Hronika naše ekonomske propasti

Većina preduzeća koja danas sa nostalgijom nazivamo „giganti“, ali i oni koji su bili dosta manji na privrednom nebu, tokom i nakon rata izgubili su dotadašnja tržišta.

Republika Srpska 15.01.2016 | 07:50
Hronika naše ekonomske propasti

Neka preduzeća su uništena, neke je prosto pregazilo vrijeme i napredak tehnologije. Međutim, nema sumnje da je, najblaže rečeno, nebriga dovela do srozavanja mnogih od njih. Kralo se i kraduckalo dok su preduzeća tavorila, a na to se nadovezala privatizacija, gdje je mnogima omogućeno da fabrike pretvore u građevinsko zemljište, ili da odnesu pare i ostanu dužni radnicima i poreznicima. Ili su iskorištena za razne, domaće mahinacije. U svemu ovome, nije bilo razlike ko je bio na vlasti, svi su, u zavisnosti od prilike, iskoristili da se ovajde. A privredu sačuvali nisu.

Iza naše posrnule privrede ostali su nezaposleni radnici i njihova potraživanja, neizmirene obaveze državi, a silni investitori na kraju su najčešće iznosili dobiti po jednostavnim receptima. Neplaćanje obaveza, nepoštovanje ugovora, poslovanje preko povezanih pravnih lica, zaduživanje preduzeća i puštanja da propadne.

Fruktona, Banja Luka

Fruktonu privatizuju 2003. za 25.000 maraka, iako je njena knjigovodstvena vrijednost u tom trenutku bila barem 5 miliona. Novi vlasnik nije ispunio preuzetu obavezu vraćanja 13 miliona duga. 2008. imovina Fruktone prodata je za 10,5 miliona KM, iako su objekti i zemljište na kojima se nalaze bili pod hipotekom radi naplate poreskog duga, čime je onemogućena naplata duga Poreskoj upravi u iznosu od 4,35 miliona KM. Pritom novac ne liježe na račune preduzeća, već razmjenom između povezanih preduzeća kojima je u imenu zajedničko Kreis, vlasnici ga praktično prodaju sami sebi. Sud je zbog malverzacija osudio Nedeljka Popovića, Vitomira Đukića i Slobodana Župljanina na pet godina zatvora, ali sudbina preduzeća, i još bitnije, zemljišta u naselju Borik, na kome se planira izgradnja stambeno – poslovnog kompleksa, i dalje je nepoznata.

Kurjak, Bijeljina

Vrijednost imovine ovog preduzeća procijenjena je na 3,3 miliona, a na licitaciji je prodata za 1,19 miliona KM 2005. godine. Novi vlasnik Vlado Jeftić govorio je o saradnji sa turskim partnerom, ali od toga nije bilo ništa, pa 2010. za sličnu sumu kupuje vlasnik iz Beograda. Preduzeće propada, porezi se ne plaćaju, radnici selektivno ostvaruju svoja prava, a zbog regulacionog plana na toj lokaciji nije moguće započeti izgradnju stambenog kompleksa, što je možda bio nečiji cilj. Na kraju 2014. preduzeće ponovo mijenja vlasnika, i sada se u njemu nalazi trni centar.

Trudbenik, Doboj

Nekada renomirani proizvođač kompresora i pneumatskih alata privatizovan je 2008. a vlasnici su postali konzorcij Aikon čiji je vlasnik Radovan Tafra iz Zagreba i Kompair Dobojlije Pere Bukejlovića, nekada premijera RS, ali i direktor Trudbenika prije toga. Polovina kacija plaćena je pola miliona, uz obećanje ulaganja 3,1 miliona KM i povećanje broja zaposlenih. Muke Trudbenika nastaju prije 6 godina, kada je isključen iz javnih nabavki EPRS za održavanje i remont kompresorskih postrojenja, a posao dobija preduzeće iz Srbije. Iako može da radi i ima poslove sa drugim preduzećima, Trudbenik je u poslednje vrijeme poznatiji po štrajkovima radnika, kao i po tužbi protiv Bukejlovića i više lica, da su usmjerivši plaćanja preko nove firme, Trudbenik Enerdži, izbjegavali plaćanje obaveza matičnog preduzeća, čiji račun je blokiran. U tužbi se govorio o 6 miliona maraka štete.

