Пажљиво са капима за нос

Ако се на слузокожу носа укапа или распрши више лека него што је прописано, могу да се јаве озбиљне компликације, чак и тровање. С обзиром на незрелост дечјег нервног система може да дође до бурне и тешке реакције.

Здравље 14.01.2016 | 10:45
Пажљиво са капима за нос

Иако кијавицу, запушен нос и болне синусе најбрже и најефикасније отклањају капи за нос, треба бити опрезан приликом дозирања, нарочито у дечјем узрасту. Ако се на слузокожу носа укапа или распрши више лека него што је прописано, могу да се јаве озбиљне компликације, чак и тровање.

- Преко рецептора на слузници носа ови препарати доводе до сужавања крвних судова и смањења лучења секреторнх жлезда - каже др Срђан Милићевић, ОРЛ специјалиста из ординације "ОРЛ Милићевић". - Али, када се укапа више капи или када се капи спусте у желудац, може доћи до тзв. предозирања или "тровања" капима за нос. С обзиром на незрелост дечјег нервног система, понекада може да дође до бурне и тешке реакције организма.

Најчешће се у тим ситуацијама јављају тахикардија (убрзан рад срца) или брадикардија (успорен рад срца), повећање или снижење телесне температуре, проширење или сужење очних зеница. Шта ће се од поменутих симптома јавити, зависи од тога који је део аутономног нервног система више надражен.

- Капи за нос не делују само на симпатикус преко алфа рецептора, него и на парасимпатикус преко бета рецептора - објашњава др Милићевић. - Прва помоћ у ситуацијама предозирања капима је изазивање повраћања, ако је дете прогутало капи, а даље лечење је симптоматско, према томе које тегобе доминирају у клиничкој слици. Овакве реакције, ипак, нису честе.

Да би се нежељени ефекти што ређе испољавали, доња граница за употребу већине капи за нос у последњих неколико година померена је са три на шест година.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар