Kubansku vakcinu prima 13 pacijenata

U ovom trenutku u Srbiji kubansku vakcinu protiv raka pluća dobija 13 pacijenata, a interesovanje oboljelih za ovu vakcinu ne jenjava.

Srbija 16.01.2016 | 14:43
Kubansku vakcinu prima 13 pacijenata

Srbija je u oktobru prošle godine nabavila 1.690 doza ove terapije, što je dovoljno za 30 pacijenata.

Iako u Srbiji godišnje od raka pluća oboli 6.000 ljudi, ovu terapiju ne mogu da dobiju svi.

Prije svake aplikacije vakcine ili primjene hemioterapije neophodan je pregled onkologa.

Primjena vakcine u Srbiji počela je prije skoro mjesec dana, a pacijentkinje koje su 10. decembra primile prvi ciklus terapije, poslije 28 dana dolaze da prime drugi ciklus "cimavaks" vakcine.

Onkolog u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa" Sanja Kostić rekla je za RTS da je, za sada, prijavljeno nekoliko nusefekata u vidu lokalnih reakcija na mjestu primjene vakcine, ali da većih problema nije bilo.

Iz Ministarstva zdravlja Srbije ranije su objasnili da svaki pacijent treba prvo da uradi određena testiranja da bi stručnjaci na osnovu tih nalaza i stepena oboljenja dali preporuku da li kubanska vakcina kod oboljelog može da se primijeni.

U primjenu "cimavaks" vakcine u Srbiji biće uključen i Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Prvih četvoro pacijenata terapiju započinje u ponedjeljak.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

16.01.2016 18:55

Počinje testiranje nad ljudima . Ljudi moraju platiti našim doktorima i još neće biti dovoljno za sve pa plaćaj koliko oni hoće ako ti treba a plus su plaćeni od Kube za testiranje.

ODGOVORITE