SP: Ko će u baraž sa “Zmajevima”?!

Osim reprezentacije BiH, poznata još dva učesnika baraža za SP u rukometu.

Ostali sportovi 16.01.2016 | 14:20
SP: Ko će u baraž sa “Zmajevima”?!

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo rukometaša koje će se 2017. godine održati u Francuskoj ulaze u završnu fazu, a kolo prije kraja znaju se tri putnika u baraž.

Uz BiH i Portugal, koji je prvo mjesto u svojoj grupi "4“ osigurao na turniru još prošle godine, u baražu je i Letonija.

Ostala su još tri upražnjena mjesta za reprezentacije iz kvalifikacija, dok će preostalih 12 pripasti učesnicima EURO 2016 koje danas počinje u Poljskoj.

Za svoja mjesta u baražu u posljednjem kolu će se boriti Rumunija i Austrija u grupi "2“, Turska i Češka Republika u grupi "5“, te Holandija i Švajcarska u grupi "6".

U odličnoj poziciji pred zadnje kolo je Austrija kojoj je potrebna pobjeda protiv Finske na domaćem parketu kako bi obezbijedila prvo mjesto u grupi. Austrijanci, koji su prvi favoriti svoje grupe, teško su došli do ove situacije. Izgubili su tri razlike na gostovanju u Rumuniji, koliko su slavili protiv istog rivala na svom terenu, ali su ostali na vrhu tabele zahvaljujući većem broju postignutih golova u gostima. Stoga bi bilo pravo čudo da ne iskoriste ukazanu šansu i ne savladaju Fince.

Holandija je napravila veliki posao u petom kolu savladavši Švajcarsku u gostima sa 24:21. O pobjedniku grupe će odlučivati njihov duel 17. januara u Sitardu. Švajcarci moraju slaviti sa više od tri gola razlike ili sa tačno tri uz uslov da daju više od 24 pogotka. S druge strane Holanđanima pred domaćim navijačima odgovara i poraz ispod tri razlike.

Najzanimljivije bi moglo biti u grupi „5“ gdje će Češka i Turska, također u međusobnom duelu odlučivati o prvom mjestu. Turci, koji sve više napreduju u rukometu u Zlin stižu sa tri gola prednosti, jer su 13. januara u Ankari slavili sa 27:24. Dakle, za potpunu senzaciju i plasman u baraž Turskoj igra poraz ispod tri razlike ili sa tri uz više od 24 postignuta gola. Bez obzira na tri gola minusa Česi su i dalje veliki favoriti, jer se radi o reprezentaciji koja je redovan učesnik velikih takmičenja.

Parovi 6. kola (16. i 17. januar): grupa „1“: Kosovo – Slovačka, BiH – Litvanija; grupa „2“: Italija – Rumunija, Austrija – Finska; grupa „3“: Letonija – Ukrajina, Kipar – Grčka; grupa „5“: Češka – Turska, slobodna Belgija; grupa „6“: Holandija – Švajcarska, slobodan Luksemburg.

Prve utakmice baraža igraće se od 10. do 12. juna, a revanši između 14. i 16. juna. Žrijeb parova održaće se 29. januara u Poljskoj, kada će se igrati polufinale EURO 2016.

Komentari / 0

Ostavite komentar