Analiza: Šta će sad da rade Real i Atletiko?!

Real u panici juri nešto veliko, lukavi Atetiko bio spreman i uradio domaći! Madridski velikani su u komplikovanoj situaciji i imaju još 20 dana da dovedu pojačanja za narednih godinu dana.

Fudbal 16.01.2016 | 23:45
Analiza: Šta će sad da rade Real i Atletiko?!

I nad Kraljem ima pop. Iako je FIFA bila dosledna u odluci da Barseloni zabrani registraciju pojačanja u dva prelazna roka, malo ko je mogao da veruje da će svetska kuća fudbala ostati principijelna i kada su u pitanju pretnje Real Madridu. Madrid je danas ostao u šoku kada je FIFA odsekla kaznu Realu i Atletiku identičnu onoj Barseloninoj. Madridskim velikanima je zabranjena registracija pojačanja u naredna dva prelazna roka. Ako je takav tretman prema Atletiku mogao da se očekuje, otvoren rat sa najmoćnijim klubom na planeti je popravio imidž FIFA kao retko koja neja odluka prethodnih godina. I decenija.

Presuda je izrečena, Madrđani će se žaliti, ali će proći kao i Barselona. Ostaje im da se spreme za neobičnu situaciju na koju nisu navikli. Dva prelazna roka bez pojačanja su ozbiljan udarac za politiku Reala koja se zasniva na dovođenju po jedne velike zvezde svakog leta. Čak i za Atletiko je ovo popriličan problem s obzirom koliko su Jorgandžije postale ozbiljan igrač na fudbalskoj pijaci poslednjih godina.

Šta dalje? Reagovati munjevito i silovito ili zbiti redove godinu dana?

Pravila kažu da Madriđani ne mogu da registruju nove igrače u sledeća dva prelazna roka. Ali mogu u ovom i mogu u sledeća dva da vraćaju svoje fudbalere sa pozajmica.

Cela fudbalska javnost se danas bavi previđanjem sledećih koraka Reala i Atletika. Pogotovo Reala koji je imao velike planove. U Atletiku kao da su bili spremni na ovako nešto. Simeone je u prethodnih godinu i po dana potpuno rekonstruisao onaj šampionski tim koji se prilično raspao nekim bitnim odlascima poput Dijega Koste, Kurtoe, Filipea Luisa (on se jedini vratio), Arde, Mirande… Atletiko je bio veoma aktivan od leta 2013. godine. Nije žalio para, ali je ulagao i u budućnost kupovinama Oblaka, Grizmana, Karaska, Koree, Vijeta, Savića, pa i Džeksona Martineza koji nije baš tako mlad, ali je došao kao ogromno pojačanje. Istovremeno je Simeone pružio pravu šansu Saulu Njigezu i Oliveru Toresu i promovisao ih u bitne igrače koji bi mogli poput Kokea da postanu nosioci gre. Ove zime je doveo i “novog Maskerana” Kranevitera i “namazanog” Fernandeza iz Selte. Atletiku praktično i nisu potrebna neka velika pojačanja. Ako ne bude povreda i odlazaka. A teško da će biti nekih prodaja iako mnogi žele Grizmana, Saula, Kokea… Atletiko je “zakrpljen” i jako dobro popunjen na svim pozicijama. Ima tim koji puca od talenta i može da bude samo bolji.

Naravno, tu je još oko 20 dana da se u ovom prelaznom roku nešto pazari, ali nema naznaka ko bi to mogao da bude. Eventualno jedno ili dva pojačanja. Prvi zadatak će biti da se Toresova pozajmica iz Milana pretvori u stalan ugovor i da se liše Ćerćija jednom za svagda. To bi trebalo da se završi u narednih nekoliko dana. Atletiko na pozajmicama ima još odličnog Gilavogija u Volfzburgu, Baptistaa u Viljarealu i Mankilja u Marselju. To su igrači koji bi Atletiko u nekom slučaju preke potrebe mogao da povuče nazad na Kalderon. Kao i nekolicinu mladih fudbalera poput supertalentovanog Kolumbijca Santosa Borea kojeg porede sa Falkaom. Dakle, prostora za manvear ima…

Mnogo komplikovanija i alaramntnija situacija je u Real Madridu. Sledeće leto je planirano kao velika rekonstrukcija i početak projekta “Galaktikosi 3”. Od toga sada nema ništa… Real je sigurno imao u planovima da napadne Pogbu, Azara, Levandovskog, Pjanića, De Heu ili neko slično veliko ime. Sada će morati da zaboravi na to. Teoretski, moguće je da pokuša i u narednih 20 dana, ali nepisano pravilo je da se takvi transferi ne dešavaju zimi. To znači i kočnicu za prodaju Gereta Bejla o kojoj se spekulisalo, ali i još nekih fudbalera poput Iska kojeg su čekali Siti i Juve ili Krosa o čijem povratku u Bajern se šuškalo u poslednje vreme.

Za razliku od Atletika koji može, ali i ne mora u paničnu kupovinu, od Reala se očekuje da izvede neki takav paničan potez do 2. februara. Pogba i pomenuti su nerealne mete, ali Real bi mogao da napadne Emerika Laporta iz Bilbaa ili da aktivira “baj-bek” klauzulu Alvara Morate.
“Real sada mora da kupuje. Na silu. Mora da ubrza neke poteze koje je planirao za sledeće leto, a verujem da su u Realu bili spremni i na ovakvu situaciju. Ne znam kakvi su Zidanovi planovi, ali Real može sa 32.000.000 evra da odmah vrati Moratu u Madrid. Dosta će da zavisi od Zidana”, prokomentarisao je čuveni menadžer Ernesto Bronzeti, poznat po velikim poslovima koje je radio sa Realom i prijateljstvu sa Florentinom Perezom.

Naravno, i Real poput Atletika ima nekolicinu odličnih igrača na pozajmicama. To su Koentrao (Monako), Lukas Silva (Marselj), ali i dvojica prilično talentovanih klinaca. Ofanzivac Marko Asensio iz Espanjola i štoper Hezus Valjeho iz Saragose kojem predviđaju blistavu budućnost i porede ga sa Fernandom Jerom. Ima ih još na pozajmicama, ali ovaj kvartet se nameće kao najrealnije rešenje.

U Realu sigurni sklapaju neke planove za preostalih 20 dana prelaznog roka, ali prostor za dejstvovanje je sužen u odnosu na leto kada Merengesi po običaju sklapaju velike poslove. Retko koji ozbiljan klub se odriče ozbiljnog igrača u jeku sezone. Doduše, kada zove Real to je uvek nešto posebno i na takav pritisak retko ko ostane imun.

Komentari / 0

Ostavite komentar