Господа ватерполисти – ''хоботница Пол'' жели Пироћанце!

Освојили су на стотине медаља у последњих двадесетак година и још увек су гладни успеха.

Остали спортови 16.01.2016 | 00:00
Господа ватерполисти – ''хоботница Пол'' жели Пироћанце!

Српски ватерполисти су можда једини наши спортисти који нас никад нису разочарали, увек обрадују неком медаљом, а ако она и изостане, што је реткост, јасно се види да су дали све од себе. То навијачи умеју да препознају и награде, па наше "делфине" сада прати више од 10.000 људи на сваком мечу у београдској Арени.

Није битно ко је ривал, највећи конкурент Хрватска, или апсолутни аутсајдер Малта, трибине су пуне због хероја из базена.

"Да ми је неко пре неколико година рекао да ћемо играти пред толико људи не бих веровао. Када смо чули да ћемо играти у Арени сви смо се најежили. Свака утакмица је празник за нас, нисмо навикли на такве услове. Против Француске, која није у светском врху, феноменално је играти пред 11.000 навијача. То је привилегија, сматрамо се одабранима што можемо играти и само један меч, а камоли цео турнир пред толико људи", рекао је Андрија Прлаиновић.

Пуне трибине су само додатни мотив за српске ватерполисте, који ни поред гомиле медаља никад не посустају.

"Никад не досади освајање медаља. Имамо срећу да смо и даље сви гладни победа и трофеја. Ја и даље осећам глад, мотивацијама ми не недостаје, а видим ни осталима у тиму. Да нас не урекнем, имамо сјајне односе, добро се познајемо, подржавамо једни друге, задовољство је проводити сваки дан са овим момцима. Имамо и сјајан стручни штаб, најбољег тренера на свету. Овај део приче који ми креирамо нас одваја од свих других и љубоморно ћемо покушати то да сачувамо", додао је капитен тима.

Без обзира на све успехе, ватерполисти су редовно у сенци других спортиста, док не дође неко такмичење.

"Ово је прави момента за српски ватерполо. Драго ми је што се толико прича о нама. Могли су да склоне ону завесу да дође 20.000 људи, и дошло би. Увек смо имали проблема са мањком базена, хладном водом. Позивам политичаре да обрате пажњу на нас јер то заслужујемо. Млађе генерације имају добар узор у нама", сматра Слободан Никић.

Будућност нашег ватерпола је ствар о којој размишљају и други наши репрезентативци, иако то не би требало да буде њихова брига.

"Циљ је ипак да се због нас деца сутрадан се упишу на ватерполо, да крену правим путем у спорт. Већина њих неће достићи врхунски ниво, али ће добити много битних ствари за живот, образовање. Не треба их заваравати да је лако ово што ми радимо. Потребно је много одрицања и жртве, много напорног тренирања", истиче Стефан Митровић.

Отварање ЕП у Арени је било савршено, велики ривал Хрватска и убедљива победа.

"Очекивали смо против Хрвата да ће бити много људи, било је спектакуларно, био нам је први пут да играмо пред толико навијача. Тешко је описати како смо се осећали. Против Малте и Француске су показали да је ватерполо у центру пажње, сјајна промоција Београда и Србије. Потврдили смо да нам нема премца у ватерполу", каже Прлаиновић.

Многи спортисти не успевају да пруже свој максимум када им је посвећена толика пажња.

"Ко осећа притисак играња за репрезентацију не заслужује да буде део тима. То је нешто посебно. Одговорније се понашамо у репрезентацији него у клубовима. Наравно да осећамо тензије, али нам пре свега сметају натписи о већ освојеном злату, балконима, то нас не интересује. Важно је уживати у сваком дану, има толико добрих екипа и утакмица, има времена да се на крају каже ко је најбољи. Прерано се ставља злато, прави испити тек долазе. У елиминационој фази ће бити много тешко, јачи су противници, другачије утакмице јер немаш право на грешку. Ако лоше отвориш меч може бити незгодно. Шест-седам екипа могу равноправно да се умешају у борбу за медаље. Јесмо фаворити због свега што смо урадили последње две године, али далеко је подијум. Идемо меч по меч, имамо доста да се напливамо до медаље", наглашава капитен селекције.

Након Хрвата уследила је лагана победа над Малтом, а потом прво "штуцање" али и тријумф над Француском.