Omar, Kneževo

Drvna industrija u Kneževu preživjela je rat, i nekako poslovala do 2002. kada dio državnog kapitala kupuje dotadašnji direktor Boris Raljić. Od tada kreće sunovrat i otpuštanje radnika. Iako je komisija utvrdila da je privatizacija bila nezakonita, Raljić 2007. prodaje Omar hrvatskom biznismenu Enveru Moraliću. Formira se novo preduzeće koje ne pokreće proizvodnju, već na kraju rasprodaje imovinu. Nezakonita privatizacija, uništavanje preduzeća, nelegalno pokrenut stečaj, sve ima isti ishod – nema odgovornog lica.

Šećerana, Bijeljina

Nakon što nije radila od 1993. stečajni dužnik Šećerana je reorganizovana i počela raditi 2010. Sledeće godine sve stalo, jer je otkriveno da je novi vlasnik Zoran Ćopić u nju ulagao novac koji je prao za račun Darka Šarića. Jedan od Ćopićevih partnera Enver Moralić (isti onaj iz priče o Omaru iz Kneževa) traži da, kao jedan od povjerilaca Šećerane preuzme fabriku i nastavi sa proizvodnjom. Ćopić je osuđen, a za fabriku šećera nije pronađeno rješenje, i ona je nakon 4 godine otklizala u stečaj.

Industrija alata, Trebinje

Od 2007. vlasnik posrnulog giganta postaje Rodoljub Drašković. Nakon prve godine gotovo ništa od ugovora nije poštovano. Radnici su ostajali bez posla, nisu primali pune plate, a dio je prekvalifikovan za rad u prehrambenoj industriji Svislajon, istog vlasnika. Na imovini je u jednom periodu bila dvostruka hipoteka, a dugovi se mjere desetinama miliona amraka. No Drašković očigledno ima političku podršku, pa osim što nije kažnjen za nepoštovanje ugovora, dobija podsticaje, najavljuje masu novih projekata, a 2013. je dobio orden od predsjednika Milorada Dodika.

Rudnik Miljevina, Foča

Preduzeće Pavgord iz Foče kupilo preduzeće Novi rudnik Miljevina za 6 miliona maraka. To preduzeće je očišćeno od dugova starog, od koga je pruzelo imovinu procijenjenu na 34 miliona, a vrijednost nalazišta uglja prema sadašnjim tržišnim cijenama je tri milijarde maraka! U periodu od 2011. do 2014. rudnik je prodao uglja za više od 20 miliona maraka. No to nije sve. Pavgord nije ispoštovao ugovor o zaposlenju 100 radnika, a umjesto predviđene kazne od 600.000 KM dobija podsticaj od 266.000.

Fabrika glinice Birač, Zvornik

Fabriku glinice privatizovala je litvanska Ukio banka, a ugovor je potpisan sa tadašnjim premijerom Mladenom Ivanićem. Litvance je prije toga angažovala vlada Milorada Dodika da budu konsultanti za privatizaciju, tako da je jedinstven slučaj da konsultant za privatizaciju na kraju privatizuje preduzeće. Ugovor je raskidan, pa je Mikerevićeva vlada poništila raskid i dala nove olakšice i subvencije novom vlasniku. Koji nije ulagao novac, već na ime preduzeća podizao kredit, imovinu prenio na druge firme, prodavao proizvode ispod cijene povezanim preduzećima, te gomilao dugove, koji se na kraju, ako se krajem može nazvasti ulazak Srpske u Birač 2013. godine, mjere stotinama milona maraka.

