Кубанску вакцину прима 13 пацијената

У овом тренутку у Србији кубанску вакцину против рака плућа добија 13 пацијената, а интересовање обољелих за ову вакцину не јењава.

Србија 16.01.2016 | 14:43
Кубанску вакцину прима 13 пацијената

Србија је у октобру прошле године набавила 1.690 доза ове терапије, што је довољно за 30 пацијената.

Иако у Србији годишње од рака плућа оболи 6.000 људи, ову терапију не могу да добију сви.

Прије сваке апликације вакцине или примјене хемиотерапије неопходан је преглед онколога.

Примјена вакцине у Србији почела је прије скоро мјесец дана, а пацијенткиње које су 10. децембра примиле први циклус терапије, послије 28 дана долазе да приме други циклус "цимавакс" вакцине.

Онколог у Клиничко-болничком центру "Бежанијска коса" Сања Костић рекла је за РТС да је, за сада, пријављено неколико нусефеката у виду локалних реакција на мјесту примјене вакцине, али да већих проблема није било.

Из Министарства здравља Србије раније су објаснили да сваки пацијент треба прво да уради одређена тестирања да би стручњаци на основу тих налаза и степена обољења дали препоруку да ли кубанска вакцина код обољелог може да се примијени.

У примјену "цимавакс" вакцине у Србији биће укључен и Институт за онкологију у Сремској Каменици. Првих четворо пацијената терапију започиње у понедјељак.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

16.01.2016 18:55

Почиње тестирање над људима . Људи морају платити нашим докторима и још неће бити довољно за све па плаћај колико они хоће ако ти треба а плус су плаћени од Кубе за тестирање.

ОДГОВОРИТЕ