Njemački "tajni agent 008" oslobodio Srbina

Bivši koordinator njemačkih tajnih službi Bernd Šmidbauer posredovao je u oslobađanju dvojice zarobljenih Evropljana iz Libije.

Srbija 15.01.2016 | 16:50
Njemački "tajni agent 008" oslobodio Srbina

Jedan od njih je državljanin Srbije Srđan Babić, piše njemački časopis Fokus.

List piše da je Šmidbauer u velikoj mjeri doprinio oslobađanu talaca, Austrijanca Aleksandra S. i Srđana Babića, koji su obojica stručnjaci za bezbjednost i koji su u utorak iz Libije prebačeni na Maltu.

Bivši koordinator tajnih službi u vrijeme kada je Bon bio glavni grad Nemačke, i koga prijatelji i neprijatelji zovu tajni agent 008, sada je u penziji sa sedamdesetšest godina, ali je i dalje spreman da pregovara i angažuje se, piše list.

Dvojica muškaraca oteti su i zatvoreni u martu 2015, godine u Tripoliju, navodno zbog špijunaže - bivši austrijski elitni vojnik i Srđan Babić, nekadašnji tjelohranitelj srpskog premijera Zorana Đinđića.

Oni su radili u Tripoliju na obezbjeđivanju diplomatskih objekata.

Austrijske vlasti pokušale su da se založe za oslobađanje talaca, ali u tome nisu uspijele, piše Fokus.

Šmidbauer je imao dobre odnose sa režimom bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, a u vezi je i sa sadašnjim prelaznim vlastima u Tripoliju.

Na tajnim pregovorima u Istanbulu, Tunisu, Pragu i Beču, Šmidbaueru su prikazani i video snimci dvojice zarobljenika. Libijska milicija, bliska vlastima, odrekla se otkupnine i bilo joj daleko važnije da kod zapadnih vlada ostavi utisak pouzdanog partnera.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rodjo

16.01.2016 08:49

Pa se pitamo otkud salju tolike izbjeglice u Njemacku? Nema Svabe gdje nema,svugdje turio nos i kolo vodi.Njihovi preci iz Gestapo brigade su pobjegli za Ameriku a sad naslednici dolaze do izrazaja.Uvijek postoji jaci od jaceg pa im polako ovo sve pakuju....

ODGOVORITE