Mrtvi i ranjeni u Indoneziji i Turskoj

Svet potresaju novi teroristički napadi, u eksploziji u Istanbulu pet osoba je poginulo, dok je u Džakarti u seriji eksplozija sedam mrtvih.

Svijet 14.01.2016 | 09:34
Mrtvi i ranjeni u Indoneziji i Turskoj

Portparol policije u Džakarti Muhamad Igbal potvrdio je da je sedam ljudi, uključujući četvoro napadača, ubijeno u nekoliko eksplozija i pucnjavi u delu Džakarte u blizini policijske stanice, centrale agencije UN-a, popularnog tržnog centra i kafića Starbaks.

Nakon nekoliko eksplozija usledila je razmena vatre između napadača i velikog broja policajaca koji se nalaze u tom delu grada.

Očevici su naveli da su u pitanju samoubilački bombaški napadi.

"Mi smo videli ogroman dim, a čuli smo i ekploziju u blizini policijske stanice i Starbaks kafića, odmah zatim smo čuli još eksplozija, pet šest ekplozija i pucnjeva. Naša zgrada je kompletno zatvorena, ne možemo napolje, ne može se ni unutra. Niko ne zna šta se desilo i šta će se događati", rekao je za CNN Kristian Hubel, svedok napada koji se nalazi u višespratnici 500 metara od mesta napada.

Još se ne zna ko su napadači, ali Rojters prenosi izjavu policijskog zvaničnika da nema indicija da iza napada stoji militantna organizacija "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL).

U Turskoj je sinoć pet osoba poginulo, a 36 povređeno u napadu na policijsku stanicu u gradu Cinar na jugu Turske, koji je pretežno naseljen kurdskim stanovništvom.

Prema prvim izveštajima, bombaški napad su izvršili pripadnici Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je nedavno objavila da nastavlja rat protiv režima u Ankari.

Turski list Hurijet je naveo da je ispred policijske stanice eksplodirao automobil pun eksploziva, a potom je usledila raketna paljba na objekat, koji je potom zahvatio veliki požar.

U sredu je, dan nakon samoubilačkog napada u Istanbulu, u akcijama širom zemlje turska policija uhapsila 60 osoba, osumnjičenih da su pripadinici IDIL-a, među kojima i trojicu ruskih državljana.

Turska policija u sredu je objavila nove detalje o bombašu samoubici, javio je TRT.

Prema bezbednosnim izborima, napad je izveo sirijski državljanin Nabil Fadli, rođen 1988. u Saudijskoj Arabiji, koji je ušao iz Turske u Siriju 5. januara.

Otisci prstiju koje je dao pri ulasku u Tursku pomogli su u utvrđivanju njegovog identiteta.

Izvor: RSE

Komentari / 0

Ostavite komentar