Сребреница остаје у Републици Српској!

Сребреница припада уставноправном поретку Српске и никада неће бити посебна изборна јединица! То је јасан одговор највиших званичника и политичара Српске посланику СДА у Парламенту БиХ Садику Ахметовићу који је покренуо иницијативу за измену Изборног закона БиХ по којем је предвиђено да Сребреница са околним општинама на наредним изборима буде посебна изборна јединица.

Република Српска 15.01.2016 | 08:07
Сребреница остаје у Републици Српској!

Ахметовић предлаже радикалне измене Изборног закона БиХ које би у суштини извукле Сребреницу и друге општине Подриња из уставног поретка Републике Српске, што је, по оцени српских политичара, удар на дејтонско уређење и уставну позицију Републике Српске.

"Због последица ратних дешавања неопходно је да се формира нова изборна јединица за државни парламент БиХ, која ће обухватити општине Сребреница, Братунац, Милићи, Власеница и Зворник по националном саставу становништва из 1991. године" сматра Ахметовић.

Он такође тражи да се локални избори за Сребреницу и избор посланика за Народну скупштину Републике Српске за нову изборну јединицу коју ће чинити Сребреница и ове општине темељи на попису становништва из 1991.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да од овог захтева нема ништа и да је ова иницијатива апсолутно неприхватљива.

"Нема потребе за било каквим посебним статусом Сребренице. Она је саставни део Републике Српске и у том погледу интегрални део изборних јединица" казао је Додик.

ГЛАСОВИ ИЗ ДИЈАСПОРЕ

Како сазнајемо, Ахетовић намерава да изменом Изборног закона БиХ створи услове да се за неколико хиљада Бошњака из Подриња, који су током и после рата отишли да живе у иностранство омогући да у оквиру његове замишљене, нове изборне јединице гласају на наредним парламентарним изборима и тако "помету" српске кандидате за посланике у Парламенту БиХ са тих општина.

И раније је било сличних покушаја да Сребреница добије посебан статус. Омогућавано је гласање и онима који не живе у том граду, а потом је фиктивним пријавама пребивалишта прекрајана изборна воља становника Сребренице.

И премијер Републике Српске Жељка Цвијановић казала је да је Сребреница саставни део Српске:

"Сребреница се уклапа у поделу изборних јединица како је то дефинисано и Изборним законом Српске, али и законом БиХ који је оквирни закон".

Српски посланици у Парламенту кажу да је реч о политичкој иницијатииви која удара у темеље Републике Српске и "која је остварива само у глави Садика Ахметовића".

"Због својих унутарпартијских проблема у СДА, Ахметовић покушава на тај начин да себи обезбеди још један посланички мандат" каже посланик СДС у Парламенту БиХ Александра Пандуревић.

Већ сада је извесно да Ахметовићева иницијатива, против које су и посланици СНСД и Савеза за промене, нема никакве шансе да добије подршку у Парламенту БиХ, јер су српски посланици јединствени у одбрани уставне позиције Републике Српске.

РУШИ ЈЕДИНИЦУ "ТРИ" у СРПСКОЈ

На протеклим општим изборима у БиХ, који су одржани 2014. године, Сребреница, Братунац, Милићи, Зворник и Власеница припадали су изборној јединици "три" у Српској која броји још 23 општина са подручја Републике Српске. Ахметовићев предлог руши ову изборну јединицу која је дефинисана Изборним законом БиХ.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Увијек пали

15.01.2016 07:31

Стари метод скретања пажње народа са глади и сиромаштва, удари на РС, спомени 91-у, и ето одмах узврата. Опијум за масе и овце у торовима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

15.01.2016 08:54

Не бих рекао да је овде не 'мазање' оцију... Овакав захтев није слуцајан и константно се понавља. Прво је кренуло са самом Сребреницом (и просло једном) а сад се узима цео један регион. Из Сарајева је протерано 15оооо Срба, близу 1оооо убијено па нико не трази посебан статус. И док се српски политицари свадјају, муслимани то весто користе. А кад пису, као да је у Федерацији несто боља ситуација него у Републици Српској. Овај захтев уопсте није безазлен и бојим се да це захтеви бити све веци и веци. А насе 'водје' нека се и даље свадјају око плена ...

Name

Коментатор

15.01.2016 09:07

Сребреница мора имати посаебан статус у сваком погледу,па и у изборном закону,предлагати закон је потпуно легитимно и легално.

Name

Брко

15.01.2016 09:09

Дејо нецемо по саблону..пусти то За Сребреницу се слазем сто си изнио али о овом броју би се дало много расправљат

Name

п

15.01.2016 09:35

А БРЧКО?:)

Name

мило тило

15.01.2016 08:41

Да неце мозда храну поново из ваздуха унпрофора који им је помаго у убијању срба око сребенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

15.01.2016 08:56

Чуј остаје, а гдје би то требала бити. Дали ће педофил одлучивати о нечијој судбини. Колико је њима стало до Сребренице показали су 11. јула 2015 на оном вашару уз јагњетину и штандове за продају свега и свачега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јузни Словен

15.01.2016 09:06

Сребреница као дистрикт је једина опција за трајно помирење јузнословенске браце Срба и Босњака. Али садасња гарнитура политицара на обје стране је недовољно јака за тако теску историјску одлуку. А и не зеле то, јер на неповјерењу и страху од будуцих сукоба они зиве свој лагодни политицки зивот. Народ би требао узети овдје ствари у своје у руке и заједниством направити дистрикт, у срцима свих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није тако

15.01.2016 09:27

Не слазем се са изјавама да су Бошњаци добровољно током рата отишли са подручја Подриње у иностранство да раде.

Name

Ретро

15.01.2016 09:42

Такође и троугао СА-ЗЕ-ТУ у дистрикт и издвојити Дрвар/Петровац/Гламоч/Грахово из Федерације и створити и ту дистрикт. Па онда дати Кладуши да поново прогласи Западну Босну и одвоји се комплетно и у том негдје се и ти пробудиш. Сав мокар.

Name

Чињеница

15.01.2016 09:18

Крајем рата Вогошћа и комплетно Сарајево замијењени су за Сребреницу, а сада је поново хоће .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

15.01.2016 09:42

Овај буздован Ахметовиц прича глупости и овако су ствари компликоване он би да закомпликује још више, нема предлог за запослење младих или тако несто а за глупости има снаге и срестава ,треба њега спаковати у Сирији па нек тамо покуша помоћи браћи а нек Рс пусти на миру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко В.

15.01.2016 09:56

Порука је јасна, Бранимо Додика, једино се он мозе супроставити свим могуцим непријатељима Српства ( зато сто је он Супермен, зато сто има над-природне моци )и зато он има једини право да нас ..... у мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избори 2016

15.01.2016 13:43

Све су сад то Предизборне

ОДГОВОРИТЕ