"Меч са Хрватском је био изузетно битан јер је одлучивао за прво место и противника у четвртфиналу. Осетили смо мало веће узбуђење јер смо први пут играти пред толико навијача. То зна бити мач са две оштрице, али смо показали колико можемо", каже Милан Алексић, а наредни меч је описао Никић, "Против Малте је било мало незгодно јер смо се били истрошили против Хрвата, посебно емотовно. У таквим ситуацијама је увек важно добро отворити меч, што смо ми и урадили са 6-7 голова, а после тога је ишло само од себе. У таквим мечевима увек фали мотивација, али смо добро почели и то је битно. Мало нас је изненадило што је опет дошло десет хиљада људи".

Тек су Французи помало забринули навијаче, али је то било кратког даха.

"На 6:6 је ушла у нас нека нервоза због неколико примљених голова. Селектор је само рекао да се опустмо, концентришемо, да играмо свој пресинг што нам увек доноси резултат. Он никад није нервозан", додао је Алексић, а Стефан Митровић истиче да је нормално да дође до пада, "Тешко је задржати максималну концентрацију на сваком мечу све време. Најважније је да смо у последњој четвртини одговорили на прави начин, пре свега у одбрани уз доста кретања. Можда смо били мали изгорели, уморили се па ушли у малу нервозу".

Србија је у осмини финала, следећи ривал је релативно непозната Словачка.

"Постоји јасна разлика у квалитету, али имају неколико добрих играча, пре свега центра који игра у Мађарској. Знају да буду незгодни, играју чврсто. Нису много показали до сада, али пораз од Холандије не сме да завара. Немају шта да изгубе", истиче Алексић, али Никић позива на опрез, "Сад нас очекују најтеже утакмице, једна лопта може да одлучи. Четвртфинале је најбитнији меч на турниру, то зна сваки врхунски спортиста. Та победа те гура у борбу за медаљу где показујеш шта заиста можеш".

Нико не сумња у победу над Словацима, а након тога следе прави изазови и потенцијални дуел са Мађарском.

"Међу четири фаворита бих ставио Италијане и Шпанце. Италијани су вратили неке стандардне искусне ватерполисте, имају и сјајног Француза који игра за Про Реко. Шпанци ће показати још више од онога што су до сада. Појачали су се и Мађари, вратио се Киш, другачији су тим неко у Казању и Будимпешти", каже Митровић, док Никић посебно фали једну другу селекцију, "Грци су одлични, бронзани са Светског првенства. Добро се познају, сви играју у Олимпијакосу. Мислим да су квалитетнији од Мађара, раније бих њих да избегнемо у полуфиналу. Дуел са Грчком или Мађарском ће бити највећи испит ове генерације".

Загревање за Рио

"Главни циљ су Олимпијске које нико из тима није освојио. То је врхунац ове генерације, вероватно наш последњи заједнички турнир. На путу до ОИ желимо да освојимо све остало", нагласио је Прлаиновић.

Слободан "Хоботница Пол" Никић за кладионичаре:

Русија - Грчка – Руси играју топло-хладно, очекујем 4-5 разлике за Грчку
Шпанија - Малта – Биће 50:0 за Шпанце. Шалим се, не мора да значи да ће добити убедљиво, али очекујем 18-20 голова разлике
Италија - Турска – 18:2 за Италију
Црна Гора - Француска – Могло би да буде чврсто као са нама, 12:6 за Црну Гору
Хрватска - Холандија – 16-20 голова разлике за Хрвате

Он очекује десет одсто награде од ваших добитака, а да му можете веровати потврдио је Прлаиновић.

"Боба је наша хоботница Пол, увек зна како ће се шта завршити. Не говори он то нама директно, некоме помене у тиму, тренеру или слично, и на крају се испостави да је у праву", нашалио се капитен.

Репрезентација доминира, клубови се гасе

"Србија је у четири године имала три финалиста Лиге шампиона, Партизан и Звезда су били прваци Европе, то нема нико на свету. То је огромна ствар за земљу од седам милиона становника. Све је то остварено уз минимална улагања. Наме не треба много, далеко мање од осталих спортова. Не треба нам ни десети део онога што они имају фудбалери. Мислим да ватерполо заслужује повлашћен статус у овој држави. Знам да је тешка ситуација, да сви траже паре, али резултатима смо то заслужили. Знам како је било тешко тренирати у Партизану и Звезди, а данас је новим клинцима још теже", подсетио је Прлаиновић на велики проблем овог спорта у Србији.

Србија и Словачка играју у суботу од 18:45, можете ли опет да напуните Арену?

Коментари / 0

Оставите коментар