"Tači i Čeku će u Hag zbog ratnih zločina"

Prištinski novinar Miljaim Zeka ponovo je naveo imena najviših zvaničnika Kosova za koje veruje da će biti optuženi u Hagu pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

Srbija 16.01.2016 | 14:03
"Tači i Čeku će u Hag zbog ratnih zločina"

Zeka je na Prvom kanalu RTK rekao da će optužnice biti podignute protiv lidera i funkcionera Demokratske partije Kosova: ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, predsednika Skupštine Kosova i njegovog zamenika Kadrija Veseljija i Džavita Haljitija, ministra bezbednosnih snaga i bišeg komandanata Glavnog štaba OVK Agima Čekua.

Prema njegovim rečima, pred sudom će se naći i nezavisni poslanik Šaip Muja, poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi i bivši komandant Glavnog štaba OVK Bislim Zurapi.

Zeka je rekao da će među optuženima biti i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova, ali nije naveo njihova imena.

Novinar Miljaim Zeka ranije je izjavio da poseduje spisak "sa pečatom tužilaštva", na kome se nalaze imena ljudi koji će biti optuženi pred specijalnim sudom za ratne zločine počinjene nad Srbima.

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije objavilo je da će Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili članovi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) početi da radi tokom godine u Hagu i da je o tome postignuta saglasnost sa Evropskom unijom.

Sud će se baviti se teškim zločinima koje su 1999. i 2000. godine počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova protiv etničkih manjina i političkih protivnika, navelo je holandsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju. Sud će biti sastavljen od međunarodnih sudija, a prostorije će mu biti u bivšim zgradama Evropske policije, Evropola, u Hagu. Delovaće pod pokroviteljstvom Evropske unije koja će ga i finansirati.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mikailo

16.01.2016 15:01

Hag je obavio posao za koji je stvoren. Nijedan kosovski politicar nece vidjeti Hag.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

16.01.2016 17:30

Тачно! Иако види биће то награда за шиптаре да СРБи не могу по питању истиx злочина да шиптарима суде!