Borja, Teslić

Drvnu industriju koja je bila u stečajnom postupku, Vlada Srpske kupila je 2009. za 7,3 miliona maraka. Zainteresovanih za kupovinu je bilo, ali je vlada odlučila da preuzme fabriku, očistila je od dugova, uložila par miliona u obrtna sredstva... i prodala je za 6,3 miliona maraka firmi čiji je vlasnik član SNSD Stojko Petković. Od najavljenih ulaganja i zapošljavanja nije bilo ništa, a Nova Borja je danas na izdisaju.

Panafleks, Bijeljina

Vojin Mitrović postao je vlasnik dijela bijeljinske fabrike gibljivih cijevi Panafleks, a vlasnik drugog dijela Oktan promet, čiji je vlasnik Mitrović. Prodajom samo dijela zemljišta na kome je izgrađen tržni centar Tom, višestruko je otplaćena cijena kojom je kupljen Panafleks 2006. godine. Fabrika ipak odlazi u stečaj, a Vojin Mitrović otkupljuje mašine i imovinu Panafleksa, a od tih sredstava se namiruju glavni povjerioci, Poreska uprava, radnici i Oktan promet!

Čajevec, Banja Luka

Na prostoru fabrike Čajevec u centru Banje Luke, koja je nekada zapošljavala 7.000 radnika, danas se nalaze tržni centri, privatni fakulteti, svadbeni saloni... Poslovna zgrada u centru Banjaluke prodavana je sprat po sprat, što je dalje umanjivalo cijenu. Iako je konkurentnost Čajevca posle rata bila upitna, neke firme iz njegovog sistema mogle su da rade. Tako je „Čajevec – precizni liv“ doveden do stečaja, pa prodat hrvatskom vlasniku, koji je proizvodnju preselio u Zaprešić, gdje i danas radi.

Banka za marku

Izvještaji revizije 2007. kažu da je državno udio u vlasništvu banaka prodat ispod tržišne vrijednosti. Provjera vrijednosti banaka vođena za vrijeme vlade Mladena Ivanića nije vođena, tvrdi revizija. Kristal banka prodata je 2001. za jedan evro, a procjena je da je imovina vrijedila 1,94 miliona maraka. Banjalučka banka prodata je za 100.000, a procjena kaže da je vrijedila 16,5 miliona. Ivanić je odbacio navode ove revizije, jer su ranije revizorske kuće procijenile da su banke bile u dugovima, pa su kupci morali uložiti novac za njihov rad.

Fenomen - Dragan Vučetić

Prije nego što je postao čuven kao direktor JP Nikola Tesla, preko kojeg je podigao milione maraka kredita IRB i prebacio ih u Njemačku, Dragan Vučetić je imao niz poslovnih poduhvata, nakon kojih je ostajao dužan poreskim organima i sa neplaćenim kreditima IRB. Hladnjača u Berkovićima, fabrika peleta u Ljubinju, pilana u Nevesinju, voćnjak u Ljubinju, proizvodnja paprika u Trebinju... nikada nisu proradili, a za sobom su ostavili dugove. Posle svega, nije jasno kako je vlada povjerila nekome sa takvom biografijom bilo šta, a kamoli proizvodnju električkih automobila.

Izvor: Magazin Istina

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

mitar milic

15.01.2016 06:58

Raop energoinvest propast

ODGOVORITE
Name

UNIS FABRIKA CIJEVI

15.01.2016 09:18

Pozdrav od radnika, svima onima koji su nam pomagali sve ove godine da ostanemo bez icega.

