џон

Name

Рецепт

16.01.2016 20:17

Рушити власт, па Закон о раду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

16.01.2016 21:37

Доки,је подписо то је то нема да се бунимо,само,мозеемо,добит по усима,наста,смо спали,да 1цовјек одлуцује о судбини народа,тразили сте гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

16.01.2016 22:56

Па кад је толико добар нови закон о раду засто није презентован јавности прије усвајања вец сте га крили као змија ноге. ОВО ЈЕ ХАОС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

17.01.2016 07:35

Томо Врховец, човек који је увјек саботирао синдикат, сада позива некога на одговорност? Да ипак он не претендује мало на мјесто Ранке Мишић? Иди у пензију, срамото!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

17.01.2016 09:17

То је љевица наса која форсира св оје странацје капиталисте.За све су криви Дјокиц,Додик и она фукара над фукарама Марко Павиц.Али вратице им бас ти наизглед изгубљени радници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.01.2016 10:51

Они љевица нису, што доказују својим дијелима. На жалост, љевице и нема на нашој политичкој сцени па и шире.

Name

ДолеСиндикат

17.01.2016 09:51

Овакав синдикат не треба никоме, ако се низашто не може изборити, онда чему служи??? Оваква "борба" синдиката једноставно чланство наводи на сумњу да су ово договорени сценарији између владе и синдиката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батко

17.01.2016 10:33

У Савезу синдиката, све треба смијенити. Нике се Ранка дзаба бацала по поду. Оде плата од пар хиљада. Е радници које сте ви будале. Буните се на министре а цак и синдикалисти имају по плату по пар хиљада. А ви се грците за пар стоја.

ОДГОВОРИТЕ