Њемачки "тајни агент 008" ослободио Србина

Бивши координатор њемачких тајних служби Бернд Шмидбауер посредовао је у ослобађању двојице заробљених Европљана из Либије.

Србија 15.01.2016 | 16:50
Њемачки "тајни агент 008" ослободио Србина

Један од њих је држављанин Србије Срђан Бабић, пише њемачки часопис Фокус.

Лист пише да је Шмидбауер у великој мјери допринио ослобађану талаца, Аустријанца Александра С. и Срђана Бабића, који су обојица стручњаци за безбједност и који су у уторак из Либије пребачени на Малту.

Бивши координатор тајних служби у вријеме када је Бон био главни град Немачке, и кога пријатељи и непријатељи зову тајни агент 008, сада је у пензији са седамдесетшест година, али је и даље спреман да преговара и ангажује се, пише лист.

Двојица мушкараца отети су и затворени у марту 2015, године у Триполију, наводно због шпијунаже - бивши аустријски елитни војник и Срђан Бабић, некадашњи тјелохранитељ српског премијера Зорана Ђинђића.

Они су радили у Триполију на обезбјеђивању дипломатских објеката.

Аустријске власти покушале су да се заложе за ослобађање талаца, али у томе нису успијеле, пише Фокус.

Шмидбауер је имао добре односе са режимом бившег либијског лидера Моамера Гадафија, а у вези је и са садашњим прелазним властима у Триполију.

На тајним преговорима у Истанбулу, Тунису, Прагу и Бечу, Шмидбауеру су приказани и видео снимци двојице заробљеника. Либијска милиција, блиска властима, одрекла се откупнине и било јој далеко важније да код западних влада остави утисак поузданог партнера.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

16.01.2016 07:49

Па се питамо откуд саљу толике избјеглице у Њемацку? Нема Свабе гдје нема,свугдје турио нос и коло води.Њихови преци из Гестапо бригаде су побјегли за Америку а сад наследници долазе до изразаја.Увијек постоји јаци од јацег па им полако ово све пакују....

ОДГОВОРИТЕ