Srebrenica ostaje u Republici Srpskoj!

Srebrenica pripada ustavnopravnom poretku Srpske i nikada neće biti posebna izborna jedinica! To je jasan odgovor najviših zvaničnika i političara Srpske poslaniku SDA u Parlamentu BiH Sadiku Ahmetoviću koji je pokrenuo inicijativu za izmenu Izbornog zakona BiH po kojem je predviđeno da Srebrenica sa okolnim opštinama na narednim izborima bude posebna izborna jedinica.

Republika Srpska 15.01.2016 | 08:07
Srebrenica ostaje u Republici Srpskoj!

Ahmetović predlaže radikalne izmene Izbornog zakona BiH koje bi u suštini izvukle Srebrenicu i druge opštine Podrinja iz ustavnog poretka Republike Srpske, što je, po oceni srpskih političara, udar na dejtonsko uređenje i ustavnu poziciju Republike Srpske.

"Zbog posledica ratnih dešavanja neophodno je da se formira nova izborna jedinica za državni parlament BiH, koja će obuhvatiti opštine Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica i Zvornik po nacionalnom sastavu stanovništva iz 1991. godine" smatra Ahmetović.

On takođe traži da se lokalni izbori za Srebrenicu i izbor poslanika za Narodnu skupštinu Republike Srpske za novu izbornu jedinicu koju će činiti Srebrenica i ove opštine temelji na popisu stanovništva iz 1991.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da od ovog zahteva nema ništa i da je ova inicijativa apsolutno neprihvatljiva.

"Nema potrebe za bilo kakvim posebnim statusom Srebrenice. Ona je sastavni deo Republike Srpske i u tom pogledu integralni deo izbornih jedinica" kazao je Dodik.

GLASOVI IZ DIJASPORE

Kako saznajemo, Ahetović namerava da izmenom Izbornog zakona BiH stvori uslove da se za nekoliko hiljada Bošnjaka iz Podrinja, koji su tokom i posle rata otišli da žive u inostranstvo omogući da u okviru njegove zamišljene, nove izborne jedinice glasaju na narednim parlamentarnim izborima i tako "pometu" srpske kandidate za poslanike u Parlamentu BiH sa tih opština.

I ranije je bilo sličnih pokušaja da Srebrenica dobije poseban status. Omogućavano je glasanje i onima koji ne žive u tom gradu, a potom je fiktivnim prijavama prebivališta prekrajana izborna volja stanovnika Srebrenice.

I premijer Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da je Srebrenica sastavni deo Srpske:

"Srebrenica se uklapa u podelu izbornih jedinica kako je to definisano i Izbornim zakonom Srpske, ali i zakonom BiH koji je okvirni zakon".

Srpski poslanici u Parlamentu kažu da je reč o političkoj inicijatiivi koja udara u temelje Republike Srpske i "koja je ostvariva samo u glavi Sadika Ahmetovića".

"Zbog svojih unutarpartijskih problema u SDA, Ahmetović pokušava na taj način da sebi obezbedi još jedan poslanički mandat" kaže poslanik SDS u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević.

Već sada je izvesno da Ahmetovićeva inicijativa, protiv koje su i poslanici SNSD i Saveza za promene, nema nikakve šanse da dobije podršku u Parlamentu BiH, jer su srpski poslanici jedinstveni u odbrani ustavne pozicije Republike Srpske.

RUŠI JEDINICU "TRI" u SRPSKOJ

Na proteklim opštim izborima u BiH, koji su održani 2014. godine, Srebrenica, Bratunac, Milići, Zvornik i Vlasenica pripadali su izbornoj jedinici "tri" u Srpskoj koja broji još 23 opština sa područja Republike Srpske. Ahmetovićev predlog ruši ovu izbornu jedinicu koja je definisana Izbornim zakonom BiH.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Uvijek pali

15.01.2016 07:31

Stari metod skretanja pažnje naroda sa gladi i siromaštva, udari na RS, spomeni 91-u, i eto odmah uzvrata. Opijum za mase i ovce u torovima...

