"Тачи и Чеку ће у Хаг због ратних злочина"

Приштински новинар Миљаим Зека поново је навео имена највиших званичника Косова за које верује да ће бити оптужени у Хагу пред Специјалним судом за злочине ОВК.

Србија 16.01.2016 | 14:03
"Тачи и Чеку ће у Хаг због ратних злочина"

Зека је на Првом каналу РТК рекао да ће оптужнице бити подигнуте против лидера и функционера Демократске партије Косова: министра спољних послова Хашима Тачија, председника Скупштине Косова и његовог заменика Кадрија Весељија и Џавита Хаљитија, министра безбедносних снага и бишег команданата Главног штаба ОВК Агима Чекуа.

Према његовим речима, пред судом ће се наћи и независни посланик Шаип Муја, посланик Самоопредељења Реџеп Сељими и бивши командант Главног штаба ОВК Бислим Зурапи.

Зека је рекао да ће међу оптуженима бити и два посланика Алијансе за будућност Косова, али није навео њихова имена.

Новинар Миљаим Зека раније је изјавио да поседује списак "са печатом тужилаштва", на коме се налазе имена људи који ће бити оптужени пред специјалним судом за ратне злочине почињене над Србима.

Министарство спољних послова Холандије објавило је да ће Специјални суд за ратне злочине које су починили чланови Ослободилачке војске Косова (ОВК) почети да ради током године у Хагу и да је о томе постигнута сагласност са Европском унијом.

Суд ће се бавити се тешким злочинима које су 1999. и 2000. године починили припадници Ослободилачке војске Косова против етничких мањина и политичких противника, навело је холандско Министарство спољних послова у саопштењу. Суд ће бити састављен од међународних судија, а просторије ће му бити у бившим зградама Европске полиције, Европола, у Хагу. Деловаће под покровитељством Европске уније која ће га и финансирати.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Микаило

16.01.2016 16:01

Хаг је обавио посао за који је створен. Ниједан косовски политицар неце видјети Хаг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

16.01.2016 18:30

Тачно! Иако види биће то награда за шиптаре да СРБи не могу по питању истиx злочина да шиптарима суде!