Savez sindikata puca zbog Zakona o radu

Novim Zakonom o radu, koji je usvojen 29. decembra prošle godine, a koji će na snagu stupiti 20. januara, ogorčeni su u svim granama Saveza sindikata Republike Srpske, dok ni poslodavcima, kako poručuju, ovim zakonskim rješenjem definitivno neće procvjetati ruže!

Republika Srpska 16.01.2016 | 21:54
Savez sindikata puca zbog Zakona o radu

Pored pomenutog nezadovoljstva, u SS Republike Srpske moraju da se nose i s raskolom u vlastitim redovima, izazvanim krajnje oprečnim stavovima o tome ko je najveći krivac za zakonsko rješenje od kojeg strepi njihovo članstvo!

Poziv na odgovornost

Iz Sindikata uprave najvećim grijehom SS Republike Srpske i dalje smatraju to što je ovaj savez sve vrijeme ignorisao pregovore, zbog čega, kako poručuju, nisu odustali od pozivanja na odgovornost onih koji su se u ovoj priči najviše pitali.

- Riječ je o Predsjedništvu i Generalnom vijeću, organima koji su zauzeli stav da sa ostalim socijalnim partnerima ne treba sjedati za pregovarački sto! Nakon analize zakona, zauzećemo stav ko je najodgovorniji za odluku da se ne ide u pregovore. Nakon sjednice Republičkog odbora odredićemo se o načinu na koji ćemo organe SS Republike Srpske pozvati na odgovornost - kaže predsjednik ovog sindikata Tomislav Vrhovac.

On smatra da je ignorisanje priče o usvajanju novog zakona bilo izuzetno neodgovorno prema radnicima.

- Naš stav je da je za pregovaračkim stolom trebalo tražiti kompromis, a tek onda ići s protestima. Činjenica je da ništa nismo dobili, osim rušenja cenzusa o reprezentativnosti s 20 na pet odsto, što je možda i naš najveći gubitak - ističe Vrhovac.

U drugim granama SS Republike Srpske , međutim, i dalje su mišljenja da se s poslodavcima i Vladom jednostavno nije imalo o čemu pregovarati.

- Sastančili smo i po deset sati "u komadu", ali nismo postigli dogovor. Htjeli smo izmjene postojećeg zakona, a ne donošenje novog. Vlada za to nije htjela ni da čuje, pa nismo imali puno izbora - ističe predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Tane Peulić.

Prema njegovim riječima, najveći problem u ovoj priči nije rušenje cenzusa o reprezentativnosti sindikata, nego činjenica da novi zakon predviđa 20 situacija za ekspresno otpuštanje radnika.

- Ovu manjkavost i još neke ključne nedostatke novog zakona pokušaćemo popraviti u novom kolektivnom ugovoru - optimističan je Peulić.

Tome se nada i njegov kolega iz Sindikata zdravstva Milenko Granulić, koji ističe za Press da bi, sve i da je SS Republike Srpske pregovarao, ishod bio isti.

- Dakle, opet bi pred nama bio haotičan zakon koji prijeti da nanese veliku štetu radnicima. Primjera radi, plate se sad obračunavaju po učinku, tako da će njihov iznos zavisiti od volje poslodavaca?! - objašnjava Granulić.

Minuli rad

Iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske poručuju da plate nemaju i neće imati nikakve veze s voljom poslodavaca, nego sa zalaganjem radnika na poslu.

- Ovim zakonom ni u najmanjoj mjeri neće biti umanjena prava radnika, nego neradnika - kaže za naš list predsjednik ove unije Dragutin Škrebić.

On dodaje da novim zakonskim rješenjem nisu zadovoljni ni poslodavci, smatrajući ga preglomaznim i nedorečenim.

- Za varijantu smo da se minuli rad računa samo kod posljednjeg poslodavca, te da, ako Vlada Republike Srpske prihvata međunarodnu praksu da start za godišnji odmor bude 20 dana, pauza bude neplaćena. Kroz kolektivni ugovor ćemo pokušati da korigujemo neke odredbe kojima nismo zadovoljni - kaže Škrebić.

Savanović: Republika Srpska dobila temeljan zakon

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je riječ o temeljnom zakonu koji mijenja socijalnu i ekonomsku sudbinu radnika.

