Закон о раду ступа на снагу у наредни петак

Министар рада и борачко - инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да ће за седам дана на снагу ступити нови Закон о раду, који је јуче изашао у "Службеном гласнику".

Република Српска 15.01.2016 | 14:00
Закон о раду ступа на снагу у наредни петак

Савановић је рекао да је ово темељни закон који мијења социјалну и економску судбину радника. 

"Одређене ствари и нека постојећа рјешења смо задржали, а нека смо измијенили. Мислим да смо раднике максимално заштитили, колико смо могли, сходно времену у којем живимо", рекао је Савановић за Телевизију Н1. 

Он је подсјетио да су у оквиру социјалног дијалога усвојене неке примједбе са послодавцима и синдикатима, те поновио да Међународни монетарни фонд /ММФ/ и Свјетска банка нису писали Приједлог закона о раду у Републици Српској као што тврде синдикалци. 

"Изашли смо у сусрет реалном сектору у неким питањима и направили смо помак. Када смо израђивали овај закон имали смо испред себе сличне законе из Србије, Хрватске и Федерације БиХ", рекао је Савановић. 

Коментаришући замјерке представника синдиката што се Влада Републике Српске искључила из колективних уговора, који ће се према новом закону доносити на сваке три године, министар рада и борачко-инвалидске заштите навео је да ће Влада бити механизам регулације у случају да послодаваци и синдикат не успију да се договоре. 

Он је појаснио да се Савез синдиката није укључио у израду новог закона, јер су хтјели дорадити постојећи Закон о раду, због чега су се нашли "на супротним странама". 

Савановић сматра да је Закон о раду у Српској аналитички боље разрађен у односу на закон у Федерацији БиХ који је донесен на брзину.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

кум

15.01.2016 13:06

Госп Министре ста це вам нови закон? имате послодавце ратне профитере а раднике са купљен дипломама а тек онда ону господу која ради на црно пијанице пропалице и за ниста не одговарају нити ста знају нити их смијес ста питати. Засто не проводите висе контрола требате објавити имена нај лосих Мајстора итд али васи радници по 45 мин цекају дан купе доруцак. СР нема нигдје!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

15.01.2016 13:08

Јеси ли ти нормалан.? Сто преписујес закон из окрузења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикат

15.01.2016 13:18

Свака част министру, усвојен је најбољи Закон о раду у цијелој Европи. Сада ће у РС да похрле радници из западне Европе, као Саси у Србију прије 800 година. Имаћемо великих проблема са повећаним приливом страних радника. Шта да се чини да би се зауставио прилив радника? Мораћемо подићи ограду као Мађари за Сиријце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

15.01.2016 13:34

Тако и треба господине робовласниче,узимајте колико вам треба из буџета,као да вам је ђед оставио,а ти народе ћути и трпи кад вас може свака шуша запишавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

15.01.2016 14:23

А као овај до сада се поштовао...питајте труднице. Дно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бум

15.01.2016 17:01

Ако је укинут топли Оброк,ја страјкам гладу.

Name

Оги

15.01.2016 18:42

Каже: урадили све сходно времену у коме живимо. Питам га је ли његова плата сходна времену у коме живимо или је већа од плате западноевропских министара. Кад год влада ради нешто тако брзо, подразумијева се да је у њену корист а на штету народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

луди милојко

15.01.2016 18:53

Министре посто вас то ВЛАТКО савјетује онда не смијем ни да замислим какви сте ликови

ОДГОВОРИТЕ