ODGOVORITE
Name

Dejan.bl

15.01.2016 08:54

Ne bih rekao da je ovde ne 'mazanje' ociju... Ovakav zahtev nije slucajan i konstantno se ponavlja. Prvo je krenulo sa samom Srebrenicom (i proslo jednom) a sad se uzima ceo jedan region. Iz Sarajeva je proterano 15oooo Srba, blizu 1oooo ubijeno pa niko ne trazi poseban status. I dok se srpski politicari svadjaju, muslimani to vesto koriste. A kad pisu, kao da je u Federaciji nesto bolja situacija nego u Republici Srpskoj. Ovaj zahtev uopste nije bezazlen i bojim se da ce zahtevi biti sve veci i veci. A nase 'vodje' neka se i dalje svadjaju oko plena ...

Name

Komentator

15.01.2016 09:07

Srebrenica mora imati posaeban status u svakom pogledu,pa i u izbornom zakonu,predlagati zakon je potpuno legitimno i legalno.

Name

Brko

15.01.2016 09:09

Dejo necemo po sablonu..pusti to Za Srebrenicu se slazem sto si iznio ali o ovom broju bi se dalo mnogo raspravljat

Name

p

15.01.2016 09:35

A BRČKO?:)

Name

milo tilo

15.01.2016 08:41

Da nece mozda hranu ponovo iz vazduha unprofora koji im je pomago u ubijanju srba oko srebenice.

ODGOVORITE
Name

Лија

15.01.2016 08:56

Чуј остаје, а гдје би то требала бити. Дали ће педофил одлучивати о нечијој судбини. Колико је њима стало до Сребренице показали су 11. јула 2015 на оном вашару уз јагњетину и штандове за продају свега и свачега.

ODGOVORITE
Name

Juzni Sloven

15.01.2016 09:06

Srebrenica kao distrikt je jedina opcija za trajno pomirenje juznoslovenske brace Srba i Bosnjaka. Ali sadasnja garnitura politicara na obje strane je nedovoljno jaka za tako tesku istorijsku odluku. A i ne zele to, jer na nepovjerenju i strahu od buducih sukoba oni zive svoj lagodni politicki zivot. Narod bi trebao uzeti ovdje stvari u svoje u ruke i zajednistvom napraviti distrikt, u srcima svih.

ODGOVORITE
Name

Nije tako

15.01.2016 09:27

Ne slazem se sa izjavama da su Bošnjaci dobrovoljno tokom rata otišli sa područja Podrinje u inostranstvo da rade.

Name

Retro

15.01.2016 09:42

Takođe i trougao SA-ZE-TU u distrikt i izdvojiti Drvar/Petrovac/Glamoč/Grahovo iz Federacije i stvoriti i tu distrikt. Pa onda dati Kladuši da ponovo proglasi Zapadnu Bosnu i odvoji se kompletno i u tom negdje se i ti probudiš. Sav mokar.

Name

Činjenica

15.01.2016 09:18

Krajem rata Vogošća i kompletno Sarajevo zamijenjeni su za Srebrenicu, a sada je ponovo hoće .

ODGOVORITE
Name

Md

15.01.2016 09:42

Ovaj buzdovan Ahmetovic priča gluposti i ovako su stvari komplikovane on bi da zakomplikuje još više, nema predlog za zaposlenje mladih ili tako nesto a za gluposti ima snage i srestava ,treba njega spakovati u Siriji pa nek tamo pokuša pomoći braći a nek Rs pusti na miru

ODGOVORITE
Name

Rajko V.

15.01.2016 09:56

Poruka je jasna, Branimo Dodika, jedino se on moze suprostaviti svim mogucim neprijateljima Srpstva ( zato sto je on Supermen, zato sto ima nad-prirodne moci )i zato on ima jedini pravo da nas ..... u mozak.

ODGOVORITE
Name

Izbori 2016

15.01.2016 13:43

Sve su sad to Predizborne

ODGOVORITE