Name

Rudareva Kci

15.01.2016 09:19

...A RUDNIK OLOVA I CINKA SASE KOD SREBRENICE.....njega niste naveli, ili ima nastavak

Name

problem

15.01.2016 07:13

Znate u cemu je problem sa nasom ekonomijom? Problem je gladni sto su vlasnici postali neuci (ne mogu da kazem nepismeni), krezavi i ljudi sa ogronim trbusima. Osnovni financijski i poslovni uspjeh je izaci sa My Way i slicnih objekata sa cackalicom u ustima i zadahom na pivo ili rakiju. O tome kako su dosli do novca o tome nebih.. I onda se cudimo zasto podvaljuje se meso za Tursku, cudimo se sto Kinezi iznose pare (koliko ih je samo nasih iznijelo). Jer, uci u Jelsingrad samo zbog celicnih konstrukcija i prodati ih u staro zeljezo je ravno zlocinu, da ne kazem terorizmu. Po mom misljenju, svi ti koji su upropastili firme na takav nacin su ili zlocinci ili .... Eto toliko... Mada se ovome moglo pisati decenijama, a Dostojevski bi imao materijala za 10 zivota da pise o nama.

ODGOVORITE
Name

kum

15.01.2016 12:22

Tako je ali ponos je DIPLPMA makar TATA ili PUNAC kupio. Sve st dobro napisali ali bojim se da moj izgled ne odgovara vasoj trazenoj osobi ali ja nisam od 1969 u SR. samo da zavrsi nesto i da ga stavimo da radi ali Tehnika takve ne ceka. Meni je zao da nemas nikoga da kaze da ne zna nista sta radi niti sta privredi!

Name

marko samardzic

15.01.2016 07:15

Imali smo sve us love iako je bio rat da zivimo sasvim solidno I da nas je duplo vise stanovnistva!Ovako nekakav idiot Pavlovic je kupio prirodno dobro I arce kako hoce,a takvih je mnogo!!!

ODGOVORITE
Name

baja

15.01.2016 07:40

Niste naveli razvojnu banku koju je Ivanić prodao za 2 miliona maraka Majku Đorđeviću, biznismenu iz Amerike našeg porijekla, da bi je ovaj prodao NLB banci za 46 miliona.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

15.01.2016 07:43

Steta sto ne prebacite temu preko Banj brda , da vidite sta je "seljadija" iz SDA(oni koji "cuvaju" BiH) uradila sa Tuzlom i sta jos radi!!

ODGOVORITE
Name

SOKOLAC

15.01.2016 07:57

NOVA ROMANIJA SOKOLAC

ODGOVORITE
Name

policija

15.01.2016 08:01

Kao da je to nešto novo policija u zaštiti vlastitih interesa pljačka naravno ugledala se na poslodavca

ODGOVORITE
Name

IGOKEA

15.01.2016 08:07

KAKO MOŽE DA SE FINANSIRA KK IGOKEA. KOLIKO PARA SE UZIMA IZ BUDŽETA REPUBLIKE SRPSKE. KO SU SVE MINISTRI SPORTA I OMLADINE. NEĆETE DUGO NAROD ĆE VAS POČISTITI.

ODGOVORITE
Name

Sani

15.01.2016 09:55

Finansira se tako da svako kome se naredi isti dan mora uplatiti traženu sumu. Zapamtite, kad ne bude Dodika, neće biti ni tog kluba, a ni kluba iz Mrkonjića kad ode Tegeltija. To je sramota. A Borac propada, hoće da se priključi Krupi na Vrbasu. Oni nisu normalni, to je jasno kao dan. Još nekoj ludi pala Milosava na pamet, o Bože sveti , vidiš li ti ovo?

Name

Lijevcan

15.01.2016 08:11

"Engels poceo,Marks dovrsio" Tako je i kod nas,SDS i PDP poceo a SNSD,DNS i SP dovrsili unistenje preduzeca,ali i poljoprivrede i kompletne ekonomije. Alal vera majstori

ODGOVORITE
Name

mile kitic

15.01.2016 08:21

Radil koja firma u dodikovoj samoupravnoj dvici.

