Novi detalji ljubavne afere Marije Antoanete

Francuski istraživači otkrili su skrivene poruke u pismima koja je Marija Antoaneta razmenjivala sa prijateljem kraljevske porodice, sa kojim je navodno imala ljubavnu aferu, navode francuski mediji.

Zanimljivosti 14.01.2016 | 09:17
Novi detalji ljubavne afere Marije Antoanete

Najizvesnije je da Marija Antoaneta nikada nije izgovorila frazu: "Ako nemaju hleba, neka jedu kolače", pre nego što je pogubljena na giljotini 1793. godine. Međutim, naučnici otkrivaju reči koje se zaista mogu pripisati omraženoj francuskoj kraljici i koje mogu otkriti neke od njenih tajni.

Naučnici iz Centra za konzervaciju objavili su prvu od 13 skrivenih poruka, koje su bile zatamnjene mastilom u pismu, koje je bilo deo lične korespondencije francuske kraljice.

Skrivena poruka deo je dužeg pisma koje je Marija Antoaneta napisala švedskom grofu Ahelu de Fersenu 4. januara 1792. godine.

"Neću završti ovo pismo dok Vam ne kažem, moj dragi i nežni prijatelju, da sam ludo zaljubljena i da Vas obožavam u svakom trenutku", napisala je Antoaneta.

Izjava ljubavi napisana je šest meseci nakon što je Fersen bezuspešno pokušao da neomiljenu francusku kraljicu i njenog muža Luja XVI izvuče iz Pariza. Godinu kasnije kralj je pogubljen.

Istraživači, koje finansira Nacionalni arhiv Francuske, navode da je ovo jedan od rukopisa Marije Antoanete o kom se najmanje zna.

Istoričari su dugo debatovali o prirodi odnosa između francuske kraljice i švedskog grofa, o tome da li se radilo o romantičnoj, seksualnoj ili platonskoj vezi.

Centar za konzervaciju je saopštio da su prethodni pokušaji da se dešifruju reči zatamnjene mastilom bili neuspešni, sve dok Nacionalni arhiv nije nabavio najsavremeniju tehnologiju za čitanje ispod mastila.

Korišćenje ultrazvuka i raznih infracrvenih skenera omogućili su istraživačima da zavire između dva sloja mastila.

Veruje se da se radi o originalnom rukopisu Marije Antoanete, ali nije isključena mogućnost da je taj deo dopisao Fersen ili neko od njegovih naslednika.

Naučnici su obećali da će uskoro objaviti nove detalje iz privatne korespondencije omražene francuske kraljice.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar