Хроника наше економске пропасти

Већина предузећа која данас са носталгијом називамо „гиганти“, али и они који су били доста мањи на привредном небу, током и након рата изгубили су дотадашња тржишта.

Република Српска 15.01.2016 | 07:50
Хроника наше економске пропасти

Нека предузећа су уништена, неке је просто прегазило вријеме и напредак технологије. Међутим, нема сумње да је, најблаже речено, небрига довела до срозавања многих од њих. Крало се и крадуцкало док су предузећа таворила, а на то се надовезала приватизација, гдје је многима омогућено да фабрике претворе у грађевинско земљиште, или да однесу паре и остану дужни радницима и порезницима. Или су искориштена за разне, домаће махинације. У свему овоме, није било разлике ко је био на власти, сви су, у зависности од прилике, искористили да се овајде. А привреду сачували нису.

Иза наше посрнуле привреде остали су незапослени радници и њихова потраживања, неизмирене обавезе држави, а силни инвеститори на крају су најчешће износили добити по једноставним рецептима. Неплаћање обавеза, непоштовање уговора, пословање преко повезаних правних лица, задуживање предузећа и пуштања да пропадне.

Фруктона, Бања Лука

Фруктону приватизују 2003. за 25.000 марака, иако је њена књиговодствена вриједност у том тренутку била барем 5 милиона. Нови власник није испунио преузету обавезу враћања 13 милиона дуга. 2008. имовина Фруктоне продата је за 10,5 милиона КМ, иако су објекти и земљиште на којима се налазе били под хипотеком ради наплате пореског дуга, чиме је онемогућена наплата дуга Пореској управи у износу од 4,35 милиона КМ. Притом новац не лијеже на рачуне предузећа, већ размјеном између повезаних предузећа којима је у имену заједничко Креис, власници га практично продају сами себи. Суд је због малверзација осудио Недељка Поповића, Витомира Ђукића и Слободана Жупљанина на пет година затвора, али судбина предузећа, и још битније, земљишта у насељу Борик, на коме се планира изградња стамбено – пословног комплекса, и даље је непозната.

Курјак, Бијељина

Вриједност имовине овог предузећа процијењена је на 3,3 милиона, а на лицитацији је продата за 1,19 милиона КМ 2005. године. Нови власник Владо Јефтић говорио је о сарадњи са турским партнером, али од тога није било ништа, па 2010. за сличну суму купује власник из Београда. Предузеће пропада, порези се не плаћају, радници селективно остварују своја права, а због регулационог плана на тој локацији није могуће започети изградњу стамбеног комплекса, што је можда био нечији циљ. На крају 2014. предузеће поново мијења власника, и сада се у њему налази трни центар.

Трудбеник, Добој

Некада реномирани произвођач компресора и пнеуматских алата приватизован је 2008. а власници су постали конзорциј Аикон чији је власник Радован Тафра из Загреба и Компаир Добојлије Пере Букејловића, некада премијера РС, али и директор Трудбеника прије тога. Половина кација плаћена је пола милиона, уз обећање улагања 3,1 милиона КМ и повећање броја запослених. Муке Трудбеника настају прије 6 година, када је искључен из јавних набавки ЕПРС за одржавање и ремонт компресорских постројења, а посао добија предузеће из Србије. Иако може да ради и има послове са другим предузећима, Трудбеник је у последње вријеме познатији по штрајковима радника, као и по тужби против Букејловића и више лица, да су усмјеривши плаћања преко нове фирме, Трудбеник Енерџи, избјегавали плаћање обавеза матичног предузећа, чији рачун је блокиран. У тужби се говорио о 6 милиона марака штете.

Омар, Кнежево

Дрвна индустрија у Кнежеву преживјела је рат, и некако пословала до 2002. када дио државног капитала купује дотадашњи директор Борис Раљић. Од тада креће суноврат и отпуштање радника. Иако је комисија утврдила да је приватизација била незаконита, Раљић 2007. продаје Омар хрватском бизнисмену Енверу Моралићу. Формира се ново предузеће које не покреће производњу, већ на крају распродаје имовину. Незаконита приватизација, уништавање предузећа, нелегално покренут стечај, све има исти исход – нема одговорног лица.

Шећерана, Бијељина

Након што није радила од 1993. стечајни дужник Шећерана је реорганизована и почела радити 2010. Следеће године све стало, јер је откривено да је нови власник Зоран Ћопић у њу улагао новац који је прао за рачун Дарка Шарића. Један од Ћопићевих партнера Енвер Моралић (исти онај из приче о Омару из Кнежева) тражи да, као један од повјерилаца Шећеране преузме фабрику и настави са производњом. Ћопић је осуђен, а за фабрику шећера није пронађено рјешење, и она је након 4 године отклизала у стечај.

Индустрија алата, Требиње

Од 2007. власник посрнулог гиганта постаје Родољуб Драшковић. Након прве године готово ништа од уговора није поштовано. Радници су остајали без посла, нису примали пуне плате, а дио је преквалификован за рад у прехрамбеној индустрији Свислајон, истог власника. На имовини је у једном периоду била двострука хипотека, а дугови се мјере десетинама милиона амрака. Но Драшковић очигледно има политичку подршку, па осим што није кажњен за непоштовање уговора, добија подстицаје, најављује масу нових пројеката, а 2013. је добио орден од предсједника Милорада Додика.

Рудник Миљевина, Фоча

Предузеће Павгорд из Фоче купило предузеће Нови рудник Миљевина за 6 милиона марака. То предузеће је очишћено од дугова старог, од кога је прузело имовину процијењену на 34 милиона, а вриједност налазишта угља према садашњим тржишним цијенама је три милијарде марака! У периоду од 2011. до 2014. рудник је продао угља за више од 20 милиона марака. Но то није све. Павгорд није испоштовао уговор о запослењу 100 радника, а умјесто предвиђене казне од 600.000 КМ добија подстицај од 266.000.

Фабрика глинице Бирач, Зворник

Фабрику глинице приватизовала је литванска Укио банка, а уговор је потписан са тадашњим премијером Младеном Иванићем. Литванце је прије тога ангажовала влада Милорада Додика да буду консултанти за приватизацију, тако да је јединствен случај да консултант за приватизацију на крају приватизује предузеће. Уговор је раскидан, па је Микеревићева влада поништила раскид и дала нове олакшице и субвенције новом власнику. Који није улагао новац, већ на име предузећа подизао кредит, имовину пренио на друге фирме, продавао производе испод цијене повезаним предузећима, те гомилао дугове, који се на крају, ако се крајем може назвасти улазак Српске у Бирач 2013. године, мјере стотинама милона марака.

Борја, Теслић

Дрвну индустрију која је била у стечајном поступку, Влада Српске купила је 2009. за 7,3 милиона марака. Заинтересованих за куповину је било, али је влада одлучила да преузме фабрику, очистила је од дугова, уложила пар милиона у обртна средства... и продала је за 6,3 милиона марака фирми чији је власник члан СНСД Стојко Петковић. Од најављених улагања и запошљавања није било ништа, а Нова Борја је данас на издисају.

Панафлекс, Бијељина

Војин Митровић постао је власник дијела бијељинске фабрике гибљивих цијеви Панафлекс, а власник другог дијела Октан промет, чији је власник Митровић. Продајом само дијела земљишта на коме је изграђен тржни центар Том, вишеструко је отплаћена цијена којом је купљен Панафлекс 2006. године. Фабрика ипак одлази у стечај, а Војин Митровић откупљује машине и имовину Панафлекса, а од тих средстава се намирују главни повјериоци, Пореска управа, радници и Октан промет!

Чајевец, Бања Лука

На простору фабрике Чајевец у центру Бање Луке, која је некада запошљавала 7.000 радника, данас се налазе тржни центри, приватни факултети, свадбени салони... Пословна зграда у центру Бањалуке продавана је спрат по спрат, што је даље умањивало цијену. Иако је конкурентност Чајевца после рата била упитна, неке фирме из његовог система могле су да раде. Тако је „Чајевец – прецизни лив“ доведен до стечаја, па продат хрватском власнику, који је производњу преселио у Запрешић, гдје и данас ради.

Банка за марку

Извјештаји ревизије 2007. кажу да је државно удио у власништву банака продат испод тржишне вриједности. Провјера вриједности банака вођена за вријеме владе Младена Иванића није вођена, тврди ревизија. Кристал банка продата је 2001. за један евро, а процјена је да је имовина вриједила 1,94 милиона марака. Бањалучка банка продата је за 100.000, а процјена каже да је вриједила 16,5 милиона. Иванић је одбацио наводе ове ревизије, јер су раније ревизорске куће процијениле да су банке биле у дуговима, па су купци морали уложити новац за њихов рад.