ODGOVORITE
Name

snd

15.01.2016 08:31

Sta reci a ne zaplakati

ODGOVORITE
Name

tref

15.01.2016 08:33

Stolar Bijeljina

ODGOVORITE
Name

čaruga

15.01.2016 08:49

E kad ste počeli onda ovako stanje kod nas u BRODU :METAL EMAJL;ČARAPANA;GIK;METAL BROD ima još al da nebi bilo previše

ODGOVORITE
Name

Mrka

15.01.2016 11:55

Sjahao Kurta da uzjaše Murta...eto tako je u Brodu. A načelnik izdao poslovni prostor Graničnoj policiji I zaposlio sina kod njih. Ima još nešto I sa kablovskom televizijom, ali šta vrijedi pisati. Al je važno da mu bivši Čerkov lik drži kišobran i tako njih dvojica šetaju po kiši. O Hriste...Pozdrav za Čarugu

Name

PETAR

15.01.2016 09:07

ALA SU JE (RS) sredili,svaka im čast!

ODGOVORITE
Name

tuga

15.01.2016 09:20

Ovo je samo vrh ledenog brijega. Gdje su jos Jelsingrad,RAOP,Novoteks,Romanija,Rudnici u Srebrenici... Ima toga kolko hocete

ODGOVORITE
Name

jadno

15.01.2016 09:31

Od očiju, bez očiju. Davali podsticaj svakoj fukari. Pošten nije mogao ni prići vladi. Kako tad tako i sad.

ODGOVORITE
Name

Nevesinje

15.01.2016 09:31

Planinsko dobro u Nevesinju,preko 7 000 000 KM od Razvojne,blizu 1 000 muznih krava (na papiru)hiljuade hektara zemlje na koju nije plaćena koncesija.Gazdu pomogla Republička i lokalna vlast(SNSD-SDS).Radnici radili na crno i po 16 sata za minimalac ili za meso u gazdinoj mesari. Sve uništeno,pokradeno samo gazda Lale Pikula voza đipa neregistrovanog i šepuri se po Nevesinju.

ODGOVORITE
Name

cile

15.01.2016 21:14

Šta će Lale jadni zadužili ga a izmuzli mu živu lovu pa ga ostaviše na cijedilu s ono nešto bolesnih goveda. Odgovorno tvrdim da je COZA NOSTRA mala maca ZA DODIKA I SNSD Nije Lale jedini,imate slučajeva diljem Srpske Iovaj će se slučaj procesuirati pa će javnost sve saznati

Name

radnik jadnik

15.01.2016 10:05

Pik Mladen Stojanović, Triko Gradiška, Radnik Gradiška, Standard Gradiška, 2 zemljoradničke zadruge, Plantaže, sve je uništeno.

ODGOVORITE
Name

cile

15.01.2016 10:13

JA ali mi smo na žalost SISTEMSKI OPLJAČKANI PLJAČKAŠI SU U NAŠEM SLUČAJU ZAŠTIĆENI KO MEĐEDI

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

15.01.2016 11:11

Ja bih mogao da eksplodiram od muke, ocekujeteli da ratni profiteri pokrenu proizvodnju? (oni su nepismeni) da nihovi radnici rade ali kako sa kupljenim diplomama a tko je i sa vladom partija poznastvo mito i koce da radi? Tehnika ne ceka gospodu iz SR.

ODGOVORITE
Name

Borac

15.01.2016 12:08

A šta je sa Veteran SiM Bijeljina? BORS otplaćuje kredit, a Pantelija Ćurguz sada savjetnik predsjednika RS. Valjda po zasluzi. Dolazi li uopšte na posao? Poznat je po tome da ga nikad nema.

ODGOVORITE
Name

Gost

15.01.2016 12:46

Otkuda oni sve znaju za nerad jel to se uci u nekoj skoli treba im kad umru obuci hlace sa po 10 dzepova.

Name

Mjkjca

15.01.2016 21:04

Jbt pa vise se izgubilo u miru nego za vreme rata,ispade da je bolje da se to sve porusilo za vreme rata, mozda bi se na taj nacin i izgradila bar jedna fabrika ovako sve lopine rasturise.Ovu tzv.drzavicu BiH najbolje po svaku cenu napustiti,nevredi ovde planirat buducnost ako si posten

ODGOVORITE