БиХ не може ући у ЕУ прије 2025. године

Због уништене економије и етничких подјела многи не вјерују да би БиХ могла постати чланица ЕУ прије 2025. године, истакнуто је у анализи Агенције Ројтерс ситуације поводом посјете Игора Црнатка, министра иностраних послова БиХ, Лондону.

Босна и Херцеговина 15.01.2016 | 09:47
БиХ не може ући у ЕУ прије 2025. године

Ројтерс пише да је БиХ састављена од два региона високе аутономије, које чине српска република и бошњачко-хрватска федерација, које повезује слабашни централни кабинет. Агенција је подсјетила на Црнатково обраћање у Лондону и вијест да БиХ неће моћи предати апликацију за чланство у ЕУ у јануару, како је претходно било најављивано. Ројтерс истиче да БиХ може рачунати на милијарду евра, којима ће ЕУ подржати реформе у БиХ у наредне три године, те да се обавезала обезбиједити додатних 500 милиона евра за инфраструктуру.

Агенција истиче да је Црнадак током посјете Лондону саговорнике упозорио на опасност ширења национализма и ксенофобије у Европи.

"Национализам се храни великим приливом имиграната из Сирије и других земаља у невољи. Све то може изазвати разочарање у бриселску бирократију", истиче Ројтерс.

Милош Шолаја, директор Центра за међународне односе из Бањалуке, сматра да је чак и 2025. година из садашње перспективе оптимистична, узимајући у обзиру, како каже, чињеницу да у БиХ реформе не само да иду споро, него у многим областима и уназад.

"Ни Србија вјероватно неће ући у ЕУ прије 2020. године, а много је даље већ отишла од нас. Е сад, да ли ће постојати неки политички разлози у Европи који би могли промијенити ту одлуку, то није немогуће, али засад се не види тако нешто", рекао је Шолаја.

Он се слаже да проблеми унутар ЕУ сада дјелују демотивишуће на нас, али упозорава на чињеницу да је Европа увијек била Европа нација и да је тешко било очекивати да се деси што се десило у Америци, односно да дође до федерализације.

"Ово није прва криза у ЕУ, било их је и раније и мислим да ће бити начина да се то ријеши уколико буде воље, а интереса свакако има, зато што је превише уложено у европски пројекат да би се он напустио тек тако, тако да вјерујем да ће се ријешити и садашња криза с мигрантима", истакао је Шолаја.

Вехид Шехић, директор Форума грађана Тузла, не слаже се с констатацијом Ројтерса да су етнички односи проблем и да они коче БиХ на путу ка ЕУ. Истиче да су односи међу обичним људима много бољи него што то показују политички односи. Слаже се, међутим, да економски проблеми и недостатак правне државе представљају озбиљну препреку.

"Посебан проблем представља чињеница да је БиХ огрезла у непотизму, корупцији и организованом криминалу, што сигурно тјера инвеститоре и то сигурно успорава развој. Морамо створити правну државу, у којој ће се прво грађани осјећати сигурно, а онда и инвеститори. Без тога нема економског развоја ни пута ка ЕУ", истакао је он.

Што се тиче проблема у ЕУ по питању имиграната, Шехић је рекао да Европа може много научити из примјера БиХ, у којој су, како тврди, грађани вијековима градили интеретничке односе.

"Ти односи јесу донекле нарушени током рата, али чињеница је да сте и током рата имали много позитивних примјера људи који су се опирали деструктивним елементима и показали своју људскост", рекао је Шехић.

БиХ обавијестила Брисел: Желимо у ЕУ

Власти БиХ званично су обавијестиле Брисел о намјери да се придруже Европској унији.

Како је казао Берт Коендерс, министар спољних послова Холандије, која предсједава Европском унијом, бх. власти контактирале су предсједавајућу државу и изразиле своју намјеру да се придруже ЕУ.

Црнадак: Учвршћена подршка

Посјета Великој Британији је била веома важна јер смо учврстили британску подршку БиХ на њеном европском путу, изјавио је јуче Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је у Лондону још једном афирмисао познати став да реформе и европски пут БиХ не могу успјети ако свако не буде радио свој посао.

"Улога ентитета мора бити прецизно дефинисана и не смије да буде занемарена. Не долази у обзир никакво слабљење ентитета, а сви који о томе говоре имају циљ да направе једну врсту немира и проблема", рекао је Црнадак.

