Grmljavina na Mali Božić ne sluti na dobro

U narodu postoje verovanja za grmljavinu u januaru. Posebno mesto u simbolici ima grmljavina koja se dogodi 13. januara, na Mali Božić.

Srbija 13.01.2016 | 22:20
Grmljavina na Mali Božić ne sluti na dobro

Ovo viševekovno verovanje postoji i u narodnoj poeziji. „Grom zagrmi na Svetoga Savu, usred zime kad mu vreme nije, sinu munja na Časne verige, potrese se zemlja od istoka…“ deo je „Početka bune na dahije.“

Ipak kada se grmljavina dogodi 13. januara na Mali Božić veruje se u narodu da je to predskazanje koje sluti da će biti ratova, gladi i elementarnih nepogoda. Iako grmljavina u januara kod običnog naroda izaziva strepnju i donosi „crne“ misli, meteorolozi tvrde da nije čudno da se grompovi nad Srbijom dogode u ovo dobe godine.

Usled razvoja đenovskog ciklona iz Sredozemnog mora i njegovog brzog premeštanja preko juga Italije na naše prostore dolazi do razvoja vremenske situacija koje je slična onoj koja se dešava kada je leto.

Izvor: Kurir

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Meni je cudno

13.01.2016 21:34

Ne to jer nece izdobriti nego danas na razgovoru za posao stari Svedjanin evocira uspomene s puta u Hrvatsku prije 10 dodina. Puste i unistene kuce Srba, zet Hrvat kojeg od tog puta gleda preko oka. Citam o gradu u gradovima koje je on danas pominjao. Nece ici vise, muka mu je od vidjenog i poslije toliko godina.

ODGOVORITE
Name

Mizi

13.01.2016 21:44

Ma pustite ga vec slusajte sta kaze veliki Baja to ce biti. Dragi vodja i vedri i oblaci kod nepismenog naroda.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

13.01.2016 23:48

Ako je nesto od davnina sacuvano do danas a potice iz naroda, onda se tome mora posvetiti posebna paznja.To je sigurno ispravno, to je sacuvalo i narod i tradiciju.

ODGOVORITE