UN sprema još oštrije sankcije za građane Sjeverne Koreje

Savjet bezbjednost UN priprema rezoluciju o pooštravanju sankcija Sjevernoj Koreji poslije njene najave da je uspješno izvela prvu probu hidrogenske bombe.

Svijet 14.01.2016 | 08:30
UN sprema još oštrije sankcije za građane Sjeverne Koreje

Neimenovani diplomata je rekao da je vijest o nuklearnoj probi "promijenila situaciju" i da Savjet bezbjednosti UN želi da uputi "strog odgovor".

Savjet bezbjednosti je ranije oštro osudio vijest iz Pjongjanga, ocjenjujući je kao jasno kršenje prethodnih rezolucija UN o Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja je 6. januara saopštila da je uspješno izvela prvu probu hidrogenske bombe, koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

Južnokorejske i američke geološke službe su tada zabilježile seizmičke aktivnosti blizu sjevernokorejskog poligona za testiranje nuklearnog oružja, ali vijest iz Pjongjanga nije potvrđena iz drugih izvora.

Sjeverna Koreja sprovela je tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju, 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba, toj zemlji su uvedene međunarodne sankcije.

Do sada nijedna hidrogenska ili H-bomba nije upotrebljena u ratne svrhe, ali su sprovedena nuklearna testiranja.

Ranijim rezolucijama UN Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar