Анализа: Шта ће сад да раде Реал и Атлетико?!

Реал у паници јури нешто велико, лукави Атетико био спреман и урадио домаћи! Мадридски великани су у компликованој ситуацији и имају још 20 дана да доведу појачања за наредних годину дана.

Фудбал 16.01.2016 | 23:45
Анализа: Шта ће сад да раде Реал и Атлетико?!

И над Краљем има поп. Иако је ФИФА била доследна у одлуци да Барселони забрани регистрацију појачања у два прелазна рока, мало ко је могао да верује да ће светска кућа фудбала остати принципијелна и када су у питању претње Реал Мадриду. Мадрид је данас остао у шоку када је ФИФА одсекла казну Реалу и Атлетику идентичну оној Барселониној. Мадридским великанима је забрањена регистрација појачања у наредна два прелазна рока. Ако је такав третман према Атлетику могао да се очекује, отворен рат са најмоћнијим клубом на планети је поправио имиџ ФИФА као ретко која неја одлука претходних година. И деценија.

Пресуда је изречена, Мадрђани ће се жалити, али ће проћи као и Барселона. Остаје им да се спреме за необичну ситуацију на коју нису навикли. Два прелазна рока без појачања су озбиљан ударац за политику Реала која се заснива на довођењу по једне велике звезде сваког лета. Чак и за Атлетико је ово поприличан проблем с обзиром колико су Јорганџије постале озбиљан играч на фудбалској пијаци последњих година.

Шта даље? Реаговати муњевито и силовито или збити редове годину дана?

Правила кажу да Мадриђани не могу да региструју нове играче у следећа два прелазна рока. Али могу у овом и могу у следећа два да враћају своје фудбалере са позајмица.

Цела фудбалска јавност се данас бави превиђањем следећих корака Реала и Атлетика. Поготово Реала који је имао велике планове. У Атлетику као да су били спремни на овако нешто. Симеоне је у претходних годину и по дана потпуно реконструисао онај шампионски тим који се прилично распао неким битним одласцима попут Дијега Косте, Куртое, Филипеа Луиса (он се једини вратио), Арде, Миранде… Атлетико је био веома активан од лета 2013. године. Није жалио пара, али је улагао и у будућност куповинама Облака, Гризмана, Караска, Корее, Вијета, Савића, па и Џексона Мартинеза који није баш тако млад, али је дошао као огромно појачање. Истовремено је Симеоне пружио праву шансу Саулу Њигезу и Оливеру Торесу и промовисао их у битне играче који би могли попут Кокеа да постану носиоци гре. Ове зиме је довео и “новог Маскерана” Краневитера и “намазаног” Фернандеза из Селте. Атлетику практично и нису потребна нека велика појачања. Ако не буде повреда и одлазака. А тешко да ће бити неких продаја иако многи желе Гризмана, Саула, Кокеа… Атлетико је “закрпљен” и јако добро попуњен на свим позицијама. Има тим који пуца од талента и може да буде само бољи.

Наравно, ту је још око 20 дана да се у овом прелазном року нешто пазари, али нема назнака ко би то могао да буде. Евентуално једно или два појачања. Први задатак ће бити да се Торесова позајмица из Милана претвори у сталан уговор и да се лише Ћерћија једном за свагда. То би требало да се заврши у наредних неколико дана. Атлетико на позајмицама има још одличног Гилавогија у Волфзбургу, Баптистаа у Виљареалу и Манкиља у Марсељу. То су играчи који би Атлетико у неком случају преке потребе могао да повуче назад на Калдерон. Као и неколицину младих фудбалера попут суперталентованог Колумбијца Сантоса Бореа којег пореде са Фалкаом. Дакле, простора за манвеар има…

Много компликованија и аларамнтнија ситуација је у Реал Мадриду. Следеће лето је планирано као велика реконструкција и почетак пројекта “Галактикоси 3”. Од тога сада нема ништа… Реал је сигурно имао у плановима да нападне Погбу, Азара, Левандовског, Пјанића, Де Хеу или неко слично велико име. Сада ће морати да заборави на то. Теоретски, могуће је да покуша и у наредних 20 дана, али неписано правило је да се такви трансфери не дешавају зими. То значи и кочницу за продају Герета Бејла о којој се спекулисало, али и још неких фудбалера попут Иска којег су чекали Сити и Јуве или Кроса о чијем повратку у Бајерн се шушкало у последње време.

За разлику од Атлетика који може, али и не мора у паничну куповину, од Реала се очекује да изведе неки такав паничан потез до 2. фебруара. Погба и поменути су нереалне мете, али Реал би могао да нападне Емерика Лапорта из Билбаа или да активира “бај-бек” клаузулу Алвара Морате.
“Реал сада мора да купује. На силу. Мора да убрза неке потезе које је планирао за следеће лето, а верујем да су у Реалу били спремни и на овакву ситуацију. Не знам какви су Зиданови планови, али Реал може са 32.000.000 евра да одмах врати Морату у Мадрид. Доста ће да зависи од Зидана”, прокоментарисао је чувени менаџер Ернесто Бронзети, познат по великим пословима које је радио са Реалом и пријатељству са Флорентином Перезом.

Наравно, и Реал попут Атлетика има неколицину одличних играча на позајмицама. То су Коентрао (Монако), Лукас Силва (Марсељ), али и двојица прилично талентованих клинаца. Офанзивац Марко Асенсио из Еспањола и штопер Хезус Ваљехо из Сарагосе којем предвиђају блиставу будућност и пореде га са Фернандом Јером. Има их још на позајмицама, али овај квартет се намеће као најреалније решење.

У Реалу сигурни склапају неке планове за преосталих 20 дана прелазног рока, али простор за дејствовање је сужен у односу на лето када Меренгеси по обичају склапају велике послове. Ретко који озбиљан клуб се одриче озбиљног играча у јеку сезоне. Додуше, када зове Реал то је увек нешто посебно и на такав притисак ретко ко остане имун.

Коментари / 0

Оставите коментар