УН спрема још оштрије санкције за грађане Сјеверне Кореје

Савјет безбједност УН припрема резолуцију о пооштравању санкција Сјеверној Кореји послије њене најаве да је успјешно извела прву пробу хидрогенске бомбе.

Свијет 14.01.2016 | 08:30
УН спрема још оштрије санкције за грађане Сјеверне Кореје

Неименовани дипломата је рекао да је вијест о нуклеарној проби "промијенила ситуацију" и да Савјет безбједности УН жели да упути "строг одговор".

Савјет безбједности је раније оштро осудио вијест из Пјонгјанга, оцјењујући је као јасно кршење претходних резолуција УН о Сјеверној Кореји.

Сјеверна Кореја је 6. јануара саопштила да је успјешно извела прву пробу хидрогенске бомбе, која је много снажнија од атомске бомбе.

Јужнокорејске и америчке геолошке службе су тада забиљежиле сеизмичке активности близу сјевернокорејског полигона за тестирање нуклеарног оружја, али вијест из Пјонгјанга није потврђена из других извора.

Сјеверна Кореја спровела је три атомске пробе које користе нуклеарну фисију, 2006, 2009. и 2013. године. Због тих проба, тој земљи су уведене међународне санкције.

До сада ниједна хидрогенска или Х-бомба није употребљена у ратне сврхе, али су спроведена нуклеарна тестирања.

Ранијим резолуцијама УН Сјеверној Кореји је наложено да обустави све нуклеарне активности и програм производње балистичих ракета.

 

Коментари / 0

Оставите коментар