Феномен - Драган Вучетић

Прије него што је постао чувен као директор ЈП Никола Тесла, преко којег је подигао милионе марака кредита ИРБ и пребацио их у Њемачку, Драган Вучетић је имао низ пословних подухвата, након којих је остајао дужан пореским органима и са неплаћеним кредитима ИРБ. Хладњача у Берковићима, фабрика пелета у Љубињу, пилана у Невесињу, воћњак у Љубињу, производња паприка у Требињу... никада нису прорадили, а за собом су оставили дугове. После свега, није јасно како је влада повјерила некоме са таквом биографијом било шта, а камоли производњу електричких аутомобила.

Извор: Магазин Истина

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

митар милиц

15.01.2016 07:58

Раоп енергоинвест пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

УНИС ФАБРИКА ЦИЈЕВИ

15.01.2016 10:18

Поздрав од радника, свима онима који су нам помагали све ове године да останемо без ицега.

Name

Рударева Кци

15.01.2016 10:19

...А РУДНИК ОЛОВА И ЦИНКА САСЕ КОД СРЕБРЕНИЦЕ.....њега нисте навели, или има наставак

Name

проблем

15.01.2016 08:13

Знате у цему је проблем са насом економијом? Проблем је гладни сто су власници постали неуци (не могу да казем неписмени), крезави и људи са огроним трбусима. Основни финанцијски и пословни успјех је изаци са Мy Wаy и слицних објеката са цацкалицом у устима и задахом на пиво или ракију. О томе како су досли до новца о томе небих.. И онда се цудимо засто подваљује се месо за Турску, цудимо се сто Кинези износе паре (колико их је само насих изнијело). Јер, уци у Јелсинград само због целицних конструкција и продати их у старо зељезо је равно злоцину, да не казем тероризму. По мом мисљењу, сви ти који су упропастили фирме на такав нацин су или злоцинци или .... Ето толико... Мада се овоме могло писати деценијама, а Достојевски би имао материјала за 10 зивота да писе о нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

15.01.2016 13:22

Тако је али понос је ДИПЛПМА макар ТАТА или ПУНАЦ купио. Све ст добро написали али бојим се да мој изглед не одговара васој тразеној особи али ја нисам од 1969 у СР. само да заврси несто и да га ставимо да ради али Техника такве не цека. Мени је зао да немас никога да казе да не зна ниста ста ради нити ста привреди!

Name

марко самардзиц

15.01.2016 08:15

Имали смо све ус лове иако је био рат да зивимо сасвим солидно И да нас је дупло висе становниства!Овако некакав идиот Павловиц је купио природно добро И арце како хоце,а таквих је много!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

15.01.2016 08:40

Нисте навели развојну банку коју је Иванић продао за 2 милиона марака Мајку Ђорђевићу, бизнисмену из Америке нашег поријекла, да би је овај продао НЛБ банци за 46 милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

15.01.2016 08:43

Стета сто не пребаците тему преко Бањ брда , да видите ста је "сељадија" из СДА(они који "цувају" БиХ) урадила са Тузлом и ста јос ради!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКОЛАЦ

15.01.2016 08:57

НОВА РОМАНИЈА СОКОЛАЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

полиција

15.01.2016 09:01

Као да је то нешто ново полиција у заштити властитих интереса пљачка наравно угледала се на послодавца

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГОКЕА

15.01.2016 09:07

КАКО МОЖЕ ДА СЕ ФИНАНСИРА КК ИГОКЕА. КОЛИКО ПАРА СЕ УЗИМА ИЗ БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. КО СУ СВЕ МИНИСТРИ СПОРТА И ОМЛАДИНЕ. НЕЋЕТЕ ДУГО НАРОД ЋЕ ВАС ПОЧИСТИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сани

15.01.2016 10:55

Финансира се тако да свако коме се нареди исти дан мора уплатити тражену суму. Запамтите, кад не буде Додика, неће бити ни тог клуба, а ни клуба из Мркоњића кад оде Тегелтија. То је срамота. А Борац пропада, хоће да се прикључи Крупи на Врбасу. Они нису нормални, то је јасно као дан. Још некој луди пала Милосава на памет, о Боже свети , видиш ли ти ово?