Извор: Независне новине

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ја

15.01.2016 08:50

:-) Бас ме лијепо насмија ова вијест! До тад ЕУ неце ни постојати! Богу хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ја

15.01.2016 09:13

ЈА:негдје си се сигурно смјестио гдје мозес хапати,па ти не треба Европска Унија.

Name

Реплика Ре ја

15.01.2016 09:48

Цовјек није рекао да му не треба него да неце постојати. Засто одмах гледас све наопако? И то у 10 ујутро си вец критицки настројен. Ето и ја сматрам да је неце бити 2025 и молим Бога да се распадне. Они су нам и закували све ово

Name

Ја

15.01.2016 09:52

Јок, био вани, па се вратио куци! Пуно избјеглица, поготово црнаца! Смета ми то! Сад на свом имању, органска храна и то...и нисам неки паразит на неком платном списку! ПС. А кад ти неки цамуга скоци на дијете, за коју годину, сјети се мене и своје фуцкинг ЕУ!

Name

ре ЈА

15.01.2016 17:55

Милане,јеси ли то ти?

Name

Ја

15.01.2016 18:03

Матија, Милан, Мухарем, близу си! :-)

Name

цГ

17.01.2016 16:15

А и да постоји до ТАД-а овдје је заборављена једна /нула-0/иза бројке 25-0!!!!!!

Name

ре Ја

15.01.2016 09:02

А ти вец си трази посла у Русији или Кини... Нема пуно конкуренције... И плате само такве... И да... Има тамо и руског и кинеског јеанса, има и руски ПЦ, а мозес гледати и на руским ТВ акционе кинеске и руске филмове.. Наравно без превода, јер сто це ти то... Довљно је да су нама братске земље па да се разумијемо и без титла... а ја цу у ту пропалу европу... и римско царство је пало па се уздигло... тако це и европа... а руско царство није никада нити це икада, као и кинеско...

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

15.01.2016 10:33

Драги мој пријатељу причаш напамет. Не познајеш ни руску ни кинеску културу. О Кини говориш на основу твојих спознаја из кинеских продавница у БиХ, а о Русима из времена СССР-а. Многе ствари су се промијениле у корист ових земаља. Не треба бити ни Русофил нити Европејац треба бити помало и реалан. Да је ЕУ поштена према Балкану онда би требала да помогне да се оживи производња, а они од нас траже да аплаудирамо хомосексуалцима, да отварамо азиле за псе и још много сличних глупости.

Name

Ја

15.01.2016 09:57

@свима Који сте ви малоумни морони. Немате ви појма ста је запад, багро! ПС. Имао плату 5200 еурица и ипак одлуцио да додјем својој куци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

15.01.2016 12:40

Мозда су те избацили немој ти нама паметовати твој проблем.

Name

Ја

15.01.2016 13:16

Мозада јесу, а мозда и нису, ти то не знас! Али опет, како год Ја имам пензијицу која ме цека, а Ти ни д..е циме обрисати! И јос и патис за ЕУ!

Name

Освит

15.01.2016 10:33

Питање формалног цланства це се рјесавати на референдуму и о томе це одлуцити градани Босне и Херцеговине.Оно сто је вазно је да се успостави систем вриједности примјерен времену и простору у којем зивимо.Не видим други нацин да се систем успостави осим кроз преговоре о приступању ЕУ.Није проблем да се градани прилагоде и прихвате норме којим припадама а вецина градана им истински и стреми.Проблем су политицке елите који не зеле уредену дрзаву јер они губе моц владара коју сад имају и у уреденој дрзави за овакво понасање могу оцекивати да буду санкционисани и затворени.Борба за будуцност насе дјеце је борба против оних политицких и друствених структура које су приватизовале Републику Српску и вратили је у ФЕУДАЛИЗАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кандидат

15.01.2016 10:50

Па рано је то а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило Ре

15.01.2016 11:35

Ухвати се посла боље ти је него да пишеш глупости које никога не интересују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

15.01.2016 14:38

Паметни гребу ногама и рукама да се извуку из ЕУ.Само послусни су у ЕУ а непослусним они помазу да буду послусни.МЕТОДА ЗВНИТ ИМ СИЈУ ДОК нецркну.