Пушачки дим у зидовима опасна пријетња здрављу

Куповина или изнајмљивање станова и кућа у којима су живели пушачи може бити озбиљнији здравствени проблем него што би многи помислили, а научници тврде како то може повећати ризик од оболевања од рака јер се токсичне хемикалије веома дуго задржавају у теписима, завесама, зидовима и намештају.

Здравље 14.01.2016 | 10:44
Пушачки дим у зидовима опасна пријетња здрављу

Такозвани “дим из треће руке” представља опасност за здравље, нарочито код мале деце и особа које већ имају проблема са здрављем.

Научници су открили како штетни остаци дима цигарета се могу увући у дословно сваку порозну површину, због чега је веома тешко решити их се, а то значи да људи могу бити изложени опасним пушачким хемикалијама чак и ако сами никада нису пушили.

На Универзитету Сан Дијего спровели су истраживање током којег су проучавали утицај “дима из треће руке” на људе који су са њим долазили у контакт у изнајмљеним и купљеним кућама, возилима за изнајмљивање, хотелским собама и касинима.

Показало се како су станови и куће прави резервоари загађења из пушачког дима чија се испарења упијају у зидове. Гипс је, на пример, попут рупе без дна за те токсине, а слично је и са теписима и тапетама.

Опасним су хемикалијама посебно изложена деца због свог истраживања и додиривања свега око себе, пузања и стављања у уста различитих предмета. Дим цигарета садржи хиљаде хемикалија које се таложе на различитим површинама, а многе од њих су токсичне и канцерогене.

Иако количина тих хемикалија код “дима из треће руке” може бити прилично ниска, могу бити итекако опасне ако смо им дуже време, хронично изложени. Међу њима су и оне које могу изазвати напад астме, иритације очију, плућа и грла, а могу имати утицаја и на зацељивање рана и кардиоваскуларне проблеме.

Брисање прашине и усисавање, као ни фарбање зидова није довољно да бисмо се решили наслага од пушачког дима чак ни месецима након што се у неком простору престало са пушењем. А стручњаци тек треба да открију ефикасан начин чишћења “дима из треће руке”.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар