Мртви и рањени у Индонезији и Турској

Свет потресају нови терористички напади, у експлозији у Истанбулу пет особа је погинуло, док је у Џакарти у серији експлозија седам мртвих.

Свијет 14.01.2016 | 09:34
Мртви и рањени у Индонезији и Турској

Портпарол полиције у Џакарти Мухамад Игбал потврдио је да је седам људи, укључујући четворо нападача, убијено у неколико експлозија и пуцњави у делу Џакарте у близини полицијске станице, централе агенције УН-а, популарног тржног центра и кафића Старбакс.

Након неколико експлозија уследила је размена ватре између нападача и великог броја полицајаца који се налазе у том делу града.

Очевици су навели да су у питању самоубилачки бомбашки напади.

"Ми смо видели огроман дим, а чули смо и екплозију у близини полицијске станице и Старбакс кафића, одмах затим смо чули још експлозија, пет шест екплозија и пуцњева. Наша зграда је комплетно затворена, не можемо напоље, не може се ни унутра. Нико не зна шта се десило и шта ће се догађати", рекао је за ЦНН Кристиан Хубел, сведок напада који се налази у вишеспратници 500 метара од места напада.

Још се не зна ко су нападачи, али Ројтерс преноси изјаву полицијског званичника да нема индиција да иза напада стоји милитантна организација "Исламска држава Ирака и Леванта" (ИДИЛ).

У Турској је синоћ пет особа погинуло, а 36 повређено у нападу на полицијску станицу у граду Цинар на југу Турске, који је претежно насељен курдским становништвом.

Према првим извештајима, бомбашки напад су извршили припадници Радничке партије Курдистана (ПКК), која је недавно објавила да наставља рат против режима у Анкари.

Турски лист Хуријет је навео да је испред полицијске станице експлодирао аутомобил пун експлозива, а потом је уследила ракетна паљба на објекат, који је потом захватио велики пожар.

У среду је, дан након самоубилачког напада у Истанбулу, у акцијама широм земље турска полиција ухапсила 60 особа, осумњичених да су припадиници ИДИЛ-а, међу којима и тројицу руских држављана.

Турска полиција у среду је објавила нове детаље о бомбашу самоубици, јавио је ТРТ.

Према безбедносним изборима, напад је извео сиријски држављанин Набил Фадли, рођен 1988. у Саудијској Арабији, који је ушао из Турске у Сирију 5. јануара.

Отисци прстију које је дао при уласку у Турску помогли су у утврђивању његовог идентитета.

Извор: РСЕ

Коментари / 0

Оставите коментар