Name

Лијевцан

15.01.2016 09:11

"Енгелс поцео,Маркс доврсио" Тако је и код нас,СДС и ПДП поцео а СНСД,ДНС и СП доврсили унистење предузеца,али и пољопривреде и комплетне економије. Алал вера мајстори

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле китиц

15.01.2016 09:21

Радил која фирма у додиковој самоуправној двици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

снд

15.01.2016 09:31

Ста реци а не заплакати

ОДГОВОРИТЕ
Name

треф

15.01.2016 09:33

Столар Бијељина

ОДГОВОРИТЕ
Name

чаруга

15.01.2016 09:49

Е кад сте почели онда овако стање код нас у БРОДУ :МЕТАЛ ЕМАЈЛ;ЧАРАПАНА;ГИК;МЕТАЛ БРОД има још ал да неби било превише

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрка

15.01.2016 12:55

Сјахао Курта да узјаше Мурта...ето тако је у Броду. А начелник издао пословни простор Граничној полицији И запослио сина код њих. Има још нешто И са кабловском телевизијом, али шта вриједи писати. Ал је важно да му бивши Черков лик држи кишобран и тако њих двојица шетају по киши. О Христе...Поздрав за Чаругу

Name

ПЕТАР

15.01.2016 10:07

АЛА СУ ЈЕ (РС) средили,свака им част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

туга

15.01.2016 10:20

Ово је само врх леденог бријега. Гдје су јос Јелсинград,РАОП,Новотекс,Романија,Рудници у Сребреници... Има тога колко хоцете

ОДГОВОРИТЕ
Name

јадно

15.01.2016 10:31

Од очију, без очију. Давали подстицај свакој фукари. Поштен није могао ни прићи влади. Како тад тако и сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесиње

15.01.2016 10:31

Планинско добро у Невесињу,преко 7 000 000 КМ од Развојне,близу 1 000 музних крава (на папиру)хиљуаде хектара земље на коју није плаћена концесија.Газду помогла Републичка и локална власт(СНСД-СДС).Радници радили на црно и по 16 сата за минималац или за месо у газдиној месари. Све уништено,покрадено само газда Лале Пикула воза ђипа нерегистрованог и шепури се по Невесињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

циле

15.01.2016 22:14

Шта ће Лале јадни задужили га а измузли му живу лову па га оставише на циједилу с оно нешто болесних говеда. Одговорно тврдим да је ЦОЗА НОСТРА мала маца ЗА ДОДИКА И СНСД Није Лале једини,имате случајева диљем Српске Иовај ће се случај процесуирати па ће јавност све сазнати

Name

радник јадник

15.01.2016 11:05

Пик Младен Стојановић, Трико Градишка, Радник Градишка, Стандард Градишка, 2 земљорадничке задруге, Плантаже, све је уништено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

циле

15.01.2016 11:13

ЈА али ми смо на жалост СИСТЕМСКИ ОПЉАЧКАНИ ПЉАЧКАШИ СУ У НАШЕМ СЛУЧАЈУ ЗАШТИЋЕНИ КО МЕЂЕДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

15.01.2016 12:11

Ја бих могао да експлодирам од муке, оцекујетели да ратни профитери покрену производњу? (они су неписмени) да нихови радници раде али како са купљеним дипломама а тко је и са владом партија познаство мито и коце да ради? Техника не цека господу из СР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

15.01.2016 13:08

А шта је са Ветеран СиМ Бијељина? БОРС отплаћује кредит, а Пантелија Ћургуз сада савјетник предсједника РС. Ваљда по заслузи. Долази ли уопште на посао? Познат је по томе да га никад нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гост

15.01.2016 13:46

Откуда они све знају за нерад јел то се уци у некој сколи треба им кад умру обуци хлаце са по 10 дзепова.

Name

Мјкјца

15.01.2016 22:04

Јбт па висе се изгубило у миру него за време рата,испаде да је боље да се то све порусило за време рата, мозда би се на тај нацин и изградила бар једна фабрика овако све лопине растурисе.Ову тзв.дрзавицу БиХ најбоље по сваку цену напустити,невреди овде планират будуцност ако си постен

ОДГОВОРИТЕ