Zakon o radu stupa na snagu u naredni petak

Ministar rada i boračko - invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će za sedam dana na snagu stupiti novi Zakon o radu, koji je juče izašao u "Službenom glasniku".

Republika Srpska 15.01.2016 | 14:00
Zakon o radu stupa na snagu u naredni petak

Savanović je rekao da je ovo temeljni zakon koji mijenja socijalnu i ekonomsku sudbinu radnika. 

"Određene stvari i neka postojeća rješenja smo zadržali, a neka smo izmijenili. Mislim da smo radnike maksimalno zaštitili, koliko smo mogli, shodno vremenu u kojem živimo", rekao je Savanović za Televiziju N1. 

On je podsjetio da su u okviru socijalnog dijaloga usvojene neke primjedbe sa poslodavcima i sindikatima, te ponovio da Međunarodni monetarni fond /MMF/ i Svjetska banka nisu pisali Prijedlog zakona o radu u Republici Srpskoj kao što tvrde sindikalci. 

"Izašli smo u susret realnom sektoru u nekim pitanjima i napravili smo pomak. Kada smo izrađivali ovaj zakon imali smo ispred sebe slične zakone iz Srbije, Hrvatske i Federacije BiH", rekao je Savanović. 

Komentarišući zamjerke predstavnika sindikata što se Vlada Republike Srpske isključila iz kolektivnih ugovora, koji će se prema novom zakonu donositi na svake tri godine, ministar rada i boračko-invalidske zaštite naveo je da će Vlada biti mehanizam regulacije u slučaju da poslodavaci i sindikat ne uspiju da se dogovore. 

On je pojasnio da se Savez sindikata nije uključio u izradu novog zakona, jer su htjeli doraditi postojeći Zakon o radu, zbog čega su se našli "na suprotnim stranama". 

Savanović smatra da je Zakon o radu u Srpskoj analitički bolje razrađen u odnosu na zakon u Federaciji BiH koji je donesen na brzinu.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

kum

15.01.2016 13:06

Gosp Ministre sta ce vam novi zakon? imate poslodavce ratne profitere a radnike sa kupljen diplomama a tek onda onu gospodu koja radi na crno pijanice propalice i za nista ne odgovaraju niti sta znaju niti ih smijes sta pitati. Zasto ne provodite vise kontrola trebate objaviti imena naj losih Majstora itd ali vasi radnici po 45 min cekaju dan kupe dorucak. SR nema nigdje!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

rade

15.01.2016 13:08

Jesi li ti normalan.? Sto prepisujes zakon iz okruzenja.

ODGOVORITE
Name

Sindikat

15.01.2016 13:18

Svaka čast ministru, usvojen je najbolji Zakon o radu u cijeloj Evropi. Sada će u RS da pohrle radnici iz zapadne Evrope, kao Sasi u Srbiju prije 800 godina. Imaćemo velikih problema sa povećanim prilivom stranih radnika. Šta da se čini da bi se zaustavio priliv radnika? Moraćemo podići ogradu kao Mađari za Sirijce.

ODGOVORITE
Name

profesor

15.01.2016 13:34

Tako i treba gospodine robovlasniče,uzimajte koliko vam treba iz budžeta,kao da vam je đed ostavio,a ti narode ćuti i trpi kad vas može svaka šuša zapišavati.

ODGOVORITE
Name

He he

15.01.2016 14:23

A kao ovaj do sada se poštovao...pitajte trudnice. Dno.

ODGOVORITE
Name

bum

15.01.2016 17:01

Ako je ukinut topli Obrok,ja strajkam gladu.

Name

Ogi

15.01.2016 18:42

Kaže: uradili sve shodno vremenu u kome živimo. Pitam ga je li njegova plata shodna vremenu u kome živimo ili je veća od plate zapadnoevropskih ministara. Kad god vlada radi nešto tako brzo, podrazumijeva se da je u njenu korist a na štetu naroda.

ODGOVORITE
Name

ludi milojko

15.01.2016 18:53

Ministre posto vas to VLATKO savjetuje onda ne smijem ni da zamislim kakvi ste likovi

ODGOVORITE