СП: Ко ће у бараж са “Змајевима”?!

Осим репрезентације БиХ, позната још два учесника баража за СП у рукомету.

Остали спортови 16.01.2016 | 14:20
СП: Ко ће у бараж са “Змајевима”?!

Квалификације за Свјетско првенство рукометаша које ће се 2017. године одржати у Француској улазе у завршну фазу, а коло прије краја знају се три путника у бараж.

Уз БиХ и Португал, који је прво мјесто у својој групи "4“ осигурао на турниру још прошле године, у баражу је и Летонија.

Остала су још три упражњена мјеста за репрезентације из квалификација, док ће преосталих 12 припасти учесницима ЕУРО 2016 које данас почиње у Пољској.

За своја мјеста у баражу у посљедњем колу ће се борити Румунија и Аустрија у групи "2“, Турска и Чешка Република у групи "5“, те Холандија и Швајцарска у групи "6".

У одличној позицији пред задње коло је Аустрија којој је потребна побједа против Финске на домаћем паркету како би обезбиједила прво мјесто у групи. Аустријанци, који су први фаворити своје групе, тешко су дошли до ове ситуације. Изгубили су три разлике на гостовању у Румунији, колико су славили против истог ривала на свом терену, али су остали на врху табеле захваљујући већем броју постигнутих голова у гостима. Стога би било право чудо да не искористе указану шансу и не савладају Финце.

Холандија је направила велики посао у петом колу савладавши Швајцарску у гостима са 24:21. О побједнику групе ће одлучивати њихов дуел 17. јануара у Ситарду. Швајцарци морају славити са више од три гола разлике или са тачно три уз услов да дају више од 24 поготка. С друге стране Холанђанима пред домаћим навијачима одговара и пораз испод три разлике.

Најзанимљивије би могло бити у групи „5“ гдје ће Чешка и Турска, такођер у међусобном дуелу одлучивати о првом мјесту. Турци, који све више напредују у рукомету у Злин стижу са три гола предности, јер су 13. јануара у Анкари славили са 27:24. Дакле, за потпуну сензацију и пласман у бараж Турској игра пораз испод три разлике или са три уз више од 24 постигнута гола. Без обзира на три гола минуса Чеси су и даље велики фаворити, јер се ради о репрезентацији која је редован учесник великих такмичења.

Парови 6. кола (16. и 17. јануар): група „1“: Косово – Словачка, БиХ – Литванија; група „2“: Италија – Румунија, Аустрија – Финска; група „3“: Летонија – Украјина, Кипар – Грчка; група „5“: Чешка – Турска, слободна Белгија; група „6“: Холандија – Швајцарска, слободан Луксембург.

Прве утакмице баража играће се од 10. до 12. јуна, а реванши између 14. и 16. јуна. Жријеб парова одржаће се 29. јануара у Пољској, када ће се играти полуфинале ЕУРО 2016.

Коментари / 0

Оставите коментар