Нови детаљи љубавне афере Марије Антоанете

Француски истраживачи открили су скривене поруке у писмима која је Марија Антоанета размењивала са пријатељем краљевске породице, са којим је наводно имала љубавну аферу, наводе француски медији.

Занимљивости 14.01.2016 | 09:17
Нови детаљи љубавне афере Марије Антоанете

Најизвесније је да Марија Антоанета никада није изговорила фразу: "Ако немају хлеба, нека једу колаче", пре него што је погубљена на гиљотини 1793. године. Међутим, научници откривају речи које се заиста могу приписати омраженој француској краљици и које могу открити неке од њених тајни.

Научници из Центра за конзервацију објавили су прву од 13 скривених порука, које су биле затамњене мастилом у писму, које је било део личне кореспонденције француске краљице.

Скривена порука део је дужег писма које је Марија Антоанета написала шведском грофу Ахелу де Ферсену 4. јануара 1792. године.

"Нећу завршти ово писмо док Вам не кажем, мој драги и нежни пријатељу, да сам лудо заљубљена и да Вас обожавам у сваком тренутку", написала је Антоанета.

Изјава љубави написана је шест месеци након што је Ферсен безуспешно покушао да неомиљену француску краљицу и њеног мужа Луја XВИ извуче из Париза. Годину касније краљ је погубљен.

Истраживачи, које финансира Национални архив Француске, наводе да је ово један од рукописа Марије Антоанете о ком се најмање зна.

Историчари су дуго дебатовали о природи односа између француске краљице и шведског грофа, о томе да ли се радило о романтичној, сексуалној или платонској вези.

Центар за конзервацију је саопштио да су претходни покушаји да се дешифрују речи затамњене мастилом били неуспешни, све док Национални архив није набавио најсавременију технологију за читање испод мастила.

Коришћење ултразвука и разних инфрацрвених скенера омогућили су истраживачима да завире између два слоја мастила.

Верује се да се ради о оригиналном рукопису Марије Антоанете, али није искључена могућност да је тај део дописао Ферсен или неко од његових наследника.

Научници су обећали да ће ускоро објавити нове детаље из приватне кореспонденције омражене француске краљице.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар