BiH ne može ući u EU prije 2025. godine

Zbog uništene ekonomije i etničkih podjela mnogi ne vjeruju da bi BiH mogla postati članica EU prije 2025. godine, istaknuto je u analizi Agencije Rojters situacije povodom posjete Igora Crnatka, ministra inostranih poslova BiH, Londonu.

Bosna i Hercegovina 15.01.2016 | 09:47
BiH ne može ući u EU prije 2025. godine

Rojters piše da je BiH sastavljena od dva regiona visoke autonomije, koje čine srpska republika i bošnjačko-hrvatska federacija, koje povezuje slabašni centralni kabinet. Agencija je podsjetila na Crnatkovo obraćanje u Londonu i vijest da BiH neće moći predati aplikaciju za članstvo u EU u januaru, kako je prethodno bilo najavljivano. Rojters ističe da BiH može računati na milijardu evra, kojima će EU podržati reforme u BiH u naredne tri godine, te da se obavezala obezbijediti dodatnih 500 miliona evra za infrastrukturu.

Agencija ističe da je Crnadak tokom posjete Londonu sagovornike upozorio na opasnost širenja nacionalizma i ksenofobije u Evropi.

"Nacionalizam se hrani velikim prilivom imigranata iz Sirije i drugih zemalja u nevolji. Sve to može izazvati razočaranje u briselsku birokratiju", ističe Rojters.

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke, smatra da je čak i 2025. godina iz sadašnje perspektive optimistična, uzimajući u obziru, kako kaže, činjenicu da u BiH reforme ne samo da idu sporo, nego u mnogim oblastima i unazad.

"Ni Srbija vjerovatno neće ući u EU prije 2020. godine, a mnogo je dalje već otišla od nas. E sad, da li će postojati neki politički razlozi u Evropi koji bi mogli promijeniti tu odluku, to nije nemoguće, ali zasad se ne vidi tako nešto", rekao je Šolaja.

On se slaže da problemi unutar EU sada djeluju demotivišuće na nas, ali upozorava na činjenicu da je Evropa uvijek bila Evropa nacija i da je teško bilo očekivati da se desi što se desilo u Americi, odnosno da dođe do federalizacije.

"Ovo nije prva kriza u EU, bilo ih je i ranije i mislim da će biti načina da se to riješi ukoliko bude volje, a interesa svakako ima, zato što je previše uloženo u evropski projekat da bi se on napustio tek tako, tako da vjerujem da će se riješiti i sadašnja kriza s migrantima", istakao je Šolaja.

Vehid Šehić, direktor Foruma građana Tuzla, ne slaže se s konstatacijom Rojtersa da su etnički odnosi problem i da oni koče BiH na putu ka EU. Ističe da su odnosi među običnim ljudima mnogo bolji nego što to pokazuju politički odnosi. Slaže se, međutim, da ekonomski problemi i nedostatak pravne države predstavljaju ozbiljnu prepreku.

"Poseban problem predstavlja činjenica da je BiH ogrezla u nepotizmu, korupciji i organizovanom kriminalu, što sigurno tjera investitore i to sigurno usporava razvoj. Moramo stvoriti pravnu državu, u kojoj će se prvo građani osjećati sigurno, a onda i investitori. Bez toga nema ekonomskog razvoja ni puta ka EU", istakao je on.

Što se tiče problema u EU po pitanju imigranata, Šehić je rekao da Evropa može mnogo naučiti iz primjera BiH, u kojoj su, kako tvrdi, građani vijekovima gradili interetničke odnose.

"Ti odnosi jesu donekle narušeni tokom rata, ali činjenica je da ste i tokom rata imali mnogo pozitivnih primjera ljudi koji su se opirali destruktivnim elementima i pokazali svoju ljudskost", rekao je Šehić.

BiH obavijestila Brisel: Želimo u EU

Vlasti BiH zvanično su obavijestile Brisel o namjeri da se pridruže Evropskoj uniji.

Kako je kazao Bert Koenders, ministar spoljnih poslova Holandije, koja predsjedava Evropskom unijom, bh. vlasti kontaktirale su predsjedavajuću državu i izrazile svoju namjeru da se pridruže EU.

Crnadak: Učvršćena podrška

Posjeta Velikoj Britaniji je bila veoma važna jer smo učvrstili britansku podršku BiH na njenom evropskom putu, izjavio je juče Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je u Londonu još jednom afirmisao poznati stav da reforme i evropski put BiH ne mogu uspjeti ako svako ne bude radio svoj posao.

"Uloga entiteta mora biti precizno definisana i ne smije da bude zanemarena. Ne dolazi u obzir nikakvo slabljenje entiteta, a svi koji o tome govore imaju cilj da naprave jednu vrstu nemira i problema", rekao je Crnadak.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Ja

15.01.2016 08:50

:-) Bas me lijepo nasmija ova vijest! Do tad EU nece ni postojati! Bogu hvala!

