Најава - ЕУРО за рукометаше: Повратак отписаних или...?!

У петак почиње Европско првенство. Србија у групи са Француском, Пољском и Македонијом. Да ли "орлови" могу да изненаде и стигну барем до квалификација за Олимпијске игре?

Остали спортови 14.01.2016 | 21:00
Најава - ЕУРО за рукометаше: Повратак отписаних или...?!

Успех уме да "удари" када му се најмање надамо...

Проценат људи који очекују да рукометаши Србије на Европском првенству у Пољској (од 15. до 31. јануара) остваре добар резултат, а он без дилеме подразумева пласман на априлске квалификације за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, је занемарљив.

Тим Дејана Перића према проценама букмејкера, али пре свега признатих рукометних стручњака, није ни у другом кругу фаворита, већ спада у аутсајдере паклене конкуренције најбољих селекција Старог континента.

Чак и да су у тиму Марко Вујин (није позван за ову акцију), Момир Илић и Немања Илић (повређени), очекивања навијача била би врло слична, а све то због очајних резултата вицешампиона Европе из 2012. године.

Од сребра у Комбанк арени и касније пласмана на Олимпијске игре у Лондону, Србија није направила ниједан значајан резултат. Напротив! На играма у престоници Енглеске, упркос томе што су имали одличну позицију у групи пред четвртфинале, шанса у одлучујућем мечу са Мађарском није искоришћена и прилика да се нађемо међу осам је пропала. На шампионату света у Шпанији почело је добро, а онда су уследили шокантни порази од Пољака и Словенаца, па се у осмини финала није могло више од рутинског пораза од домаћина, касније победника турнира.

Ту није био крај стрмоглавог понирања...

Поражавајуће 13. место на Еуру у Данској и дебакл у баражу за Светско првенству у Катару против Чешке, разбили су сваку наду код љубитеља рукомета у Србији да су "орлови" спремни да се вину у висине.

Овај пут рукометаши не обећавају баш ништа. Ћутали су и радили скоро у потпуној тишини, без икакве медијске помпе.

"Дуг низ година сам ту, прошао сам доста селектора и играча. Први пут ми се дешава да у репрезентацији играчи нису омаловажавани од стране селектора, већ подржавани од читавог стручног штаба. То се десило још са једним тренером. Замолио бих и медије да подрже, не мене, већ ове млађе момке, којима је потребно самопоуздање и вера да изнесу прво такмичење. То је доста важно у овом тренутку. Борићемо се. Знамо да се доста људи храни нашим неуспехом, биће срећни ако изгубимо, али хајде да пробамо да размишљамо позитивно, па ће нам се можда и десити позитивно", изјавио је носилац игре "орлова" Петар Ненадић пред одлазак у Краков.

Перић је направио резове и са прилично измењеним тимом упустио се у нову авантуру. Победа и реми против солидних Мађара уочи пута у Пољску, код самог селектора и играча, што је у овом тренутку најважније, донели су већу дозу самопоуздања и веру да могу да изненаде у наредне две недеље.

"Постоји мотив и инат, жеља да се надмећемо са најбољима. На свим утакмицама ћемо дати све од себе. Обећавам репрезентацију која ће играти са пуно срца и мотива за своју земљу. То ће бити од првог до последњег. Знања имамо, верујем да ћемо то и показати", обећао је некада један од најбољих голмана света, а данас предводник са клупе Србије.

Пред Србијом су никад тежи ривали и, чини се, само једна шанса да се нађе у другом кругу на ЕУРУ. По свему судећи, биће то дуел са Македонијом у последњем колу Групе А, 19. јануара у 18.15.

Пре тога "орлови" ће у краковској Таурон арени одмерити снаге на отварању Европског првенства са фаворизованим домаћином такмичења (15. јануар, 20.30), а два дана касније са актуелним власником "трипле круне" Французима (17. јануар, 18.15).

Победа против јужних комшија предвођених асом Кирилом Лазаровим је приоритет и она би значила пласман у други круг и велику шансу да стигнемо до олимпијских квалификација. Група А укрстиће са селекцијама из Групе Б, а тамо су, ипак, за нијансу лакши ривали - Хрватска, Исланд, Норвешка и Белорусија.

Како до Рија?

Објаснили смо шта је главни услов да би Србија уопште стекла прилику да се бори за одлазак на један од три квалификациона турнира. Ако се он испуни потребно је направити још један корак - да на коначној табели Европског првенства Србија, у друштву Македоније, Белорусије, Исланда, Норвешке, Шведске, Црне Горе и Русије, буде прва или друга најбоље пласирана селекција.

Француска је већ у Рију, а Пољска, Шпанија, Данска, Хрватска, Словенија и Немачка су на Светском првенству у Катару обезбедили светске квалификације.

У најбољој варијанти за пласман у квалификације биће довољно и девето место у Пољској. То подразумева да се на првих седам места нађу екипе које су већ избориле доигравање за Рио (Француска, Пољска, Шпанија, Данска, Хрватска, Немачка, Словенија - Македонија ће се наћи у квалификацијама ако једна од набројаних селекција постане европски шампион).

У најлошијој варијанти, за пласман у квалификације ће бити потребно освојити бронзану медаљу.

Тренутни састави квалификационих олимпијских турнира:

Турнир 1: Пољска, Словенија, Чиле, Африка 2
Турнир 2: Шпанија, Немачка, Иран, Европа 2,
Турнир 3: Данска, Хрватска, Бахреин.