- Radnike smo zaštitili maksimalno koliko smo mogli, u skladu s vremenom u kojem živimo. Naglasio bih da MMF i Svjetska banka nisu pisali prijedlog zakona o radu u Republike Srpske, kao što tvrde sindikalci. Kada smo pripremali ovaj zakon, ispred sebe smo imali slične zakone iz okruženja. Naš zakon je analitički bolje razrađen u odnosu na zakon u FBiH - poručio je Savanović.

(Pressrs.ba)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Pero

16.01.2016 15:15

Ma kako pucanje, namirili su se oni svi. Baja ne prepusta nista slucaju.Sve se sleglo, kao da se nista nije desilo, pa ni Misicke vise nema ni zglave, ali je samo zakon o radu novi.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

16.01.2016 16:14

Ja sam cuo upravo suprotno: razlike su toliko nepremostive da su odlucili rucati u razlicitim restoranima.

Name

divlja jabuka

16.01.2016 15:41

Nema tog zakona koji ce pomoci dok ga vi implementirate. Samo strana uprava. Komplet svo upravljanje drzavom dati nekoj drugoj drzavi.

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

16.01.2016 17:01

Od prije deset godina kod privatnika imam odmor 18 dana, dnevni odmor neplacen,regres nema,sindikalno organizovanje nepozeljno t.j. o tome nema price.A imam 38 g. staza.Znaci nije se postovao ni stari zakon a nece ni novi.Zasto.Pa nema drzave, nije zainteresovana za te probleme.A ne vjerujem ni ad ce u buducnosti biti bolje.

ODGOVORITE
Name

rob

16.01.2016 17:40

Dici minimalac na 600km i sve ok.

ODGOVORITE
Name

radnik jadnik

16.01.2016 17:47

Kad vidim ministra Savanovića odmah dobijem dijareju. Srećan sam što nisam u prilici da ga sretnem, vjerovatno bi mi se smučilo pa bih morao i povraćati. Gadi mi se, običnim riječima rečeno. Samo se pitam, kakav li je čovjek, kako može zaspati kad zna koliko ljudi (radnika) ga ne voli.

ODGOVORITE
Name

Prvi komssija

16.01.2016 19:47

Ma znam ga ja ko prebijenu paru. Obraz džon

Name

Рецепт

16.01.2016 20:17

Рушити власт, па Закон о раду.

ODGOVORITE
Name

goran

16.01.2016 21:37

Doki,je podpiso to je to nema da se bunimo,samo,mozeemo,dobit po usima,nasta,smo spali,da 1covjek odlucuje o sudbini naroda,trazili ste gledajte.

ODGOVORITE
Name

Dr

16.01.2016 22:56

Pa kad je toliko dobar novi zakon o radu zasto nije prezentovan javnosti prije usvajanja vec ste ga krili kao zmija noge. OVO JE HAOS...

ODGOVORITE
Name

XY

17.01.2016 07:35

Tomo Vrhovec, čovek koji je uvjek sabotirao sindikat, sada poziva nekoga na odgovornost? Da ipak on ne pretenduje malo na mjesto Ranke Mišić? Idi u penziju, sramoto!

ODGOVORITE
Name

bl

17.01.2016 09:17

To je ljevica nasa koja forsira sv oje stranacje kapitaliste.Za sve su krivi Djokic,Dodik i ona fukara nad fukarama Marko Pavic.Ali vratice im bas ti naizgled izgubljeni radnici.

ODGOVORITE
Name

xxl

17.01.2016 10:51

Oni ljevica nisu, što dokazuju svojim dijelima. Na žalost, ljevice i nema na našoj političkoj sceni pa i šire.

Name

DoleSindikat

17.01.2016 09:51

Ovakav sindikat ne treba nikome, ako se nizašto ne može izboriti, onda čemu služi??? Ovakva "borba" sindikata jednostavno članstvo navodi na sumnju da su ovo dogovoreni scenariji između vlade i sindikata.

ODGOVORITE
Name

Batko

17.01.2016 10:33

U Savezu sindikata, sve treba smijeniti. Nike se Ranka dzaba bacala po podu. Ode plata od par hiljada. E radnici koje ste vi budale. Bunite se na ministre a cak i sindikalisti imaju po platu po par hiljada. A vi se grcite za par stoja.

ODGOVORITE