ODGOVORITE
Name

re ja

15.01.2016 09:13

JA:negdje si se sigurno smjestio gdje mozes hapati,pa ti ne treba Evropska Unija.

Name

Replika Re ja

15.01.2016 09:48

Covjek nije rekao da mu ne treba nego da nece postojati. Zasto odmah gledas sve naopako? I to u 10 ujutro si vec kriticki nastrojen. Eto i ja smatram da je nece biti 2025 i molim Boga da se raspadne. Oni su nam i zakuvali sve ovo

Name

Ja

15.01.2016 09:52

Jok, bio vani, pa se vratio kuci! Puno izbjeglica, pogotovo crnaca! Smeta mi to! Sad na svom imanju, organska hrana i to...i nisam neki parazit na nekom platnom spisku! PS. A kad ti neki camuga skoci na dijete, za koju godinu, sjeti se mene i svoje fucking EU!

Name

re JA

15.01.2016 17:55

Milane,jesi li to ti?

Name

Ja

15.01.2016 18:03

Matija, Milan, Muharem, blizu si! :-)

Name

cG

17.01.2016 16:15

A i da postoji do TAD-a ovdje je zaboravljena jedna /nula-0/iza brojke 25-0!!!!!!

Name

re Ja

15.01.2016 09:02

A ti vec si trazi posla u Rusiji ili Kini... Nema puno konkurencije... I plate samo takve... I da... Ima tamo i ruskog i kineskog jeansa, ima i ruski PC, a mozes gledati i na ruskim TV akcione kineske i ruske filmove.. Naravno bez prevoda, jer sto ce ti to... Dovljno je da su nama bratske zemlje pa da se razumijemo i bez titla... a ja cu u tu propalu evropu... i rimsko carstvo je palo pa se uzdiglo... tako ce i evropa... a rusko carstvo nije nikada niti ce ikada, kao i kinesko...

ODGOVORITE
Name

dragan

15.01.2016 10:33

Dragi moj prijatelju pričaš napamet. Ne poznaješ ni rusku ni kinesku kulturu. O Kini govoriš na osnovu tvojih spoznaja iz kineskih prodavnica u BiH, a o Rusima iz vremena SSSR-a. Mnoge stvari su se promijenile u korist ovih zemalja. Ne treba biti ni Rusofil niti Evropejac treba biti pomalo i realan. Da je EU poštena prema Balkanu onda bi trebala da pomogne da se oživi proizvodnja, a oni od nas traže da aplaudiramo homoseksualcima, da otvaramo azile za pse i još mnogo sličnih gluposti.

Name

Ja

15.01.2016 09:57

@svima Koji ste vi maloumni moroni. Nemate vi pojma sta je zapad, bagro! PS. Imao platu 5200 eurica i ipak odlucio da dodjem svojoj kuci...

ODGOVORITE
Name

sa

15.01.2016 12:40

Mozda su te izbacili nemoj ti nama pametovati tvoj problem.

Name

Ja

15.01.2016 13:16

Mozada jesu, a mozda i nisu, ti to ne znas! Ali opet, kako god Ja imam penzijicu koja me ceka, a Ti ni d..e cime obrisati! I jos i patis za EU!

Name

Osvit

15.01.2016 10:33

Pitanje formalnog clanstva ce se rjesavati na referendumu i o tome ce odluciti gradani Bosne i Hercegovine.Ono sto je vazno je da se uspostavi sistem vrijednosti primjeren vremenu i prostoru u kojem zivimo.Ne vidim drugi nacin da se sistem uspostavi osim kroz pregovore o pristupanju EU.Nije problem da se gradani prilagode i prihvate norme kojim pripadama a vecina gradana im istinski i stremi.Problem su politicke elite koji ne zele uredenu drzavu jer oni gube moc vladara koju sad imaju i u uredenoj drzavi za ovakvo ponasanje mogu ocekivati da budu sankcionisani i zatvoreni.Borba za buducnost nase djece je borba protiv onih politickih i drustvenih struktura koje su privatizovale Republiku Srpsku i vratili je u FEUDALIZAM.

ODGOVORITE
Name

kandidat

15.01.2016 10:50

Pa rano je to a?

ODGOVORITE
Name

Milo Re

15.01.2016 11:35

Uhvati se posla bolje ti je nego da pišeš gluposti koje nikoga ne interesuju.

ODGOVORITE
Name

da

15.01.2016 14:38

Pametni grebu nogama i rukama da se izvuku iz EU.Samo poslusni su u EU a neposlusnim oni pomazu da budu poslusni.METODA ZVNIT IM SIJU DOK necrknu.