*Под условом да једна од селекција које се налазе на квалификационим турнирима освоји ЕП, њено место ће заузети Македонија.

РИВАЛИ СРБИЈЕ У ПРВОЈ ФАЗИ

Пољска

Као домаћини турнира у рукомету сте аутоматски у групи фаворита.
Сетимо се Словеније 2004. (друго место) и Србије 2012. (друго место). Још ако озбиљно играте као Пољаци, онда се на вас и те како мора рачунати минимум за полуфинале.

Пољаци су на припремним утакмицама разочарали (изгубили од Шпаније 26:12), али то је била само последња провера пред меч са "орловима" на отварању шампионата.

Јавност очекује највише!

Главне узданице бронзаних из Катара су браћа Михаел и Бартош Јурецки, Карол Билецки, Камил Сипжак, Пјотр Чрапковски и ветеран међу стативама Славомир Шмал.

Француска

У Пољску долазе ослабљени, али да ли то нешто мења када се зна да је реч о актуелним светским, европским и олимпијским првацима? Никола Карабатић, његов брат Лука, Дидије Динар, Седерик Сорендо, Лук Абало и Тјери Омеје су још ту и представљају ударну иглу моћних "галских петлова".

Европски прваци из 2006, 2010. и 2014. желе да освоје и четврти трофеј.

Први су фаворити турнира, а отежавајућа оклоност за њих је одсуство неколико врло битних играча Жерома Фернандеза (отишао у пензију), Гзавијеа Барашеа, Вилијама Акамбреа, Метјуа Гребилеа, Кевјана Њокаса, Тимотија Нгесана...

Чувени селектор Клод Онеста, упркос овом хендикепу, не би требало превише да брине јер има доста материјала за ковање новог европског злата.

Македонија

Македонци су у Београду 2012. били надомак полуфинала, али после невероватног и несрећног пораза од Данаца нису успевали да се приближе борби за медаље.

Имају велику прилику да на ЕУРУ обезбеде олимпијске квалификације без обзира да ли прошли у другу фазу или испали већ после три меча. Потребно је да неко од изразитих фаворита, Француска, Шпанија, Данска, Хрватска, Пољска, Немачка или Словенија, узме злато и комшије неће морати више да брину.

Главна снага тима је пуцач Барселоне, леворуки бек и један од најбољих играча овог спорта - Кирил Лазаров.

ГРУПА А, КРАКОВ

Састав: Србија, Француска, Пољска и Македонија.

1. коло, 15. јануар: Француска - Македонија (18.15), Пољска - Србија (20.30).
2.коло, 17. јануар: Србија - Француска (18.15), Пољска - Македонија (20.30).
3. коло, 19. јануар: Србија - Македонија (18.15), Пољска - Француска (20.30).

ГРУПА Б, КАТОВИЦЕ

Састав: Хрватска, Исланд, Норвешка, Белоруисија.

1. коло, 15. јануар: Хрватска - Белорусија (18.15), Исланд - Норвешка (20.30).
2. коло, 17. јануар: Исланд - Белорсија (16.00), Хрватска - Норвешка (18.15).
3. коло, 19. јануар: Белорусија - Норвешка (18.15), Хрватска - Исланд (20.30).

ГРУПА Ц, ВРОЦЛАВ

Састав: Шпанија, Немачка, Шведска, Словенија.

1. коло, 16. јануар: Шпанија - Немачка (18.30), Шведска - Словенија (20.45).
2. коло, 18. јануар: Словенија - Шпанија (18.15), Немачка - Шведска (20.30).
3. коло, 20. јануар: Немачка - Словенија (17.15), Шпанија - Шведска (20.00).

ГРУПА Д, ГДАЊСК

Састав: Данска, Мађарска, Црна Гора, Русија.

1. коло, 16. јануар: Мађарска - Црна Гора (18.00), Данска - Русија (20.15).
2. коло, 18. јануар: Русија - Мађарска (18.00), Данска - Црна Гора (20.15).
3. коло, 20. јануар: Русија - Црна Гора (17.15), Данска - Мађарска (20.00).

Укрштање, Група И: А1, А2, А3, Б1, Б2 и Б3, Група ИИ: Ц1, Ц2, Ц3, Д1, Д2, Д3. Бодови се преносе, али се не рачунају они из мечева са екипама које су у првој фази заузеле последње место.

СР Југославија, СЦГ и Србија на европским првенствима:

Португал 1994: Суспензија због санкција УН
Шпанија 1996: 3. место
Италија 1998: 5. место
Хрватска 2000: Није учествовала
Шведска 2002: 10. месо
Словенија 2004: 7. место
Швајцарска 2006: 9. место
Норвешка 2008: Није учествовала
Аустрија 2010: Групна фаза, 13. место
Србија 2012: 2. место
Данска 2014: Групна фаза, 13. место

САСТАВ СРБИЈЕ ЗА ЕП у ПОЉСКОЈ

Голмани:Дарко Станић,Драган Марјанац иСлавиша Ђукановић.
Крила:Немања Илић,Иван Никчевић,Дарко Ђукић иСтрахиња Станковић.
Бекови:Жарко Шешум,Момир Рнић,Илија Абутовић,Миљан Пушица,Урош Елезовић,Петар Ненадић,Немања Младеновић,Немања Зеленовић,Милош Орбовић иНовак Бошковић.
Пивоти:Мијајло Марсенић и Бојан Бељански.

Коментари / 0

Оставите коментар