Грмљавина на Мали Божић не слути на добро

У народу постоје веровања за грмљавину у јануару. Посебно место у симболици има грмљавина која се догоди 13. јануара, на Мали Божић.

Србија 13.01.2016 | 22:20
Грмљавина на Мали Божић не слути на добро

Ово вишевековно веровање постоји и у народној поезији. „Гром загрми на Светога Саву, усред зиме кад му време није, сину муња на Часне вериге, потресе се земља од истока…“ део је „Почетка буне на дахије.“

Ипак када се грмљавина догоди 13. јануара на Мали Божић верује се у народу да је то предсказање које слути да ће бити ратова, глади и елементарних непогода. Иако грмљавина у јануара код обичног народа изазива стрепњу и доноси „црне“ мисли, метеоролози тврде да није чудно да се громпови над Србијом догоде у ово добе године.

Услед развоја ђеновског циклона из Средоземног мора и његовог брзог премештања преко југа Италије на наше просторе долази до развоја временске ситуација које је слична оној која се дешава када је лето.

Извор: Курир

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мени је цудно

13.01.2016 21:34

Не то јер неце издобрити него данас на разговору за посао стари Сведјанин евоцира успомене с пута у Хрватску прије 10 додина. Пусте и унистене куце Срба, зет Хрват којег од тог пута гледа преко ока. Цитам о граду у градовима које је он данас помињао. Неце ици висе, мука му је од видјеног и послије толико година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мизи

13.01.2016 21:44

Ма пустите га вец слусајте ста казе велики Баја то це бити. Драги водја и ведри и облаци код неписменог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

13.01.2016 23:48

Ако је несто од давнина сацувано до данас а потице из народа, онда се томе мора посветити посебна пазња.То је сигурно исправно, то је сацувало и народ и традицију.

ОДГОВОРИТЕ